• Kontrastene slående mellom den moderne, hvite Eames-stolen og den grove murveggen.

  FOTO: Signe Dons

 • Stuen til Heidi Bjørnsdotter og Vidar Thorvik ligger lyst og høyt i annen etasje. Naturlige farger og materialer preger rommet.

  FOTO: Signe Dons

 • Denne solide trebenken har Heidi snekret selv, etter å ha lært gammeldags håndverk av sin far. Bena er felt inn i benkeplaten. På benken står et enklere stykke arbeid, en treboks Heidi har laget av drivved.

  FOTO: Signe Dons

 • I kjellerstuen står denne praktiske sovesofaen, som rommer masse lagringsplass. Den er bygget opp av kjøkkenmoduler fra IKEA. Den grove bokhyllen har Heidis far snekret av 200 år gammel plank fra en støl.

  FOTO: Signe Dons

 • Heidi liker det enkle og naturlige. Grovt treverk passer også på kjøkkenet.

  FOTO: Signe Dons

Hun lager ny vri på gammelt håndtverk

Hos Heidi og Vidar har de originale løsninger og kule kontraster.

Utvendig er det et ordinært rekkehus av den typen Olav Selvaag bygde i hopetall da Oslo slet med boligmangel på 50- og 60-tallet.

Men inne!

Her er det reneste eventyr av originale løsninger, kule kontraster – og alt i naturlige farger. Ikke så rart, kanskje: Mor i huset, Heidi Bjørnsdotter, er lærer i kunst og håndverk og designer sine egne klær.

Gammelt håndverk og husflid har interessert henne siden barndommen i Ryfylke, der hun vokste opp i en familie med respekt for tradisjoner. Men selv om faren arbeidet med lafting og vern av gammel byggeskikk, var det ingen som så for seg at også Heidi skulle bli en habil snekker. Det var ikke vanlig å lære jenter slike ting.

Heidi Bjørnsdotter har selv tegnet hyllene på kjøkkenet, etter mål fra typiske skrå 50-tallshyller. En møbelsnekker har laget dem i heltre, og planen er å sette inn glassdører. Kjøkkenbenkene er fra IKEA, men med benkeplate i stål fra en storkjøkkenprodusent.

Heidi Bjørnsdotter har selv tegnet hyllene på kjøkkenet, etter mål fra typiske skrå 50-tallshyller. En møbelsnekker har laget dem i heltre, og planen er å sette inn glassdører. Kjøkkenbenkene er fra IKEA, men med benkeplate i stål fra en storkjøkkenprodusent.

FOTO: Signe Dons

- Men jeg hadde interesse for det. Og da jeg ble voksen, syntes jeg det var meningsløst ikke å kunne gjøre slike ting selv. Det var det som trigget meg og fikk meg til å tenke at dette her må jeg bare lære meg, forteller Heidi.

På kjøkkenet på Kjelsås står en robust trebenk, et lite svennestykke etter læretiden i snekkerverkstedet hos pappa. Den er laget på gammelmåten, uten skruer og spiker, men med bena felt inn i den tykke benkeplaten. Ikke gjort i en håndvending på kjøkkenbenken, akkurat. Denne krever både øvelse og godt verktøy.

Men Heidi har også laget en rekke små skap og bokser enkelt skrudd sammen av resirkulerte materialer. Hun tror mange kvinner med interesse for å skape ting selv, like gjerne kan se til fars snekkerbod som til mammas strikkekurv.

Lær av mannfolkene

- Tre er et nydelig materiale, men snekring er litt undervurdert av kvinner. Begynn med å kikke på hva som foregår i kjelleren og på snekkerverkstedet. Lær litt! Særlig på landsbygda kan man lære mye av den eldre generasjonen menn som pusler med håndverk, sier Heidi.

Mennene må jo selv komme på banen i sitt eget hjem. Men jeg undrer meg

Selv om mye er både hjemmesydd og hjemmesnekret, er det veldig lite traust og sidrumpet over dette hjemmet. Hvite vegger, en rolig palett i svart-hvitt og naturfarger gir boligen et moderne preg. En vegg med skohyller i plast, en røff vegg i betong og en industriell benkeplate i stål på kjøkkenet viser at Heidi er blitt en ordentlig byjente etter mange år i Oslo. Det er noe rocka over de svartmalte skapdørene og det faktum at teknologi, ledninger og fjernsyn får god plass midt oppi alt det naturlige.

