• «TVI TVI» har designeren kalt salt og peppersnurrebassene. - Jeg har lyst til å få en forbedret utgave til en produsent, forteller hun.

    FOTO: Gidske Stark

Henger i stroppen

Den strikkende klokken til Siren Elise Wilhelmsen har vært utstilt i Beijing, Milano, London og Berlin. Hennes to snurrebasser til salt og pepper ble i juli presentert i det internasjonalt anerkjente designmagasinet Wallpaper*.

Siren Elise Wilhelmsen begynner dagen med å lage en liste over alle gjøremål.

- Ellers får jeg ikke gjort noen ting. Jeg arbeider veldig mye, hele dagen og hele kvelden. Jeg elsker å jobbe, sier Wilhelmsen.

Som en av tre er hun nominert til Norsk Forms pris til unge designere 2012. «Arbeidene til industridesigner Siren Elise Wilhelmsen tilbyr en tankevekkende interaktivitet som belyser hverdagsfenomener og eksistensielle spørsmål på nye måter», presiserer juryen i sin begrunnelse. Vinneren blir presentert den 5. september.

Fra Bergen til Berlin

30-åringen pakket kofferten og dro til Berlin for å studere da hun var 20. Fremdeles leier hun en leilighet og et studio i bydelen Kreuzberg.

- På sikt vil jeg kjøpe noe i Berlin. Jeg har vært der så lenge at jeg vil gjerne ha et sted som er vårt. Nå som vi venter barn, blir det mer regulerte tilstander, slår hun fast.

Les også

Niclas Hoflin og Lisa Johansson bor i et pensjonat, og er gjerne vertskap for familie og venner.

Flyttet inn i pensjonat

De ville ha et stort hus, og endte med å kjøpe et gammelt pensjonat med 25 rom.

Sammen med kjæresten Niklas Alveberg, som skal i gang med siste året på arkitektstudiet til høsten, leier Siren en leilighet i øverste etasje i en gammel bygård i Sandviken i Bergen.

Den retroriktige kjøkkeninnredningen med grå respatexbenker vekker nostalgiske minner fra mormors kjøkken. Døren står på gløtt ut til den lille balkongen, der sommerblomster pryder kasser og krukker.

- Jeg studerte ved Universität der Künste i Berlin frem til 2010. Diplomoppgaven min var klokken som strikker et to meter langt sjal på ett år. Den ble et veldig direkte hallo til verden. Et gjennombrudd, forteller hun.

Forandrer farge

I Milano, på møbelmessen i april, viste hun også frem et rundt teppe som ved hjelp av spesielle pigmenter i tekstilene forandrer farge etter temperaturen. Jo varmere, desto lysere og mer sommerlig.

- Det handler om å materialisere noe som ikke er der. Temperatur er en forandring man ellers ikke ser. Jeg har også laget lampen «One hour lamp». Prinsippet med den har utgangspunkt i slike opptrekkbare spilledåser man hadde som barn. Du skrur på ved å dra i en kule. Så beveger kulen seg oppover inntil den er tilbake i utgangsposisjonen og slår av lyset etter en time, forklarer Siren.

- Hvordan kommer du på disse ideene?

Et gammelt fuglerede har fått plass på arbeidsbenken. Med visdomstannen sin som utgangspunkt har Siren Wilhelmsen laget porselenssmykker.foto: Gidske Stark

Et gammelt fuglerede har fått plass på arbeidsbenken. Med visdomstannen sin som utgangspunkt har Siren Wilhelmsen laget porselenssmykker.

FOTO: Gidske Stark

- Et av de viktigste kriteriene er at jeg selv ikke har sett det før. For at jeg skal gidde å ta det videre, må det trigge meg. Jeg begynner ofte på ting som jeg ikke vet om fungerer. Noen prosjekter blir liggende, de blir for kompliserte. Jeg synes design er interessant når det er litt vågalt og utfordrende. Veldig mye er flinkt, snilt og hyggelig. For meg er design forskning. Jeg ønsker å gå i dybden, teste ut og finne ut av ting som jeg ikke vet hva er før jeg begynner.

Jålete design

- Noen ting er Niklas og jeg veldig jålete på. Vi betaler gjerne tusen kroner for en kjøkkenkniv fra Global. Noe må ha en høy kvalitet for å fungere. Men å kjøpe fem kjøkkenstoler fra 50-tallet for 150 kroner, er helt greit. Synes det er fint å blande gammelt og nytt. Koselig at det blir litt personlig, konstaterer hun.

- Har du tips til folk som gjerne vil ha det mer personlig hjemme?

- Det er viktig at du ikke prøver for hardt, men innreder med ting du virkelig er glad i. Bruk litt tid på det. Forsøk å se verdien i det du har. Mal det heller om igjen, eller puss litt på det i stedet for å kjøpe nytt. Unngå å handle alt på Ikea. Mange er så opphengt i merkenavn og hva som omtales i magasiner. Stol heller på deg selv, og vær litt egenrådig, foreslår Siren Elise Wilhelmsen.

Les også:

Siste fra Bolig_old

Flere bilder

Klokken strikker en maske i halvtimen og en runde i døgnet. På ett år blir det et to meter langt sjal. - Den ene prototypen ligger hos en produsent i Japan som forsøker å finne ut om de kan serieprodusere den. Den stående klokken lages kun i åtte eksemplarer. Prisen ligger på rundt 200 000 kroner, sier Siren Wilhelmsen. FOTO: MIRIAM LEHNART

Klokken strikker en maske i halvtimen og en runde i døgnet. På ett år blir det et to meter langt sjal. - Den ene prototypen ligger hos en produsent i Japan som forsøker å finne ut om de kan serieprodusere den. Den stående klokken lages kun i åtte eksemplarer. Prisen ligger på rundt 200 000 kroner, sier Siren Wilhelmsen. FOTO: Miriam Lenhart

Boksen med litt av hvert har Siren fått tilsendt i forkant av en utstilling hun skal være med på. Oppdraget er å lage noe inspirert av dette. foto: Gidske Stark

Boksen med litt av hvert har Siren fått tilsendt i forkant av en utstilling hun skal være med på. Oppdraget er å lage noe inspirert av dette. FOTO: Gidske Stark

Siste nytt