• 18.10.08 Adeccoligaen 2008Sør Arena - Kristiansand Start - SogndalFoto: Petter Emil Wikøren/DigitalsportHåvard Flo - Sogndal - vinner en hodeduell med Starts Bård Borgersen

    FOTO: Petter Emil Wikøren

  • FotballBundesliga TysklandFoto: imago/DigitalsportNORWAY ONLY24.11.1998 Kopfballduell zwischen Håvard Flo (Werder Bremen) und Michael Büskens (Schalke 04)
  • FotballEnglandWolverhamptonFoto: Colorsport/DigitalsportNORWAY ONLYHåvard Flo (Wolves) Andy Morrison (Man City) Manchester City v Wolverhampton Wanderers, 8/08/1999.
  • FotballNorgeFoto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYVM 1998Håvard Flo16.06.1998

Den siste luftkrigen

Kampinfo

Laster...

I dag kan den mektige Flo-epoken avsluttes, når Håvard Flo kanskje spiller sin siste kamp.

I dag spiller Håvard Flo (38) kanskje sin siste kamp for Sogndal. Det avslutter en mektig Flo-epoke i norsk fotball.

HÅVARD FLO OM:

* Forholdet til fetterne

* Skulle egentlig til Lyn

* Måtte sykle 2,2 mil til trening

* Tiden på landslaget

Tre om Håvard Flo

Tore André Flo, fetter og medspiller:

- Han er en kjemperolig, kjekk og positiv person, som er lett å ha med å gjøre. Som fotballspiller er han jo en mann som alltid gir alt, og som går i duellene uten et snev av frykt.

Jarle Flo, fetter og medspiller:

- Som person er han rolig, litt forsiktig og beskjeden, men en utrolig grei kar med godt sovehjerte. Som spiller har han naturtalent, en vanvittig timing i luften, fysikk som få og er en lagspiller.

Rolf Navarsete, Sogndal-styreleder:

- Han er svigermors drøm, snill og lojal. Spiller med hjerte utenpå drakten, er enormt profesjonell og har hele tiden visst hvor han ville.

Jostein ga seg etter 2002-sesongen. Tore André annonserte i mars i år at han ville legge bort fotballstøvlene.

Etter denne sesongen er det også slutt for den siste store Flo-spilleren som var med på å skape et av Norges mest kjente fotballfamilienavn.

Lille Håvard sitter i toppen av et epletre og ser bussen forsvinne i det fjerne. Salte tårer renner nedover det solbrune kinnet. Denne gangen hadde han ikke noe valg. Mamma Annlaug og pappa Per insisterer på at Håvard skal være med på innhøstingen av Flo-gårdens epler. For en gangs skyld må fotballtreningen vike.

Gir seg

Grenseløst mange luftdueller senere sitter Håvard Flo i kafeen på Fosshaugane Campus og strekker litt på den ene foten. Han har akkurat spilt det som kan bli hans nest siste kamp i norsk toppfotball. Det blir i alle fall én til - i dag, mot Hødd. Det kan bli ytterligere to - om det blir kvalifiseringskamper til eliteserien.

Fotballkroppen har begynt å merke kjøret etter 20 år i toppfotballen. Like fullt omtales han som tidenes spiller gjennom Sogndal-historien av folk sentralt plassert i klubben.

I Visnesbakkane, litt ovenfor Stryn sentrum, går fotballgalskapen utover inventaret i bygget som huser en annen Flo-familie. Jostein, Jarle, Kjell Rune, Bjarte og Tore André trener på det de har sett på Tippekampen. Innimellom kommer fetter Håvard på besøk. Det går i fotball da også. Etter hvert vokser guttene til. Minstemann Tore André rager til slutt høyest med sine 195 centimeter. Jarle ender på 194, Jostein på 193 og Håvard på 188. Bjarte, broren til Tore André & co., rager 186 centimeter over løkkegrusen. Han kalles bare for «dvergen».

- Jeg var veldig mye med Jarle. Men det var jo Jostein, Kjell Rune og Bjarte som var mine store forbilder. Jostein, spesielt, var drivkraften min. Han er et stort forbilde fortsatt, sier Håvard Flo i dag.

- Hvordan var det bare å være «fetter-Flo» hele tiden?

- Det gikk greit en stund. Men det kom jo perioder da jeg gikk litt lei det fokuset. Jeg produserte jo etter hvert mine egne resultater - spesielt på landslaget. «Nå må det vel være slutt snart», tenkte jeg en stund. Nå har jeg et avslappet forhold til det.

Men egentlig er det Håvard som er den mest «ekte» Flo-en. Begge hans foreldre er opprinnelig fra Flo, to mil utenfor Stryn. Moren til Jostein & co. er fra Davik, vest for Stryn.

God alpinist

Egentlig var Håvard en habil alpinist. Men som 11-åring tok han valget: Lange baller og luftige dueller ble for fristende. Og den unge hodespilleren mente alvor. Opp til to ganger i uken satte han seg på sykkelen og tråkket de 2,2 milene fra gården på Flo til fotballtrening i Stryn. Etter at han hadde trent fotball i halvannen til to timer, syklet han de samme 2,2 milene tilbake.

- Den innstillingen tror jeg har påvirket hele min karrière, og har hjulpet meg til å ha kunnet være så lenge med. Det hender barna mine spør om jeg kan kjøre dem på trening her i Sogndal. Da smiler jeg bare, og ber dem sette seg på sykkelen, humrer Flo.

