• FOTO: KATJA AARFLOT

Kvalitetsdebatt, nå!

- Jeg har trukket meg fra flere prosjekter der jeg ser at utbyggers interesse av høy, rask inntjening går på bekostning av kvalitet, sier Cathrine Vigander som gjerne utfordrer eget laug.

- Man kan ikke velge bort arkitekturen. Vi forholder oss til rom hvert eneste minutt, enten det er et soverom, byrom eller landskapsrom. Derfor må vi i fellesskap sette krav til kvaliteten på våre menneskeskapte omgivelser, sier Cathrine Vigander.

Hun jobber ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) i tillegg til å være partner i nylig prisbelønte Element Arkitekter i Oslo. Hun er opptatt av arkitektens rolle, både i samfunnsdebatten og i det faglige møtet mellom utbygger, byggherre, ingeniører og myndigheter.

- Det er et samfunnsproblem at mange boligprosjekter bygges med altfor lav kvalitet i våre dager. Entreprenørens mål er ofte bare at bygningen skal «holde» ut garantiperioden på fem år. Dette fører til stor grad av utskifting av materialer og krever store summer i drift og vedlikehold. Oftest er det kjøperen som må betale for dette i form av høye felleskostnader, forteller hun.

Hun mener bygging med lav kvalitet er et stort miljøproblem og ber boligkjøpere være mer kritiske.

Les også

Kjøkkenbutikker utpekes som regnskogverstinger

- Produktene fjernes umiddelbart, sier salgssjef.

Levende fasade

- Mange entreprenører skal ha 15 prosent fortjeneste, det blir store påslag i alle ledd, som igjen gjør det uforholdsmessig dyrt å bygge. Resultatet er ofte dårlige boligløsninger og uheldige kompromisser med arkitektens forslag, forteller hun.

Og viser frem et eksempel fra egen portefølje:

- Waldemars Hage i Oslo er ofte presentert som gode, nye boliger bygget i byen. Jeg jobbet med byggetrinn 1 hos tidligere arbeidsgiver, der det var en ambisiøs byggherre som satset på kvalitet og varige materialer. Da trinn 2 skulle realiseres, var det ny eier og ny entreprenør, men identisk rammeverk og regulering. Sammenligner vi de to byggetrinnene ser vi hvor galt det kan gå, sier hun.

- Det er totalt mangel på relieff i fasaden i trinn 2, noe som gir et fiendtlig inntrykk mot gaten. Det er valgt billige løsninger hele veien. Det er dyrere med en levende fasade, men det er verdt det om man ønsker at byen skal være vennlig mot menneskene, mener Vigander.

- Waldemars Hage trinn 1 er arkitektur, mens trinn 2 er «byggeri».

Lojalt laug

Selv er hun «født og oppdratt» i Danmark og utdannet ved Kunstakademiets Arkitektskole i København. Hun mener at danskene har en helt annen selvfølgelighet i omgang med form og arkitektur, og at arkitektens rolle er mye sterkere i vårt sørlige naboland.

- Arkitektene burde ha en nøkkelrolle som fagpersoner og samfunnsaktører. Isteden sitter vi ofte tause på sidelinjen og lar andre ta dårlige avgjørelser. Lauget er kjent for en intern lojalitet som går på bekostning av en sunn og frisk debatt. Arkitektoniske avgjørelser får store, synlige og varige konsekvenser for fellesskapet. Det er alvorlig når arkitektene ikke tar rollen sin alvorlig og sier ifra når resultatene blir for dårlige. De må eventuelt trekker seg fra oppdrag som går på bekostning av faglig integritet, mener hun.

Selv valgte hun å trekke seg fra opptil 60 prosent av porteføljen sin like før finanskrisen, og vet hva det kan koste.

- Men det er verdt det om man vil ha troen på faget i behold, sier hun.

 

 

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Siste fra Bolig_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Viganders råd når du skal se på bolig:

  • Fotlister har en funksjon, mens taklister ofte blir satt opp for å skjule dårlig håndverk. Stukkatur er unntaket fra regelen.
  • Sjekk takhøyden: 2,40 meter er minimumshøyden fra myndighetenes side. Dessverre er dette blitt standard ved nybygg på grunn av maksimal fortjeneste for utbyggerne. Du betaler for antall kvadratmeter, men burde kanskje være mer opptatt av antall kubikkmeter bolig!
  • Sjekk at det er rikelig med dagslys i leiligheten, lys inn fra flere sider er en forutsetning for dette.
  • Sjekk at det er tilstrekkelig bodplass. Myndighetskravene er 3 kvm inne i leiligheten og 5 kvm utenfor, dog åpnes det for at «bod» også kan løses som løpemeter skap.
  • Vær oppmerksom på synlige innkassinger av rør i himling og på vegg. Dette er som regel tegn på dårlig planlegging.
  • Elektriske ledninger og rør bør ikke være synlige i nybygg, dette er kun et tegn på sløvhet fra utbygger.
  • Dersom det er lister rundt dørene, legg merke til om spikerne er synlige. Dette er en billig løsning.
  • Legg merke til hovedmaterialene i boligen; er det naturstein eller en etterligning? Er det treparkett eller plastlaminat? Kvalitet i materialene er et godt tegn på bokvalitet.
  • Spør om dokumentasjon på hvordan energi- og miljøkrav er løst.
  • Dersom leilighet eller bolig selges på prospekt; gå kritisk gjennom alle spesifikasjoner og forbehold.