• RØDMERKET Anonymisert bilde av Follo-spillere

    FOTO: Espen Hofoss

To nye siktet i kampfiksingssaken

Kampinfo

Laster...

Politiet har vært i Sverige hele forrige uke. Det ga resultater.

Ytterligere to personer i Sverige er siktet i forbindelse med kampfiksingssaken i norsk fotball. En tippekommisjonær er sjekket ut av samme sak, men er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping.

Mistanken om kampfiksing i norsk fotball gjelder de to 2.-divisjonskampene Asker – Frigg og Follo – Østsiden, som ble spilt 24. juni, der både Asker og Follo tapte sine kamper.

Ti personer er siktet

Politiet har siktet fire personer i Sverige, og til sammen har ti personer status som siktet i kampfiksingssaken, melder NRK. Foruten de fire personene gjelder det tre fotballspillere fra Follo, to fra Asker og en 30 år gammel mann.

– Vi var i Sverige i hele forrige uke med flere etterforskere. Mot slutten av uken fikk vi opplysninger som gjorde at vi tok ut siktelse også mot disse to personene, sier politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo politidistrikt til NRK.

Ifølge politiet er de fire personene i Sverige kjenninger av flere av dem som er siktet i saken fra før. De skal ikke tilhøre noe spesielt fotballmiljø og heller ikke være kommisjonærer. Politiet tror at noen av dem har vært med på å påvirke fotballspillere i Norge til å tape kamper, og at noen av dem også har satt penger på dette resultatet.

Nordmann sjekket ut

En norsk tippekommisjonær er sjekket ut av kampfiksingssaken. Han er imidlertid fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping, men politiet har opprettet en egen ettforskning på dette, som ikke har noe med kampfiksingssaken å gjøre.

– Vi har ikke grunnlag for å mene at han har vært med på kampfiksing, slik vi mener om de siktede fotballspillerne. Vi etterforsker fortsatt at han har latt folk spille over grensen og ha flere spillkort, noe som er brudd på kommisjonærloven, sier Brekke.

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) la tirsdag fram en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing i idretten.

Fakta om kampfiksingssaken i norsk fotball:

* 8. juli 2012: 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Kampen ble omberammet til 18. juli. HamKam vant 1-0.

* Norges Fotballforbund (NFF) varslet at det også ville ettergå tips tilknyttet kamper i 2. divisjon. En av disse kampene er Østsiden – Follo, som ble spilt 24. juni, basert på tips fra Follo.

* 2.-divisjonslaget Asker har også kontaktet NFF om sin bortekamp mot Frigg 24. juni. Asker tapte 1-7. Klubben syntes resultatet var så spesielt at forbundet burde varsles.

* Mandag 9. juli anmeldte NFF saken til politiet og hadde møter med aktuelle klubber.

* Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, uttalte at det sannsynligvis er snakk om organisert kriminalitet.

* Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet samme dag at kulturdepartementet sammen med NFF og Norsk Tipping skal sette i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.

* 10. juli: Politiet gjennomførte de første avhørene i saken. Politiet opplyste at ingen var blitt siktet i saken, og at de foreløpig ikke hadde noe konkret å bygge saken videre på.

* 11. juli: Oslo-politiet pågrep en Follo-spiller i 20-årene. Han ble siktet for heleri og for å ha mottatt utbytte/penger fra kampfiksing. Han ble senere løslatt.

* 12. juli: Politiet opplyste at de fortsatt hadde fem-seks mistenkte i saken og at mye tydet på at det kunne komme mye siktelser.

* 13. juli: Oslo-politiet gikk til pågripelse av en 23 år gammel Follo-spiller og en 22 år gammel Asker-spiller. Sistnevnte skal ha relasjon til en spiller i Follo. Begge ble brakt inn til avhør og siktet for samme forhold. Det kom også fram at ytterligere én Follo-spiller er siktet i forbindelse med et vitneavhør tidligere i uken, slik at saken omfatter fire personer.

* 14. juli: Follo-trener Hans-Erik Eriksen innrømmet å ha vært involvert i ulovligheter knyttet opp mot samme miljø som etterforskes i kampfiksingssaken.

* 26. juli: En tippekommisjonær i Oslo ble siktet i saken.

* 27. juli: Den siktede tippekommisjonæren ble i Oslo tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

* 9. august: Den siktede tippekommisjonæren løslates fra varetekt.

* 4. oktober: Påtalemyndigheten henlegger saken mot Follo-trener Hans-Erik Eriksen.

* 13. oktober: Follo sikrer seg opprykk til 1. divisjon.

* 16. oktober: Oslo-politiet opplyser at en ny person er pågrepet og siktet for medvirkning til grov korrupsjon og grovt bedrageri overfor Norsk Tipping. Personen er mistenkt for å ha bidratt til å betale de aktuelle mistenkte/siktede spillerne i saken. Politiet utelukker ikke nye pågripelser. Ifølge politiet peker bevisgrunnlaget i saken i retning av at oppdragsgiverne for kampfiksingen har tilhold i Sverige.

* 19. oktober: En ny Asker-spiller er siktet for medvirkning til grov korrupsjon, grov utroskap mot egen klubb og medvirkning til grovt bedrageri overfor Norsk Tipping.

* 3. desember: Oslo-politiet gjennomførte sammen med svensk politi en aksjon mot gamblermiljøet i Sverige. Denne ledet til to nye pågripelser i saken. De pågrepne ble løslatt etter avhør, men er siktet i saken.

* 11. desember: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) legger fram den nasjonale handlingsplanen mot kampfiksing i idretten.

* 12. desember: Politiet opplyser til NRK at to nye personer i Sverige er siktet i saken. Tippekommisjonæren i Oslo er sjekket ut av kampfiksingssaken, men er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping. (©NTB)

Les også:

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...