Forførerskolen

Norske menn går på kurs for å lære å gjøre seg tiltrekkende.

LØRDAG FORMIDDAG, Oslo sentrum: To sommerkledde venninner rusler mot Grensen. På noen meters avstand står en mørkhåret fyr på 165 cm og speider bak svarte solbriller. Han får øye på blondinene og nøler ikke. Med faste steg setter han etter dem. Når han er på siden av den blondeste av dem, tar han henne lett på armen og sier: «Jeg så deg fra andre siden av gaten, og du var så nydelig at jeg bare måtte komme bort og prate med deg. Hei, jeg heter Jim!» Han rekker ut hånden. Hun tar den og kniser litt brydd. Etter fem minutters dialog, latter og heftig blikkflørting er telefonnummeret hennes lagret på telefonen til Jim Stark. Hva var det som egentlig skjedde?– Jeg skjønner det ikke helt selv, sier Sigrid Meland (18). Han virket så selvsikker og hyggelig på samme tid. Jeg ble rett og slett bare litt sjarmert. Det er ikke akkurat hver dag man opplever noe sånt i Oslo. Norske gutter er jo så sjenerte, sier hun. Etter fem minutters flørting er telefonnummeret hennes lagret
Meland er akkurat blitt utsatt for en av verdens beste profesjonelle sjekkere. 27 år gamle australske Jim Stark, eller Mr. M. som han er bedre kjent som i det organiserte sjekkemiljøet, har for A-magasinet demonstrert det han kaller «daygayming» og «number-close». Det vil si å sjekke på dagtid med mål om å få tak i telefonnummeret for å få til et stevnemøte senere. Den tidligere juristen er så god på akkurat dette og andre sjekkemetoder at det amerikanske selskapet Love Systems betaler ham over en million i året for å reise rundt i hele verden og lære bort forføringskunstene sine til andre menn. I Norge var han nylig for tredje gang. For også her i landet er det stadig flere menn som vil lære å sjekke ved hjelp av vitenskap og utprøvde metoder.

Sjekkeklubb.

I Oslo er det nå mellom 300-400 menn som er lidenskapelig opptatt av sjekking, omtrent som VIF-klanen er av Vålerenga. Dette er menn som flere ganger i måneden møtes på ulike tilstelninger for å diskutere sjekking og som sitter i timevis på nettet for å finne ut hvilke metoder som drar damer. Det har masterstudent i sosialantropologi på Universitetet i Oslo, Sandra Janzso, funnet ut. Hun skriver masteroppgave om det strukturerte sjekkemiljøet i Oslo, og har det siste året fotfulgt de mest aktive sjekkerne på byen, på nettfora og på sjekkekurs. Mange av dem har kommet inn i miljøet etter at de leste boken The Game av Neil Strauss. Andre er blitt rekruttert gjennom nettet eller av kamerater, som de ser plutselig har fått draget på damene, sier Janzso. Hun peker på at i tillegg til de mest synlige sjekkerne er det et stort antall menn som leser bøker på egen hånd, og som deltar på et økende antall sjekkekurs som tilbys norske menn.Hvem er det som tyr til metoder og vitenskap for å sjekke damer? Hvilke metoder er det egentlig de bruker? Og lar virkelig kvinner seg lure?

Lite erfaring.

Ti menn sitter beredt på et seminarrom i Oslo. Det er fredag formiddag. Flere har tatt med laptopen. Kaffekoppene fylles stadig. De potensielle sjekkekunstnerne vil ikke gå glipp av noe av den informasjonen Mr. M og de tre hjelpeinstruktørene hans skal formidle. De betaler tross alt 18 000 kroner for de 20 timene med teori og nesten like mange timer praksis de skal få de neste tre dagene. Kunnskapen vil dessuten være kjærkommen når det om noen dager er de som skal sikre seg et «number-close» på høylys dag. Jeg har aldri hatt en kjæreste Morten (23), kursdeltager
Når deltagerne presenterer seg selv og sine erfaringer med damer, virker akkurat dét nærmest utopisk. – Jeg faller i vennefella hver eneste gang. Kanskje ikke så rart når bare det å ta på noen og gi en kompliment er vanskelig for meg, sier en 42 år gammel ingeniør fra Vestlandet. – Jeg har aldri hatt en kjæreste og vet ikke hvordan jeg skal ta kontakt med damer uten å drikke, sier Morten (23) lavmælt mens han ser ned i bordet. Han har fløyet ned fra Nord-Norge for å gjøre noe med situasjonen. Og slik fortsetter det rundt bordet. Felles for mange av dem som driver med strukturert sjekking, er at de er frustrerte over sin egen sosiale situasjon, og at de ønsker å endre på den. Målet for å lære seg sjekkemetodene spenner fra å finne damen i sitt liv til å ligge med så mange som mulig, sier Janzso. På seminarrommet i Oslo gir de fleste uttrykk for at det de ønsker hjelp til, er å skaffe seg en kjæreste. – Akkurat som økonomistudiene gjør meg i stand til å gripe sjansen når en god forretningsmulighet dukker opp, håper jeg kunnskapen jeg får på dette kurset skal gjøre meg i stand til å forføre damen i mitt liv når hun går forbi. Jeg vil ikke at flaks og tilfeldigheter skal avgjøre hvem jeg ender opp med, sier studenten Adi (26).

