• Reykjavik, Island 20120906.John Arne Riise under fotballandslagets trening torsdag, før VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Island på Laugardalsvöllur i Reykjavik fredag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  FOTO: Larsen, Håkon Mosvold

 • FotballEM 201211.06.2012Frankrike v EnglandFoto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYAshley Cole (England)Fussball EURO 2012, Vorrunde, Gruppe D, Frankreich - England 1:1

Ville du sagt det samme på TV, John Arne?

Kampinfo

Laster...

Nå har NISO kommet råd og tips til idrettsutøveres bruk av sosiale medier.

Godt i overkant ti prosent av alle nordmenn er på Twitter, mens rundt 70 prosent er på Facebook. Sosiale medier er ekstremt populære - også blant idrettsutøvere. Særlig Twitter gir brukerne en særegen måte til få en offentlig stemme. Idrettsutøvere kan snakke direkte ut til offentligheten, uten noen form for sensur eller redigering.

Men medaljen har sin bakside.

Landslagsspiller John Arne Riise kom i fokus da han valgte å ta et oppgjør med sin gamle hjemby Ålesund - på Twitter. Landslagsbacken mente han ble hyllet for lite av byen og kalte ålesundere arrogante.

Samtidig klarte han ikke skjule sin skuffelse over at statuen av ham utenfor Color Line Stadion ikke har fått hans navn, men isteden heter «Fotballspilleren». Skylden for det ga han til tidligere Ålesund-trener Ivar Morten Normark, og kalte ham en «stakkars mann» .

«Selvforherligende tufs»

John Arne Riise valgte å takke for seg på Twitter, mens VGs kommentator Truls Dæhlie brukte tre sider i avisen på å kalle ham en «selvforherligende tufs» .

Riise er nok ikke den siste idrettsutøveren som vil gå på en smell på sosiale medier, men nå prøver i det minste NISO å legge til rette for at de færreste gjør det.

Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon har nå nemlig kommet råd og tips til idrettsutøveres bruk av sosiale medier.

- Jeg synes norske utøvere stort sett er veldig flinke på sosiale medier. De aller fleste mestrer dette. Men spesielt for de som er nye på sosiale medier er det lurt å sette seg godt inn i hva det vil si å være aktiv på disse arenaene. Derfor har NISO i samarbeid med en del utøvere laget ti råd og tips - som kan fungere som en slags veileder til bruk av sosiale medier, sier forbundsleder Joachim Walltin til niso.no.

«Gjeng med idioter»

Listen over idrettsutøvere som har gått i baret, og skrevet ting på sosiale medier som de ikke burde, er vanvittig lang. Sist ut var den engelske landslagsspilleren Ashley Cole, som etter Det engelske fotballforbundets avgjørelse i John Terry-saken, kalte FA «en gjeng med idioter».

- Hahahahaa, bra gjort #fa, jeg løy - gjorde jeg? #GJENGMEDIDIOTER, skrev Ashley Cole på Twitter.

Senere la han seg langflat og beklaget.Her er rådene utformet av NISO og utøverne:

 • Unngå å kommentere saker knyttet til dommere og interne klubbsaker som laguttak osv.
 • Vær forsiktig med å legge inn kommentarer umiddelbart – det kan være smart å tenke seg om.
 • Spør deg selv om du ville si det samme på direktesendt TV.
 • Husk at media jevnlig sjekker idrettsutøvere på sosiale medier og kan publisere kommentarer eller sitere uten ditt samtykke.
 • Forsikre deg om at det du skriver er korrekt.
 • Hvis du er usikker på om et innlegg kan være kontroversielt: Ikke legg det ut!
 • Bruk sunn fornuft.
 • Ikke legg ut bilder som er beskyttet av opphavsrett (bilder fra nettaviser, publikasjoner etc.).
 • Hvis du skal legge ut bilder av andre – må du forsikre deg om at du har deres samtykke til dette.
 • Vær klar over at din opptreden på sosiale medier kan få konsekvenser.

Les også:

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...