• - Dette skrivebordet er jeg veldig fornøyd med. Vi har fått både stolene og bordet på brukthallen, sier Lisbeth.

    FOTO: Alle foto: Sara Melissa Frost

  • Stolene har de hentet fra brukthallen, mens bordet har de kjøpt i bruktbutikk. - Vi trenger jo ikke nye møbler når vi bor i midlertidige hjem, sier de.
  • Serviset i den nederste hyllen er fra brukthallen.
  • Stolen står i tredje etasje i kollektivet. - Det kan jo bli slitsomt å gå opp alle trappene, sier de.
  • Når hun forteller venner og familie at hun har hentet sengetøy fra brukthallen, sier de ofte at hun heller kunne fått av dem. - Jeg har nok en barnslig tillit til at folk vasker tingene sine, sier Linda Andersen.

Innreder med møbler fra søpla

- Vi har ikke kjøpt noen møbler, dette er som å være på skattejakt, sier kollektiv-venninnene.

– Jeg tror aldri jeg kommer til å gå lei av dette stedet, sier Linda Andersen til fvn.no.

Brukthallen i Kristiansand drives av Avfall Sør, og er et tilbud man kan benytte seg av om man ønsker møbler uten å betale for dem.

Man får ti minutter på å se gjennom møbler og andre ting som personer har levert til brukthallen i stedet for å kaste dem i avfallscontaineren.

Venninnene har tatt turen til Mjåvann for å se, kanskje finne noe de kan ta med seg i leiligheten. Men da må noe annet ut, huset de leier begynner nemlig å bli overfylt med brukte møbler.

– Vi har ikke kjøpt noen møbler, nesten alt er hentet herfra. Og det som er så fint er at vi kan levere det tilbake eller bytte det ut i noe annet om vi finner noe vi liker, forklarer Lisbeth.

Møbelraid

Jentene har støtt og stadig tatt turen til ulike loppemarkeder, men etter at de oppdaget brukthallen var det slutt.

– Gamle, fine ting som selges på loppemarkeder er ikke alltid billig. Nå kan vi få alt gratis i stedet, sier Linda.

De har vært på møbeljakt på Mjåvann flere ganger, og det hender de får låne en varebil om de planlegger et aldri så lite møbelraid.

– På bursdagen min ville jeg gjøre noe gøy, så da gikk vi hit. Det er akkurat som å få være med på skattejakt! utbryter Linda.

Ti minutters-regel

Ansvarlig for Mjåvann brukthall, Anders Tønnesen, har opplevd at flere gjengangere har ventet hele dagen på nye møbler, og måtte derfor lage en regel om at man ikke kan oppholde seg i Brukthallen i mer enn ti minutter.

Les også

Alina har innredet leiligheten gratis

Alina Fjermestad (31) har innredet med møbler andre ville kaste.

– Vi har noen stamgjester her, og vi har opplevd at folk har slått seg til ro med kaffe og kake mens de venter på nye møbler, og det er ikke så greit, forteller han.

Avfall Sør har fire ulike steder i Kristiansand der man kan hente møbler, men brukthallen på Mjåvann har som regel flest besøkende, med opptil 150 personer daglig.

– Det hender at det er kø her, og da er det en fordel at de besøkende holder 10-minuttersregelen. På brukthallen i Bergen står de ansatte faktisk med stoppeklokke, men det tviler jeg på at vi kommer til å gjøre her, sier kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør, Lars Pedersen.

Ikke plass til mye mer

Klokka tikker og jentene har funnet flere ting de vil ha med seg hjem til kollektivet de bor i.

Men de kan ikke ta med seg mer enn et møbel, det har de ikke plass til.

De tar en siste runde i hallen før de må bestemme seg for hva som skal få plass i bagasjerommet.

– Åh, men se på denne da! Den hadde jo passet utrolig godt inn hos oss, sier Linda mens hun studerer den mørkebrune skrivepulten.

– Vi har virkelig ikke plass til mye mer i huset, kommer det fra Lisbeth.

Pleier aldri å pusse opp møblene

Møblene de har hjemme i kollektivet er i akkurat samme stand som da de hentet dem. Jentene liker de brukte møblene slik de er, og pleier aldri å pusse dem opp før de skal inn i huset.

– Vi bare setter dem inn. Det er jo noe av sjarmen, å ta møblene som de er, sier Linda.

Tidligere har venninnene tatt med seg kommoder, speil, servise, spisebord, for å nevne noe.

– Det er så flott at møbler kan sirkulere før det blir avfall, samtidig som vi slipper å bruke penger på møbler i et midlertidig hjem. Studietiden er jo preget av midlertidige løsninger, og nå slipper vi å eie masse dyre møbler som vi kanskje ikke vil ha med oss senere i livet, sier Linda.

- Et kinderegg

Daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas, blir glad når hun hører om studentenes møbeljakt.

- Det er jo et kinderegg. Bra for jorda, bra for lommeboka og så blir det sikkert kjempefint hos dem også, sier Tone Granaas.

Gjennomsnittsnordmannen kaster 420 kilo søppel i år.

Jo bedre råd folk har, jo mer kastes det av fullt brukbare ting. Byttefrekvensen øker, og frekvensen av kast er større enn frekvensen av gjenbruk.

Derfor er det viktig å være bevisst på kvalitet og gjenbruk.

- Gjennomsnittstemperauren stiger og vi ser allerede ekstreme tørker og ekstreme oversvømmelser. I Norge slipper vi letter unna enn andre steder i verden, men mange opplever at levevilkårene forringes betraktelig. Derfor må vi ta klimaendringene på alvor, og det er derfor jeg blir oppriktig glad når jeg hører om måten disse studentene holder på. Det er moro å se at det gir dem energi og motivasjon til å holde på som de gjør, sier Granaas.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også:

Siste fra Bolig_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

I kollektivet på Lund i Kristiansand er nesten alle møblene hentet fra brukthall.

Siste nytt