• Byggebransjen vil svart arbeid til livs, og mener vi kan lære av svenskene.

    FOTO: Terje Bendiksby/Scanpix

Ønsker skattekutt ved oppussing

I Sverige kutter du skatten ved oppussing når du ikke bruker svart arbeid. Nå vil byggenæringen i Norge innføre de samme reglene.

Hvorfor kjøpe svarte tjenester når du kan kjøpe hvitt til halv pris? Det svenske slagordet for kamp mot svart arbeid kan bli norsk. Byggenæringen utfordrer politikerne til å komme på banen.

Byggenæringens Landsforening (BNL) hadde tirsdag invitert en rekke representanter fra svenske organisasjoner og myndigheter for å fortelle om erfaringene med dette skattefradraget.

Les også

Strammer inn mot falske håndverkere

Nå blir det umulig å utgi seg for å være mester uten å være det.

Siden 2008 har den svenske staten subsidiert bruken av hvit arbeidskraft med skattefradrag.

– Jeg skjønner ikke hvorfor systemet ikke kan innføres i Norge. Det private håndverksmarkedet er borte for oss som driver lovlig, sier Kennet Nilsen, som representerer en rekke håndverksfag i Bygningsgruppen i Bergen.

Svenske erfaringer

Bjørn Welhagen fra BNLs svenske søsterorganisasjon fortalte om deres erfaringer med skattefradraget.

- Det er gevinster på alle fronter. 20 000 flere arbeidsplasser, og 99 prosent av kundene er fornøyde, sa Welhagen som mente systemet ga en gevinst for staten.

Les også

Dette er nytt for boligen i 2012

Utleie ikke lenger skattefritt og nye oppussingsregler.

Han viste også til en undersøkelse blant nesten 2500 foretak innenfor byggebransjen. Ni av ti mente det spesielle skattefradraget hadde hatt en positiv effekt i kampen mot svart arbeid.

I samme undersøkelse svarte 97 prosent av firmaene at de nå sjelden eller aldri får spørsmål fra kundene om de kunne gjøre jobben uten kvittering.

Faglig støtte

Ordningen har også fått full oppslutning fra forbundsleder Hans Tilly i det svenske bygningsarbeiderforbundet.

- På begynnelsen av 2000-tallet skjedde det drastiske ting. Utenlandske arbeidere kom inn. Prisene ble dumpet. For oss er dette svært viktig. Det handler om rettigheter, skikkelige arbeidsavtaler og sosial trygghet. Dette har gitt positive effekter, sa Tilly.

Han mente også at det var i ferd med å skje en endring i holdninger.

- Det er ikke like greit å snakke åpent om at man kjøper svarte tjenester lenger, sa Tilly.

Litt byråkrati

Pia Blank Thörnroos fra den svenske skatteetaten hadde ingen beregninger på at innføring av systemet ga økte skatteinntekter. Hun kunne derimot fortelle at saksbehandlerne fikk klager på dårlig utført arbeid, og at det var mye krangel om hva slags oppussing som ga skattefradrag.

Les også

Sjekk dette når du skal pusse opp badet

Krev at rørleggeren kommer på befaring.

- Men vi har fått bedre kontroll med håndverkernes inntekter, siden deler av regningen dekkes av oss, sa Thörnroos.

Totalt har nesten en million svensker brukt ordningen, og det ble godkjent fradrag på 13,6 milliarder svenske kroner i fjor.

- Nå er det opp til norske politikere om de vil kopiere ordningen for å stoppe den svarte økonomien, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i BNL.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Siste fra Bolig_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Systemet i Sverige

Svenskene innførte et fradrag i skatten for oppussing eller tilbygg på egen bolig i 2008. Hensikten var å hindre svart arbeid i privatmarkedet.

Som oppdragsgiver betaler du bare halve regningen. Resten sender håndverkeren direkte til skatteetaten, og den endelige avregningen får du over skatteoppgjøret.

Ordningen gjelder bare betaling for arbeidet, ikke materialene.

Omfatter bare villaer og borettslagsleiligheter.

Fradraget er begrenset oppad til 50 000 pr. år.

Siste nytt