• HANKØ 20080712: Kong Harald og hans mannskap på båten"Sira" vant Sira-cup under VM for 8-metere ved Hankø som ble avsluttet lørdag. Her er kongen i samtale med rormann Henrik Thelen (t.v) på den finske båten Silja som var hovedkonkurenten i kampen om cupen. I midten Einar Koefoed som er taktikker på båten til Harald.Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

    FOTO: Sigurdsøn, Bjørn

Kong Harald fyller 75 år tirsdag:

- En ny båt er den perfekte gave

Kampinfo

Laster...

Seilerkompisen mener det er på tide at Kong Harald bytter ut farens gamle trebåt.

Hans majestet har deltatt i tre OL og mange VM. Idretten har vært lidenskap og hovedinteresse utenom gjøremålene som landets monark. Kongen sier selv at han får ny energi og nye krefter når han er på vannet.

- Det kongen trenger nå er at noen sier til ham at han må få seg en ny båt, sier Einar Koefoed.

Les også: Idrettskongens største nedtur i karrieren

Han har seilt sammen med kongen siden 1986, blitt verdensmester med ham, og kapret mange triumfer i ulike regattaer. Koefoed mener at det ville vært en meget god gave til mannen som fyller 75 år tirsdag.

- Jeg tror at kongen trenger å komme ut og lufte seg på denne måten. Det vil gi ham et ekstra langt liv, sier Koefoed.

I samme båt

Han har selv vært mannskap på mange av Fram-båtene, helt fra Fram IX (nr. 9), og til den siste, FRAM XVI (16), som ble solgt i 2011. Den båten var av type Transpak 52 (TP 52), bygget på New Zealand i 2006, etter tegninger av Bruce Farr. Etter at den ble ombygget, var den veldig konkurransedyktig. Kongen og hans mannskap, blant andre rormann Kristoffer Spone og stortrimseiler Peer Moberg, vant Færderseilasen med den så sent som i 2010. Da kongen bestemte seg for å selge, var prisforlangende drøye fire millioner kroner.

Koefoed mener at «noen», en sponsor eller velgjører, en organisasjon, burde ha gått inn med midlene som kreves for at kong Harald skal få en rask regattabåt igjen.

- Jeg kan bekrefte at kongen er en konkurransemann på vannet, sier Koefoed, før han legger til:

- Når vi er på sjøen er det mye følelser og spenning. Seiling er en temperamentssport. De fleste av oss er ganske hissige.

- Også kongen?

- Ja, selvfølgelig. Han hopper i båten som alle andre, ler 69-åringen fra Asker.

(Artikkelen fortsetter)

GLAD GJENG: En fornøyd konge og skipper tar seg en pust i bakken under mekkingen på «Fram XI». Til venstre for Kongen sitter debutanten Hans Jørgen Bauck jr og videre Einar Koefoed, Tron Østby og Kjell Arne Myrann (Foto: Jon Petter Evensen).Mer VM

Kongen har ikke selv sagt at han legger opp, snarere holder han 2013 som åpent for en ny VM-regatta. I år blir det for travelt med mange gjøremål.

- Åttemeteren Sira er en fin, gammel trebåt som ble laget av Johan Anker i 1938. Vi ble «verdensmestre» med den i 2008, og nummer to i fjor, sier Koefoed om mesterskapene som formelt ikke ga VM-medaljer for de klassiske båtene.

- Jeg mener likevel at kongen burde få anledning til å seile en større båt igjen. Jeg unner ham det. Og vet hvor mye det ville betydd.

- Jeg tror hele Fram-laget ser kongen tilbake på fjorden igjen i en moderne båt, sier Kjell Arne Myrann, kong Haralds båtmann siden 1986.

(Artikkelen fortsetter)

GODE VENNER: Kong Harald (til venstre) og Einar Koefoed (nr. to fra venstre) i aksjon i 2008, under Sira-cup (Foto: Scanpix).Han vet at kongen er en meget dyktig seiler:

- Kongen er detaljorientert, forbereder seg godt og har selvfølgelig enorm erfaring, sier han.

- Hvis kongen blir aktiv regattaseiler igjen, vil det ha mye å si for seilsporten. Kong Harald har betydd mye for rekrutteringen av unge seilere, sier Mikkel Thommesen i bladet Seilas.

Kongen må ikke nødvendigvis ha en ny båt, men bare en nyere versjon av den han solgte. En slik båt er det mulig å få for seks millioner kroner.Kongens merittliste

1974: VM-sølv i 5,5 m
1984: VM-sølv i 5,5 m
1987: VM-gull entonner
1988: VM-bronse entonner
2004: VM-bronse i IMS
2005: EM-gull havseiling

Dessuten: 8 kongepokaler, flest blant seilere
2005: Kåret til Årets seiler i Norge

Kilde: Norsk Idrettsleksikon

Les også:

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...