• Vi møter den eneste toppspilleren i fotball, Thomas Berling, som har stÃ¥tt frem som homofil. Avtal mer med ÿyvind.

    FOTO: Stig B. Hansen

Han merket homohetsen på kroppen

Kampinfo

Laster...

Thomas Berling er den eneste toppfotballspilleren i Norge som har stått frem som homofil. 33-åringen tror ingen i dag vil oppleve de samme negative reaksjonene som han fikk.- Fordommene er blitt mindre også i fotball, sier Berling.

Fortsatt er det stille.

Ingen mannlige toppspillere i norsk fotball har i dag stått frem som homofile. I utenlandske ligaer er situasjonen den samme. Og det er lov å spørre:

Er det frykten for reaksjoner fra supporterne som stenger alle dører ut?

Vil medietrykket bli for stort å bære?

Og hva med proffkontrakten i England, Tyskland eller Spania, vil den kræsjlande for åpent homofile?

Thomas Berling er den eneste toppspilleren i Norge som har kommet ut. I 2001 var han 1. divisjonsspiller for Lyn. Han fortalte åpent om at han var homofil. Reaksjonene var mange og negative, noe han ikke tror ville skje i dag.

- For 12 år siden sa jeg noe om at «jeg tror det kan gå bra å stå frem i Norge, men at det kan ødelegge proffambisjonene i utlandet». Det står jeg ikke inne for lenger. Jeg tror at vi har kommet såpass mye lengre i Norge og i Europa at det ikke er noe problem.

- Du tror ikke reaksjoner fra publikum, garderobehumoren taler mot en som vil stå frem?

- Du lever jo oppi det, og garderobekulturen er der, men jeg tror ikke det vil være noe problem for en toppspiller å stå frem. Spørsmålet er om vedkommende har et helt nødvendig nettverk rundt seg og som gjør at han kan fortsette med fotball.

- Fordi medietrykket vil bli enormt?

- Ja, det blir stort. Både på banen og utenfor vil du få mange kommentarer, men slengbemerkninger vil komme uansett. Jeg tror også at du tåler «drittslenging» bedre hvis du har stått frem enn hvis du forblir i skapet, sier han.

I utvikling

I går kunne Aftenposten fortelle om Norges Fotballforbunds undersøkelse: SKEIV FOTBALL - homofile og lesbiskes erfaringer fra ungdomsfotballen». Den viser at det er mye lettere å stå frem enn mange tror.

Berling er ikke overrasket.

- Fordi samfunnet er i utvikling. Vi har mer aksept for homofile og vi har lover og regler som omhandler diskriminering. Å leve sammen med noen av samme kjønn er høyst legalt, sier han.

(artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Niklas fryktet at han ikke lenger var velkommen i fotballmiljøet.

Oppveksten

For 20 år siden.

Utenfor en liten by på et enda mindre sted vokste Thomas Berling opp. Han sparket fotball da solen sto opp. Han la sjelden ballen død før nattemørket pakket inn Drevja, småstedet to mil fra Mosjøen.

Homofili var noe ingen snakket om. Men da Thomas Berling var ni år gammel, forelsket han seg i nabogutten.

Ambisjonene på fotballbanen økte. På Strinda videregående i Trondheim hadde de fotballinje. Men han ville videre.

Han ville ut.

Og etter tre år i Trondheim flyttet han til Oslo. Valget falt på Lyn, men noe plaget ham. 33-åringen følte han drev nærmest vold mot seg selv. Derfor bestemte han seg. Han åpnet alt og fortalte at han var homofil.

Treneren forandret seg

Reaksjonene var mange, også negative. I et intervju med Dagbladet Magasinet sa han: Treneren ville vite hva vi skulle gjøre hvis jeg ble forelsket i en lagkamerat. Han ville vite hvordan vi skulle gjøre det med dusjing. Han konfronterte meg med sånne ting. Herregud! Jeg hadde spilt der i halvannet år. Jeg kjente alle spillerne veldig godt. Vi hadde bodd på rom sammen, jeg vet ikke hvor ofte. Jeg hadde jo dusjet med dem to ganger hver dag. Hvor var logikken? Jeg tenkte: Er dette noe som sies for å få meg bort?»

I dag vil han ikke si noe mer om det som skjedde den gangen.

- Nei, jeg har lagt alt det der bak meg.

Etter fire A-kamper i Lyn og noen landskamper for U 19, valgte han å legge opp i 2001. Han var borte fra fotballen, studerte og fant seg selv.

- Så begynte jeg å spille fotball - som åpen. Det var ikke noe problem. Blant trenere, medspillere, alt var bare supert. Jeg opplevde kun én negativ episode. En motspiller forsøkte å bruke det mot meg under en kamp, men han klarte ikke å sette meg ut, sier sykepleieren bosatt på Sollihøgda.

Han smiler.

Og legger til.

- Jeg kunne begynne å leve livet.

Fakta

  • Dette er undersøkelsen (Hele rapporten i PDF-format)
  • Undersøkelsen til Norges Fotballforbund (NFF) heter: «SKEIV FOTBALL - homofile og lesbiskes erfaringer fra ungdomsfotballen»
  • Senvinteren 2012 gjennomførte Moods Research undersøkelsen på oppdrag fra NFF om homofile/lesbiske/bifiles vilkår i fotballen.
  • Formålet med undersøkelse var å avdekke spillernes tanker og erfaringer i det å være en del av et fotballmiljø, som enten skjult eller åpen homofil/lesbisk. Det finnes ingen eksakte tall om hvor mange som er homofile/lesbiske.
  • Det deltok 16 kvinner og 12 menn som er homofile/lesbiske/bifile knyttet til fotballmiljøet.
  • Alderen på dem som var med er 18-50 år.

Les også:

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...