• Et EU-direktiv setter stopper for glødepærene gjennom gradvis utfasing, for å erstatte med mer energibesparende alternativer som sparepærer (til høyre).

    FOTO: PHILIPP GUELLAND

Nå forsvinner 60 watts-pæren

Torsdag er 60 watts glødepære historie. Det er store kvalitets- og prisforskjeller på alternativene.

Les også:

Som et ledd i EUs nedtrappingsplan for utfasing av glødepærer, forsvinner den klare 60 watts pæren ut av produksjon 1. september. Tidligere er alle matte glødepærer og klare glødepærer fra 75 watt og oppover tatt ut av produksjon, og fra neste uke er det altså på tide å ta farvel med 60 watts pæren.

Det betyr ikke at det er forbud mot å kjøpe den, butikkene kan selge ut sine lagre, men det er ikke lov å produsere og distribuere nye pærer.

I Danmark hamstrer nå forbrukerne 60 watts-pærer, ifølge fpn.dk. Flere nettbutikker som selger lyspærer melder om hamstringtendenser, at spesielt eldre kunder kjøper ti om gangen.

21 prosents økningI mange norske dagligvarebutikker går også salget unna.

Ifølge informasjonsrådgiver Tormod Sandstø i Norgesgruppen, har 60 watts classic lyspære hatt et høyt salg i hele år, med en økning på 21 prosent i antall enheter, 11 prosents salgsøkning siste måned.

Men han vil ikke si at det dreier seg om hamstring, da deres butikker, som Kiwi, Spar, Joker og Meny, har opplevd like stor økning i salget av 40 watts-pærer, som først går ut av produksjon neste høst. Da vil alle glødepærene være ut av produksjon (se fakta til høyre).

- Det forventes likevel en viss økning i salget når den først nå går ut, og folk finner ut at det blir tomt i butikkhyllene etterhvert, mener Sandstø.

Hverken Clas Ohlson og Bauhaus melder om noen salgsboom på 60 watts-pærer, men merker større interesse for de alternative lyspærene.

- Når vi ser på statistikken for våre andre miljøvennlige pærer, ser vi økning på ca. 30 prosent. LED-pærer og halogenpærer litt mer, enn de tradisjonelle lavenergipærene, sier kommunikasjonsrådgiver hos Clas Ohslon, Camilla Tully.

Liten kunnskapMange er ennå ikke klar over at 60 watts-pæren er historie 1. september. I en undersøkelse lyspæreprodusenten Osram har utført i Tyskland, var 80 prosent av de spurte ikke klar over at den klare 60 watts-pæren nå er på vei ut av markedet.

Den samme undersøkelsen viser også at mange vet lite om hvilke alternative lyskilder som nå overtar for glødepæren.

De alternative lyskildene er hallogenlamper, sparepærer og LED-lys (lysdioder). Vi har tidligere skrevet om de forskjellige egenskapene ved disse lyskildene her.

- Ubehagelige overraskelserAdministrerende direktør Petter N. Haug i Lyskultur (Norsk kunnskapssenter for lys) mener forbrukerne ikke har god nok informasjon om utfasingen og de alternative lyskildene.

- Forbrukerne vil få seg noen ubehagelige overraskelser om de ikke passer på, sier han.

Han påpeker at det denne gangen vil merkes bedre hos forbrukerne enn ved tidligere utfasinger, da 60 watts-pæren er den som har vært mest brukt i Norge.

- Det er stor usikkerhet i forhold til hva alternativene er, og det er store kvalitets- og prisforskjeller på alternativene, som gjøre det vanskelig for forbrukerne å finne frem, sier han.

- Kvalitet følger prisHan sier det er mange aspekter forbrukerne nå må ta stilling til for å finne et godt alternativ til glødepæren.

- Man må se på lyskvalitet, evnen til å gjengi farge, energisparing, innhold av miljøgifter og sikkerhetsaspekt, sier Haug.

Han mener kvaliteten som oftest følger pris - jo billigere pæren er, jo dårligere er stort sett kvaliteten.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Siste fra Bolig_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

NEDTRAPPING AV GLØDEPÆRER

EU har besluttet å fjerne glødelampene for å åpne for mer energibesparende alternativer, og her er nedtrappingsplanen deres, som også gjelder i Norge. Forbudet gjelder produksjon og distribusjon, det er ikke forbudt å selge ut lageret av glødepærer i butikker: 1. september 2009: Forbud mot alle matte glødepærer, og klare glødepærer over 100 W 1. september 2010: Forbud mot glødepærer på 75 W 1. september 2011: Forbud mot glødepærer på 60 W 1. september 2012: Forbud mot alle glødepærer 1. september 2013: Skjerpede krav til lavenergipærer og LED pærer 1. september 2016: Skjerpede krav til blant annet halogenpærer

Slik sammenligner du vanlige lyspærer med sparepærer

*Lyspære 15 W - sparepære 3 W *Lyspære 25 W - sparepære 5 W *Lyspære 40 W - sparepære 7-9 W *Lyspære 60 W - sparepære 11 W *Lyspære 75 W - sparepære 13-15 W *Lyspære 100 W - sparepære 15-20 W Kilde: Enova

Siste nytt