Det synes også at Vidar Thorvik, mannen hennes, har et godt blikk for stramt interiør og nese for brukte designkupp på nettet. For selv om han egentlig er økonom, har Heidi stor respekt for hans synspunkter.

Hun stusser over at mange menn finner seg i å sove i rosa shabby chic-soverom med madonnafigurer over sengen, bare fordi kona har full styring på alt innendørs.

- Man kan ikke akkurat skylde på damene. Mennene må jo selv komme på banen i sitt eget hjem. Men jeg undrer meg, smiler hun.

Bordplate til pynt

Da får det ikke hjelpe at hennes elskede gamle kjøkkenbord i tre røk ut til fordel for et strømlinjeformet Ellipse-bord som Vidar fant på Finn.no. I stedet er den rustikke bordplaten blitt en flott veggdekorasjon i stuen. For gjenbruk og miljø er viktig for familien på Kjelsås.

De kjøper sjelden splitter nye ting til huset. Heidi bruker selv bare naturlige eller resirkulerte materialer i sitt arbeid. Det er derfor med litt blandede følelser hun viser hjemmet sitt i avisen. Det siste hun vil, er å skape kjøpepress.

En rot henger som en flott og luftig skulptur i stuen. Under står en samling vaser kjøpt på loppemarkeder og steiner Heidi har tatt med seg hjem fra turer.

En rot henger som en flott og luftig skulptur i stuen. Under står en samling vaser kjøpt på loppemarkeder og steiner Heidi har tatt med seg hjem fra turer.

FOTO: Signe Dons

- Jeg er jo en nerd på dette feltet, fordi jeg har den jobben jeg har og fordi jeg alltid er på jakt etter gode ideer og inspirasjon. Samtidig ønsker jeg ikke å være med på å skape stress for andre eller få folk til å føle seg utilstrekkelige. Men hvis jeg kan inspirere til gjenbruk eller få folk til å lage ting selv, så er jo det fint, sier hun.

Selv deler hun ideene sine på bloggen Vølt.no. Det meste kan nevenyttige lesere selv lage med en liten egeninnsats, røtter, pinner og steiner plukket opp på en skogstur. I stuen på Kjelsås henger en trerot som en luftig skulptur ned fra taket. Fra reiser tar Heidi alltid med seg en stein hjem som minne. De har fått plass i en stor glassbolle i vinduskarmen. Keramikk fra loppemarkeder trives i dekorative grupper.

Når rekkehuset, som er på 120 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, skal romme to voksne og to aktive barn på 9 og 12 år, må hver kvadratcentimeter utnyttes.

I kjelleren har familien en lun stue til lego og TV-titting. En genial benk går langs hele kortveggen. Den er bygget opp av kjøkkenmoduler fra IKEA, fungerer som sofa og gjesteseng og rommer massevis av skuffer med lagringsplass. Ideen er stjålet fra en god venn.

- Vi må tenke gjennom hva vi tar med oss hjem når vi har såpass liten plass. Men det frigjør tid når man ikke har så mye plass og så stort hus å vedlikeholde, synes Heidi.

Selv har hun fått plass til et lite verksted under trappen i kjøkkenet. Et inspirerende hjørne der hun har samlet treknapper og steiner, stoffer og til og med rusten piggtråd. Det kommer sikkert til nytte en dag.

Flere bilder

Enkle stubber fungerer fint som småbord eller sitteplasser i stua. Ullpuffen Living Stone ønsket Heidi seg i fødselsdagspresang.

Enkle stubber fungerer fint som småbord eller sitteplasser i stua. Ullpuffen Living Stone ønsket Heidi seg i fødselsdagspresang. FOTO: Signe Dons

Denne penneholderen kopierer du lett ved å drille hull i et trestykke.

Denne penneholderen kopierer du lett ved å drille hull i et trestykke. FOTO: Signe Dons

Siste nytt