Gammeldags syn.

Hva er det egentlig kunnskapen som Adi og de andre skal lære, går ut på? Jo, det er å forstå hva en kvinne ser etter hos en mann og så handle deretter. I sjekkeboken Magic Bullets lister forfatteren og sjekkekunstneren med kodenavnet Savoy opp følgende kvaliteter kvinner ubevisst er på utkikk etter hos en partner: Gode gener som kan gi dem et friskt barn. Gode sosiale evner og humor, som er viktig for å bli akseptert i en gruppe. Status og god økonomi, som betyr at han vil kunne ta vare på henne og barnet. Selvsikkerhet, som tyder på at han kan takle det meste av utfordringer. Janzso mener disse evolusjonspsykologiske forklaringene på hva kvinner vil ha, er en måte å legitimere at menn i forholdet til kvinner i bunn og grunn er jegere på. Slik rettferdiggjøres det at menn har «rett» til kvinnene de ønsker seg. – Er ikke dette et fryktelig utdatert syn på kvinner? – Jo, klart at dette står i ekstrem kontrast til etablerte forestillinger om likestilling mellom kjønn og moderne former for samfunnsorganisering. Samtidig ser jeg at mange av guttene i det norske sjekkemiljøet reagerer på og tar avstand fra dette utdaterte kvinnesynet, sier Janzso.

Første replikk.

Likevel, de 10 rundt bordet går nå entusiastisk i gang med et rollespill hvor de nettopp trener på å være jegere. Ved å gå igjennom seks steg i en såkalt emosjonell progresjonsmodell (se faktaboks), vil de få frem de mandige egenskapene kvinnene ser etter. De begynner med å trene på «å åpne» – det første steget i modellen. – Du kan si noe morsomt som «Hei, her er det ikke lov til å danse. Du må bli med meg,» eller du kan være direkte og si at «Jeg så deg fra andre siden av rommet og ville bare si at du er helt nydelig,» sier Mr. M. – Men det kan du jo ikke si i Norge. Da blir du jo nærmest tatt for seksuell trakassering, protesterer Ole (42).Mr. M. mener imidlertid det signaliserer selvsikkerhet, og retter på stemmeleiet og holdningen til Ole. En av de andre instruktørene, en rødhåret brite ved navn kodenavn Keychain, tar over. Han er ekspert på berøringsteknikker, og viser at ved å ta på kvinnen, først litt på armen, så i hånden, så på skulderen, kommer man raskere i havn. – Det er viktig å «eskalere». Har dere ikke tatt på kvinnen en eneste gang, blir det vanskelig å oppnå et «kiss-close», forklarer Keychain.

Passive skandinaver.

– Tilsammen lærer vi studentene å være litt mer macho. For selv om kvinner sier de vil ha snille menn, er det de maskuline mennene de faller for, sier Mr. M.Han får støtte av forskning. Psykologen, Heather Rapp ved Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction ved Indiana University påviste nylig at kvinner rundt eggløsning har økt interesse for maskuline menn. Det henger sammen med at høyt testosteronnivå, det vil si maskulinitet, er et uttrykk for god genkvalitet. Mange norske menn har imidlertid mistet denne maskuliniteten, mener Mr. M, og det påpeker han som et problem. – Her i Norden dyrkes den myke metroseksuelle mannen, mens maskuline idealer langt på vei har forsvunnet. Når menn glemmer å være menn, glemmer også kvinner å være kvinner. Menn og kvinner blir så like at spenningen forsvinner mellom dem, sier sjekkeguruen. Han tror likheten mellom kjønnene også er årsaken til at menn i Norden er blant de mest passive han har sett på sine utallige turer på byen i rundt 40 land. Mens rundt 20 prosent av mennene går bort til damene, står de resterende 80 prosent bare der. Først når de blir fulle, tør de å sjekke, og da går det sjelden bra.– Jeg tror mange norske menn kunne tjene på å være litt mer aktive uten så mye alkohol innabords, sier Mr. M. Kjønnssosiolog Preben Z. Møller sier seg enig med Mr. M i at nåværende generasjon av unge menn, som har vokst opp i et sekstiåtterklima, har fått innprentet et slags mykmannsideal som kvinner kanskje ikke reagerer så positivt på. Betyr det at det tradisjonelle mannsidealet burde få større plass igjen?– Nei. Selv om det er riktig at dominant adferd belønnes av kvinner, tjener hverken menn eller kvinner på det tradisjonelle mannsidealet i det lange løp, sier Møller. – Men har ikke likestillingen gått for langt når menn er redd for å gi en kvinne kompliment? – Jeg synes ikke det. Tvert imot skulle vel heller kvinner gitt menn flere komplimenter for deres utseende. Kvinner har et like stort ansvar for å sjekke som menn, sier Møller.