Flo-suksessen i Stryns røde drakter legges merke til. Fotballedere i Sogndal henter hodesterke Jostein fra Lierse i 1991, og ikke lenge etter spaserer Håvard inn portene på Fosshaugane. Det blir begynnelsen på et Flo-eventyr, som skal bli kjent godt utenfor landets grenser. I en periode i 1993 er det fire spillere med etternavnet Flo som spiller for Sogndal.

Håvard får en kjempestart i Sogndal, men etter hvert mister han tillit hos trener Øyvind Nilsen. Han kommer alltid innpå i kampene, og scorer mye mål. Men når sesongen nærmer seg slutten, er Håvard nest best på den velrenommerte Bergens Tidende-børsen - til tross for lite spilletid. Det har også lokalpressen fått med seg.

Det ender med at Håvard Flo drar til Danmark og AGF Aarhus (dit skulle egentlig Tore André også, men det gikk i vasken). Der blir han en så stor helt at det sommeren etter triller danske turister inn på gårdstunet på Flo for å knipse bilder.

- Det var en fantastisk tid, mimrer Flo.

Opptur i VM.

Litt verre gikk det i Werder Bremen. Håvard overtok Rune Bratseths gamle leilighet, og tyske aviser skrev at selveste Messias var kommet til Bremen. I stedet ble det en turbulent tid med mye stang ut.

Til tross for dette hadde Håvard opptur på landslaget. I VM i 1998 ble han den første Flo til å score i et VM da han stanget inn et mål mot Skottland.

- Mesterskapet var skapt for trivsel ettersom jeg bodde i en egen leilighet med Jostein og Tore André. Det var jo et voldsomt Flo-fokus i mediene. Men det er kanskje ikke så rart når vi vet hva som skjedde i etterkant, sier Håvard.

Han var innpå i samtlige kamper i mesterskapet, men mot Brasil ble han - som vanlig - tatt av etter rundt 70 minutter.

Resten av den kampen er et mektig stykke norsk fotballhistorie.

Turen gikk videre til England og Wolverhampton. Han ble en hit fra start, men fikk knetrøbbel som klubbledelsen ikke tok hensyn til. Et helt års rovdrift på «jumper's knee»-skaden endte med at han tryglet om operasjon, og innså samtidig at det gikk mot slutten.

Håvard Flo kjører av englandsbåten i Bergen. I visshet om at han har brukt mye av våren på nesten å ferdigforhandle kontrakt med Lyn i Oslo, nærmer han seg fylkesgrensen til Sogn og Fjordane. Da ringer mobiltelefonen. Det er Birger Flo (nabo). Han sier at det er så fint vær i Stryn, og spør om Håvard vil stikke innom på en kaffekopp i hagen. Håvard takker ja. Tre timer senere stiger Håvard inn i hagen til Birger. Der sitter Svein Bakke og Rolf Navarsete, henholdsvis sportssjef og styreleder i Sogndal Fotball. To dager etterpå er Håvard Sogndal-spiller for andre gang.

- Hadde jeg valgt annerledes, hadde jeg nok ikke spilt fotball så lenge som i dag, mener Håvard Flo i dag.

Han har en meget høy stjerne i bygda. I fjor scoret han 15 mål for Sogndal i 1. divisjon. Tore André har hytte i Sogndal, og Jarle bor der. Floene har ikke like mye kontakt som da mamma Annlaug og tante Torlaug sto langs sidelinjen i Stryn og gaulte. Og bestefar Rasmus brukte en svak Sogndal-cupkamp mot Lom til å skjelle ut sine barnebarn («Bom no igjen? Og ditta ska' vere landslagsspelarar??»). Men Håvard & co. pleier kontakten med jevne mellomrom.

Kanskje kvalik

Nå kan det snart blir mer tid til familiepleie. For snart er det slutt.

- Perioden 2001-2003 var jo et eventyr. Spesielt i 2003, sier Håvard om sin egen Sogndal-epoke.

Da han kom tilbake til bygda i 2001 var klubben nyopprykket.

- Jeg bodde på Sogndal Hotell i to måneder. Hotelldirektøren var en såpass Vålerenga-hater at han hadde en egen kanal på hotell-TV'n som sendte Sogndals kvalifiseringskamp mot Vålerenga i loop, minnes Flo.

Høsten i forveien sendte nemlig Sogndal Vålerenga ned, og rykket selv opp. Med seier mot Hødd i dag, skal Sogndal ut i en ny kvalifisering mot eliteseriens nest svakeste lag.

Det er i alle fall en gammel eplesanker fra et lite gårdsbruk i Nordfjord som kommer til å gi jernet.

(Kilder: Håvard Flo, «Flo United, et norsk eventyr» - Aschehoug 1999, Wikipedia.no, Sogndalfotball.no)

Håvard Flo (38)

Oppvokst på Flo sammen med syv søsken

Fetteren til Jostein, Tore André, Jarle, Kjell Rune, Bjarte osv.

Gift med Anne Grethe, tre barn

Klubb: Sogndal

Klubbkarrière:

Sundskameratene (frem til 1986)

Stryn (1987-89)

Sogndal (1990-94)

Aarhus (1994-96)

Werder Bremen (1996-99)

Wolverhampton (1999-01)

Sogndal (2002-2008)

Landskamper/mål: 26/7

«Det hender barna mine spør om jeg kan kjøre dem på trening her i Sogndal. Da smiler jeg bare, og ber dem sette seg på sykkelen.»

Håvard Flo - som selv syklet 2,2 mil hver vei fra gården på Flo til trening i Stryn

Les også:

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...