• FOTO: Tonje Lillemo, Glåmdalen.

- Angrer ikke et sekund

Kampinfo

Laster...

SOLØR: Terje Olsen så rett inn i fotballdrømmen - som proff i Bayer Leverkusen. Det ble med én kamp, men han kom hjem med kone, barn og masser av erfaringer.

- For meg var disse årene noe av de viktigste i livet mitt, sier Terje Olsen (35) fra Elverum.

I klasserommet på Våler ungdomsskole i Solør, tre mil sør for Elverum i retning Kongsvinger, lar han tankene fly nesten 20 år tilbake i tid. Læreren var utstyrt med et fotballtalent utenom det vanlige. I 1986 fikk han muligheten til å reise over til den mektige Bundesligaklubben Bayer Leverkusen, bare 15,5 år gammel.

- Jeg fikk en proffkontrakt for ungdom, og nesten alle utgifter ble dekket av klubben; gratis leilighet, flyreiser og en lønn på 10-12 000 kroner i måneden, som den gang var mye penger, sier Olsen.

Førstereisgutt

Olsen tilhørte selve gullårene i norsk fotball. På aldersbestemte landslag spilte han sammen med spillere som Lars Bohinen, Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye og de andre som skulle prege landslaget i Drillo-epoken.

- På Elverum ble jeg nok sett på som spesiell. Å reise ut så tidlig var det vel bare Hallvar Thoresen som hadde gjort før meg. Det ble mye styr. TV og aviser var på plass da jeg dro over, sier Olsen.

Svensk stjerne

I Leverkusen bodde unggutten i en leilighet på over 90 kvadratmeter. Romkamerat var ikke ukjente Stefan Schwarz. Svensken ble sammen med Olsen fra Norge sett på som kjempetalenter. Det var derfor de var i Tyskland. Alt lå til rette for dem.

Men så skiltes deres karrierer.

Schwarz endte opp med 69 landskamper for Sverige, to VM-sluttspill, og etter Leverkusen fortsatte den fantastiske ferden videre for fotballmillionæren med spill i Arsenal, Fiorentina, Valencia og Sunderland.

For Olsen ble det med én bundesligakamp; fire minutters spill som innbytter mot Nürnberg 5. mai 1989.

Og lærerlønn.- Jeg fikk proffkontrakt med det utvidede A-laget i 88-89 etter to sesonger som juniorlærling. I 90-sesongen ble jeg senior, og da gjorde jeg en tabbe ved å velge en kontrakt for amatørlaget i 3. divisjon. Deretter ble det trenerbytte og jeg havnet i et slags ingenmannsland. Men alt i alt var jeg ikke god nok, og motivasjonen forsvant, sier Olsen.I 1991 var han tilbake i Elverum med kone og datter fra Tyskland, samt en lærerutdannelse og en tyskuttale som imponerer de fleste.Men han har ingen kontakt med Schwarz lenger.- Nei, han har jeg ikke snakket med på mange år, men det er fortsatt noen jeg fremdeles holder god kontakt med fra Leverkusen-tiden, sier Olsen.La opp- Hva skjedde med fotballkarrièren etter at du kom til Norge?- Jeg spilte for Elverum i to år, men mistet lysten. I dag ser jeg fotball, spesielt Champions League og store mesterskap som VM, på TV. Men jeg synes det er altfor mye, og da skrur jeg bare av, sier han.- Bør unge vente lengst mulig før de søker profflykken utenlands?- Det er vanskelig å komme med noen generelle råd, men hadde jeg fått samme spørsmål om å få reise ut i dag, så er mitt svar ja - uten tvil. Selv om du er ung, må du være mentalt til stede. Det er også en betingelse at klubben er seriøs, som Leverkusen var. Der fikk jeg mulighet til å ta en utdannelse ved siden av fotballen. Konkurransen er veldig hard, og ingen klubber henter inn spillere for å være snille.- Har du noen ganger tenkt over at du reiste ut for tidlig som fotballspiller? Kunne du oppnådd mer hvis du hadde ventet?- Et godt spørsmål, som jeg ikke har noe svar på. Det er så mye mer i livet som er spennende, og som betyr noe. Det eneste jeg kan si, er at jeg ikke angrer ett sekund!Fotballagent og advokat Per A. Flod gikk ut i onsdagens Aftenposten med en klar oppfordring om at de beste fotballtalentene her hjemme bør søke mot utenlandske klubber.

Les også:

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...