Ut på sjekker’n.

Det er midnatt fredag kveld. 11 litt nervøse karer står spredt rundt omkring på utestedet Onkel Donald i Oslo. Det er her de skal teste sin nye kunnskap, sin manndom og sin frykt. – Si til brunetten der borte at du synes hun er pen, hvisker Mr. M til Morten og gir ham et lite puff. 23-åringen har aldri gått bort til en kvinne uten minst fem øl innabords. Nå er han edru, og fryktelig nervøs. Med nølende skritt går han bort til den utpekte damen. Han slår henne lett på skulderen. Hun snur seg, og han sier den innlærte setningen. – Hæ? Hva sa du? Jeg hørte ikke? roper hun. Morten gjentar. Jenta smiler og ser litt rart på ham før hun snur seg mot baren. Morten lusker tilbake. Mr. M forklarer ham at norske kvinner har et høyt «bitch-shield», det vil si at de gir få signaler om at de er interessert, og at han derfor må «ploge» (fortsette å prate). Han blir sendt av gårde igjen. Denne gangen velger Mr. M å «winge» – å prate med venninnen slik at hun ikke legger beslag på Mortens dame. Det ender raskt opp med at begge jentene snur seg til Mr. M, mens Morten molefonken står bak tre rygger. Si til brunetten der borte at du synes hun er pen Mr. M., kursleder
På tredje forsøk skjer det magi. Morten får åpneren over til en samtale. Selvtilliten stiger. Å åpne føles ikke fullt så farlig lenger. Klokken to neste dag møtes guttene for nok en dag med teori. Hvordan har det gått kvelden før? Jo, de fleste har «åpnet» i overkant av 10 jenter. Noen har fått telefonnummer og et par stykker har til og med oppnådd et «kiss-close». Fungerer sjekkemetodene?– Ja, det er klart at en mann som går selvsikkert bort til tyve jenter hver dag, vil ha større suksess enn sjenerte gutter som står og ser på, sier Møller.Janso er enig, og legger til at etter hvert som guttene kanskje får mer positiv respons fra damene, vil de bli mer komfortable med seg selv og derfor også lykkes bedre på sjekkemarkedet. Og det er når man har nådd dette stadiet, at metodene fungerer best, understreker Mr. M. I begynnelsen er det innøvde setninger og rutiner, men så blir de en del av deg. Du må bli annerledes, ikke bare handle annerledes. Målet er å se på seg selv som naturlig attraktiv, for slik blir man attraktiv også i andres øyne. På sikt er det «indre spillet» derfor langt viktigere enn det ytre.

På høylys dag.

Tre dager med intensiv teori og praksis ute på byen er over. Nå er sjekkeaspirantene rede til å ta kontakt med kvinner på høylys dag. Av Soul, instruktøren som er ekspert på dagsjekking, har de fått en kort innføring. Det er stort sett de samme seks stegene som gjelder for dagen som for kvelden, bortsett fra at de må gjøres i «fast forward». Siden folk på dagen vanligvis har dårlig tid, er målet å få til en fem minutters samtale, for deretter å få jentas telefonnummer. Soul har tatt med seg tre aspiranter på Karl Johan. I magene deres er det berg- og dalbane. Sjekking på nattklubb er bare barnematen i forhold til det de nå skal igjennom. Per (20) får beskjed om å ta igjen en blondine med sekk på ryggen som er i rask gange på vei mot Jusbygget. Han løper etter henne og tar henne på armen. Hun skvetter til og ser nesten litt himmelfallen ut når han presenterer ærendet sitt. Men hun blir stående. De har noen minutters samtale før Per kommer tilbake og avgir rapport. Hun ble glad for komplimenten, men ingen «number-close», medgir han. Han får beskjed om å anstrenge seg for å se mer selvsikker ut så blir han sendt av gårde igjen for å ta igjen neste blondine. Kjønnssosiolog Preben Z. Møller er skeptisk til adferdsendringene hos sjekkerne. – Kjønnsmarkedet er en hard virkelighet for dem som lærer at de må være en annen for å bli akseptert, og jeg kjenner ingen som ikke har fått psykiske arr etter å ha vært i slike miljøer over tid. Jeg studerte dem for noen år siden, og de heldige kommer seg ut etter en liten stund. Han mener dessuten at gutter og menn som spiller macho for å komme seg i buksa på jentene, ofte mister sjansen til å få dem til alters.

Kjære leser,

for å fortsette å lese må du ha et abonnement.
Prøv Aftenposten 3 uker gratis inkl. A-magasinet.

Allerede abonnent?

Digital tilgang er inkludert
i alle våre abonnement

Aktiver tilgang

eller

Prøv gratis 3 uker

Velg mellom papir, digital eller begge deler.

PRØV NÅ GRATIS

Stopper automatisk.