• Martin Langerød (f.v), Tobias Flottorp og Erlend Lehland gikk sammen med to andre, og fikk leilighet sentralt i Gamlebyen i Oslo. Tusenvis av andre studenter har ikke vært like heldige, og står fremdeles uten bolig.

    FOTO: Torunn Brånå

- Tenk på visningen som et jobbintervju

- Det er ekstremt vanskelig for utleier å velge fra fulle visninger. Lag en bolig-CV, slik at du skiller deg ut, sier forbrukerøkonom.

- Vi var vel på syv visninger i Oslo før det løste seg. Med fire timers reisevei fra Arendal, var jo det ganske omfattende, sier Martin Torvik Langerød (19).

Sammen med fire førsteårsstudenter og kamerater fra Sørlandet skal han snart flytte inn i en femroms leilighet i Gamlebyen sentralt i Oslo. For å få det til, måtte de inngå noen kompromisser.

Video

Bor på 5 kvadratmeter

Student Ida Nevedahl (18) har akkurat plass til seg selv og tingene sine på sin nye hybel i Bergen sentrum.

 

- Vi skjønte fort at jo flere vi er som slår oss sammen, jo billigere ble det pr. stykk. Og vi måtte ofre stue, men vi har fått relativt store rom til 4800 kroner hver i måneden, og kan bo sentralt. Det må vi være fornøyde med, sier Langerød.

- Lei med kjærestepar

- Å leie alene som student kan du egentlig bare glemme, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, og viser til den siste prisoversikten i leiemarkedet i storbyene.

En ettroms koster i snitt 8325 kroner i måneden i Oslo, en toroms koster 10.131 kroner i snitt, og en treroms 13.143 kroner, viser julitalene fra Utleiemegleren. Rundt 15.000 studenter står i boligkø.

Video

- Har aldri før solgt en ettroms med høyere kvadratmeterpris

Aftenposten ble med på visning.

 

- Slår du deg sammen med en kompis eller venninne, kan du splitte bokostnadene i to ved å leie en treroms, men finner du et kjærestepar å dele bolig med, blir det enda billigere, sier Sandmæl.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook!

Sparer ikke til depositum

Og sørg for å ha spart opp nok til å betale depositum, som vanligvis kan være tre måneders husleie. I følge en undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for DNB, har 6 av 10 studenter ikke spart opp penger til depositum.

- Årsaken kan være mangel på kunnskap om depositum. Man bør også være klar over at hvis man kan bli kreditvurdert hvis man leier gjennom profesjonelle utleiemeglere. Har man betalingsanmerkinger eller inkassosaker på sitt økonomiske rulleblad, kan det være nok til at man ikke får leid, sier Sandmæl.

- Forbered en bolig-CV

Hun anbefaler å tenke på visningen som et jobbintervju. Vær forberedt, bevis at man har økonomien på stell og vis at du er en ordentlig person.

Video

Hybel til 2.000 kr i måneden

Studenter kan i fremtiden leie seg bolig i shippingconteinere.

 

- Forbered gjerne en slags bolig-CV der du forteller litt om deg selv, ta gjerne med om du har gode karakterer, jobber ved siden av og referanser, enten fra steder du har bodd før, lærere som kjenner deg eller arbeidsgiver, sier Sandmæl.

I et presset marked med mange på visning, gjør en bolig-CV det lettere for utleier å velge i vrimmelen.

- Slik kan du straks rykke frem i leiekøen, og ta en oppfølgingstelefon dagen etter.

- Vent til september

Advokat Anne Mette Hårdnes Skåret i Leieboerforeningen advarer studenter til å delta i ville budrunder i ren desperasjon ved studiestart.

- Det er et enormt trykk hver august. Skal man flytte til storbyene i denne tiden, så se på mulighetene for å sove på sofaen til kjente eller andre midlertidige løsninger til det roer seg mer i september, sier Skåret.

Har man imidlertid kommet så langt som å få seg leiebolig, er det viktig å gå på befaring før innflytting.

- Vi har hatt mange saker der leietagere har fått erstatningskrav på feil og mangler som var der allerede ved innflytting, men som de ikke har bevis for, sier Hårdnes.

- Ta derfor med utleier med på en befaring før innflytting, og ta bilder hvis det er riper, feil og mangler, slik at man har bevis hvis man får erstatningskrav for dette senere. Vil ikke utleier være med på befaring, så gjør det selv og send eventuelle bilder til utleier, sier Skåret.

Egen kollektivavtale

Hun anbefaler også studentene til å sjekke kontrakten nøye for oppsigelsesvilkår.

- Hvis man tar til takke med noe som ikke er helt optimalt, sørg for at man har mulighet til å si opp kontrakten innen rimelig tid, så man ikke blir bundet til et sted i 2-3 år. Sjekk også vedlikeholdsansvar, så man er klar over hvor mye arbeid som er forbundet med leiligheten, for eksempel i form av oppussing.

Og flytter man inn i kollektiv, og utleier kun har én leieavtale med beboerne, er det viktig å lage interne regler.

- Det er da veldig viktig å lage en internavtale der man bestemmer hva som skjer med husleie hvis én flytter ut, slik at ikke de andre blir sittende igjen med regningen. Vi har dessverre sett at dette har skjedd, sier Skåret.

 

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også:

Siste fra Bolig_old

Depositumskonto

Sett aldri inn depositum på utleiers private konto, da står du svakere stilt hvis du skal gjøre krav på pengene tilbake.

Leietager eier kontoen og har krav på rentene.

Kontoen kan åpnes før avtalt depositum innbetales. Banken kontrollerer ikke at beløpet innbetales, så leietager må ved behov vise utleier kvittering på at penger er satt inn på konto.

Kontoen er sperret og kan bare benyttes sammen med utleier.

Leietager og utleier kan ikke ta ut penger fra kontoen hver for seg.

Utleier skal betale gebyret som tas for å åpne en depositumskonto.

Depositumets størrelse kan ikke være større enn husleie for seks måneder.

Kilde: DNB

 

Bolig-CV

Dette kan være lurt å ta med i en «huskelapp» til utleier hvis flere vil ha samme bolig:

Presentér deg selv og eventuelle samboere kort.

Relevant informasjon kan være at du er ikke-røyker, hjelpsom, stille.

Opplys gjerne hvor mye du kan betale i depositum og i husleie.

Er det noe du kan gjøre ekstra, som husarbeid eller oppussing?

Ta med referanser, for å bekrefte at du er en person til å stole på. Dette bør helst være tidligere utleier, arbeidsgiver eller lignende. Ikke bruk familiemedlemmer.

Skriv referansenes navn, stilinger og telefonnummer.

Har du et bilde med i presentasjonen hjelper det utleier å huske deg fra visningen.

Kilde: Boligjegeren.no/Leierboerforeningen

 

Siste nytt