• Rom 124 på Vålerengen bo- og servicesenter er Georg Skotteviks hjem.

    FOTO: Tom A. Kolstad

Uhygge på sykehjemmet

Rusavhengige blir plassert sammen med eldre beboerne på sykehjemmet.

Georg Skottevik trodde han var kommet til et stille og fredelig sted. Men den 81 år gamle tidligere vaktmannen våkner ofte av skrik og hyl. Ting kastes i veggen, og noen ganger kommer det fremmede mennesker som ikke vet hvor de er, rett inn på rommet hans.

Har du selv, eller dine nærmeste, hatt lignende erfaringer? Tips oss og diskuter i kommentarfeltet under artikkelen hva slags naboer de eldre i et sykehjem må leve med.

De 14 kvadratmeterne på Vålerengen bo- og servicesenter har vært hjemmet til Georg Skottevik i to år nå, og kommer kanskje til å være det resten av livet. Han synes rommet er fint, selv om det ikke er stort. Men Georg har bodd på Kampen siden han var guttunge, og har ikke vært vant til store leiligheter.  Dette er min fars hjem nå. Jeg trodde det var et sted for folk som er mentalt i orden

Her har han det han trenger. En seng, en god stol, TV-en, et par favorittpiper, bilder av familien, og et av ham selv sammen med kompis og nærmeste nabo i Brinken 5 på Kampen, den nå avdøde jazzmusikeren Bjarne Nerem. Han har et foto der han er avbildet sammen med dansebanddronningen Jenny Jenssen også. Men han liker best jazz. Han var en del av miljøet.

Personalet er alle tiders, synes Georg, og han liker at de er så høflige. Han synes han har det bra.

Det vil si – han hadde det bra. Men for ett år siden skjedde det noe:

Et forferdelig skrik fikk ham til å våkne med et rykk. Noe ble kastet, han hørte glass som knuste. Deretter var det et forferdelig rabalder, og mer roping før det endelig ble stille. Men etterpå fikk han ikke sove.

En mangeårig rusmisbruker hadde fått rommet ved siden av Georg. Han var psykisk ustabil og utagerende. Georg, som ikke kan komme seg opp uten hjelp, følte seg ikke lenger trygg i sin egen seng.

Rusmisbrukeren ble heldigvis ikke lenge på sykehjemmet. Men så viste det seg at han ikke var havnet der ved en misforståelse, det kom nemlig flere. Innen året var omme, hadde 21 personer under 70 år vært korttidspasienter på hjemmet. De fleste av dem mangeårige rusmisbrukere – funnet på gaten eller hjemme, så ruset at det var nødvendig med sykehusinnleggelse. Når sykehuset har gitt dem nødvendig medisinsk behandling, er de bydelens ansvar, ifølge samhandlingsreformen.

Mange har ankommet til bo- og servi­ce­­sen­te­ret i en delirisk tilstand, flere så dårlige at de ikke var i stand til å oppfatte hva som foregikk rundt dem. En rekke av de 21 pasientene har bodd på rommet vegg i vegg med Georg.

Tisset på gulvet

– Verst var det med ham som stadig kom inn på rommet mitt. Både dag og natt. Han prøvde å legge seg i sengen min, jeg tror han hverken så meg eller visste hvor han var. Og en gang kom han inn og tisset på gulvet, forteller Georg.

Nå er denne pasienten flyttet. Mange av dem skriver seg selv ut når de kommer til sans og samling. De skjønner selv at et sykehjem for eldre ikke er stedet for dem.

Likevel er Georg trett og sliten den dagen vi besøker ham. Han har sovet dårlig. Det var rop og skrik i gangen i natt igjen. Og selv om Georgs korttidshukommelse ikke er hva den var, har han helt rett.

– Vi fikk inn en ny pasient i går, og det var mye leven i natt, bekrefter avdelingsleder Jorunn Hæreid.

Datteren hans, Torunn Skottevik, er rystet over forholdene.

– Dette er min fars hjem nå. Jeg trodde det var et sted for folk som er mentalt i orden, sier hun.

Avdelingsleder Hæreid sier at pasientene hos dem trenger fred og ro. Mange har kanskje vært igjennom en vanskelig periode før de endelig fikk sykehjemsplass. De har måttet forlate det som har vært deres faste hjem, og sliter ofte med å kunne føle seg trygge i en ny tilværelse.

– Georg er ikke den vi er mest bekymret for, sier avdelingslederen.       

 – Han kan dra i alarmsnoren og be om hjelp. Og han kan fortelle hva som er skjedd. Ikke alle her kan det. Vi har flest kvinnelige pasienter, og mange er engstelige, i hvert fall mer engstelige enn Georg, sier Hæreid.

For «engstelig» er ikke det ordet som faller meg inn i møtet med den tidligere vaktmannen. Han har vært ute noen vinternetter før, bokstavelig talt.

