• - Utgangspunktet for serien «Romfisk» var vårt eget ønske om enkle, stabile basismøbler som vi trenger; hyller, bord, vugger. Vi har testet dem ut hjemme,og de står sammen med andre møbler i tre, sier sivilarkitektene Gro Lauvland og Bodil Reinhardsen.

    FOTO: MONICA STRØMDAHL

Flatpakkede puslemøbler

En norsk serie miljøvennlige møbler kan bli et alternativ til basismøbler fra Ikea.

Les også:

To norske arkitekter har utviklet den økologiske møbelserien «Romfisk», som har utspring i deres egne ønsker og behov. Møblene blir laget lokalt i Oslo, og et utvalg står nå utstilt i møbelgalleriet Rom for idé på Majorstuen i Oslo.

–Det går kjapt å montere dem, det følger med en DVD som viser prosessen. De kan klappes sammen og lagres. De kan pusses ned og oljes på nytt hvis de blir stygge. Vuggen kan for eksempel pusles fra hverandre og settes på loftet til neste barn kommer, sier sivilarkitektene Bodil Reinhardsen og Gro Lauvland.

De kommer opprinnelig fra Kristiansand, og driver arkitektkontor i Oslo.

Gro Lauvland pendler til hybelen i Trondheim og NTNU, der hun er postdoktorstipendiat på halv tid, mens Bodil Reinhardsen har mammapermisjon og for tiden arbeider 20 prosent på kontoret.

–Dette er et con amore-prosjekt. Vi har hatt glede av på drive med dette på si frem til nå. Heretter kommer vi til å satse mer på møbelforgivning, når vi bare får avsluttet noen andre prosjekter. Vi synes det er artig å produsere møblene i Norge, selv om det er dyrere enn i utlandet. Her styrer vi hele produksjonen – og faktisk alle ledd. Vi vil ha kortreiste produkter. Vi forholder oss til ny teknologi og den tid vi lever i, men tar med oss det beste fra fortiden, sier Bodil Reinhardsen. Hun er spesialist på laftede byggverk.

–Hvor kommet formspråket fra?

–Material og sammenføyning gir formen, for nå å si det arkitektfaglig. De er designet slik at de tåler spennet. Pusleprinsippet skal fungere, og gir dermed mye av formen. For eksempel blir avtrykket av bena som kommer opp i bordplaten et estetisk element. Sammenføyningsprinsippet utgjør møbelet, som ikke trenger å tilføres noe annet enn oljevoks. Det blir som i moderne laftebygg – som ikke trenger isolasjon. Når materiale og form går sammen på en god måte, kan gjenstanden bli varig. Den blir mer enn en forbruksvare, sier Gro Lauvland.Bolig uten møbler

Slik bor vi i 2030

Trekk-ut-huset

–Hva er økologisk MDF?

–Plater laget av trefiber som er limt sammen med harpiks, altså treets eget lim. Det er gjennomfargede plater i sort, rødt eller blått – et ganske nytt og prisbelønnet materiale som produseres i Portugal. Det er et hardt, bestandig materiale som tåler frost. Det skal ikke svulme opp hvis det blir fuktig, slik vanlig MDF gjør. Vi har brukt det og prøvd det ut i innredninger i kjøkken og bad. Til og med på veggen over oppvaskkummen. Økologiske MDF-plater må tilføres fett for å bli fine, og våre møbler kommer ferdig oljet.

–Ser dere på dere selv som konkurrenter til Ikea?

–Det går i hvert fall kjappere å montere våre møbler! Vi bruker fem minutter på en bokhylle med skyvedører, og ett minutt på et bord. Romfisk er et alternativ til Ikea, og til de rimelige og trendy bruk- og kasttingene som overflommer markedet. Vi håper de fremstår som varige. Både materialet og formen skulle kunne tåle tidens tann. Møblene er enkle å pakke sammen og ta med seg på flyttelasset, eller gi bort, sier designerne.

Ny teknologi

–Å tegne møbler blir for oss som arkitekter en liten virkelighetsflukt fra vår tids byråkrati, og da kan vi arbeide kompromissløst. Vi har god kjennskap til datastyrt fresing, noe som kommer mer og mer i moderne husbyggeri. Som produsent har vi Modellfabrikken AS, som lager modeller for arkitekter. De har en liten datafreser. Vi har sittet og tegnet møblene på et dataprogram for arkitekter, og mailer 2D-tegninger til Modellfabrikken, som legger detaljene inn i et dataprogram for sin fresemaskin, forteller Gro Lauvland.

–Det er vært en lang utprøving, for her må hver millimeter passe, slik at møblene ikke blir slarkete eller står i for sterkt spenn. Vi har også tenkt på materialbruken og bruker hele platelengden i våre hyller. Ellers lager vi mindre ting av restmaterialet. Nøkkelringer, for eksempel, sier Bodil Reinhardsen.

Les også:

Siste fra Bolig_old

Flere bilder

Vugge som vugger barnet på langs. Den består av fem deler som pusles sammen, og kan leveres med madrass i resirkulert ull fra Sjøllingstad Uldvarefabrik. Pris: 2900 kroner. Madrass: 500 kroner.

Bokhyllen med skyvedører har en enkel, grafisk form. Den store koster 16 800 kroner, den andre 9800 kroner. FOTO: MONICA STRØMDAHL

Siste nytt