– Det ble noen basketak i nattemørke oslogater den gangen jeg var vaktmann, ja, på stamstedene Gamlebyen Gjestgiveri og Lompa også, sier Georg. Men nå er han avhengig av gåstol og føler seg ikke lenger klar for noe sånt. 

Ikke rustet

Vålerengen bo- og servicesenter er ikke forberedt på å ta imot denne typen pasienter, og det har vært flere farlige situasjoner der andre beboere har vært nær ved å bli skadet.

– Før var det fy-fy å plassere yngre pasienter på sykehjem, men det siste året har vi plutselig fått et betydelig antall av dem. Samhandlingsreformen har skapt et hull i behandlingskjeden, sier avdelingslederen.

Institusjonssjef Knut Ousdal er enig i at eldre ikke bør oppleve det Georg har vært utsatt for. Han bekrefter at det har vært mange vanskelige situasjoner det siste året.

– Vi har fått endel utagerende pasienter til våre korttidsplasser, selv om de ikke er beregnet for disse pasientene.

– Kan ikke du som institusjonssjef si nei til pasienter som ikke passer hos dere?

– Nei, vi må ta de pasientene vi blir tildelt fra bydel Gamle Oslo. Ofte vet vi lite om pasientene før de kommer, og på grunn av samhandlingsreformen har vi kortere tid til å forberede oss enn vi hadde før. Og når vi ser at de ikke passer hos oss, kan det ta tid å få dem plassert andre steder, sier Ousdal.

Siden dette er korttidsplasser og antallet utagerende pasienter varierer, er det ikke praktisk mulig å lage egne, avskjermede områder for disse pasientene, mener sykehjemsbestyreren.

Griper inn

Sånn som dette skal det ikke være.

Det er byråd for helse og sosiale tjenester Anniken Hauglie (H) og byråd for eldre Aud Kvalbein (KrF) enige om. Etter at A-magasinet fortalte dem Georgs historie, har de undersøkt hvordan plasseringene har kunnet skje, og om dette er et utbredt problem.

– Så vidt vi kan se, er dette spesielt for Vålerengen, og det kan ha sammenheng med at Kirkens Bymisjon, som driver sykehjemmet, har spesiell kompetanse på rus og derfor har fått disse pasientene, sier byråd Kvalbein.

– Men hvis de ikke skulle vært på sykehjem, hvor burde de da holdt til?

– Samhandlingsreformen gir mange nye utfordringer, og hvis de er så syke som du beskriver, burde de kanskje vært litt lenger på sykehus. Men vi må se om behovet er så stort at det er nødvendig å opprette egne korttidsplasser for denne typen pasienter, sier byråd Hauglie.

– Eldre som får utagerende rusmisbrukere i naborommet, kan ikke vente på at det opprettes nye plasser. Hva kan dere gjøre på kort sikt?

– Vi kan sette inn spesielle tiltak for den enkelte rusmisbruker som må plasseres på sykehjem. Dette kan også bli løsningen på lang sikt dersom det ikke er behov for faste plasser, sier Hauglie.

Kan nekte

Hun understreker at også rusmisbrukere må få et godt tilbud, selv om mange ikke ønsker dem som naboer.

– Kan en sykehjemsbestyrer, på faglig grunnlag, si nei til enkeltpasienter?

– Ja, dersom de mener at de ikke kan gi et forsvarlig tilbud, kan de nekte å ta vedkommende inn, sier byråd Aud Kvalbein.

Også helse-, sosial- og eldreombud Anne-Lise Kristensen vil undersøke saken og har tatt initiativ til møter med både de pårørende og de ansatte ved Vålerengen bo- og servicesenter.

Helseminister Jonas Gahr Støre sier at rusmisbrukere også kan ha behov for sykehjemsplass, og at det er kommunens ansvar å organisere tilbudet på en forsvarlig måte.

– Men alle skal føle seg trygge på et sykehjem, sier han.

–Vil du gripe inn i denne saken?

– Kommunene står ansvarlig på dette området, men alle har rett til nødvendig og forsvarlig helsehjelp, understreker Støre. 

Georg håper året som kommer blir mer sånn han hadde forventet da han forlot hjemmet sitt og flyttet på sykehjem:

– Jeg har alltid trodd at på et gamlehjem er det en litt god atmosfære. Men her kastes det glass i spiserommet.

Kjære leser,

for å fortsette å lese må du ha et abonnement.
Prøv Aftenposten 3 uker gratis inkl. A-magasinet.

Allerede abonnent?

Digital tilgang er inkludert
i alle våre abonnement

Aktiver tilgang

eller

Prøv gratis 3 uker

Velg mellom papir, digital eller begge deler.

PRØV NÅ GRATIS

Stopper automatisk.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.