• De gamle bjelkene i reisverket kommer til sin rett i den hvitmalte stuen som er 25 meter lang, åtte meter bred og seks meter under taket. Jarle Hjartåker, Siv Røyneland og Lars på åtte har rikelig med boltreplass i den ombygde låven. Idun på fjorten feiret nylig bursdagen sin her.

    FOTO: EVA RØYRANE

  • Etter at dette bildet ble tatt, er bolighuset malt hvitt, stabburet til venstre er blitt okerfarget, og låven er malt grå. Det nye tunet ligger øverst i den bratte lia over campingplassen på Nes, mellom Norheimsund og Øystese i Hardanger.

    FOTO: EVA RØYRANE

  • Mange var skeptiske til at det kunne bygges hus på den bratte tomten, kalt Nedre Himmelriket.

    FOTO: EVA RØYRANE

Rom for låvedans i stuen

Én gang var dette en låve. Nå er stuen på 200 kvadratmeter bare til privatbruk.

Jarle Hjartåker og Siv Røyneland har et hjem litt utenom det vanlige i Øystese i Hardanger.

Det begynte med at Hjartåker flyttet et gammelt sveitserhus fra Samnanger til hustomten høyt oppe i lia.

- Det ville sett rart ut om et slikt gårdshus skulle stå alene uten låve, sier han.

Les også

I tehus finnes det vakre i det enkle. Svein Westad kan ta imot opptil tre gjester om gangen til teseremoni.

Han har sitt eget tehus i hagen

Svein Westad kan ta imot opptil tre gjester om gangen til teseremoni i sin japanske hage.

Siden han hverken har ku eller sau til å ha i uthuset, fant han ut at han like godt kunne bruke det store grindverksbygget som stue. Hovedhuset og låven er koblet sammen med en tunnel. På tunet står også et stabbur, som er flyttet hit fra Ytre Ålvik med politieskorte midt på natten.

Hjartåker jobber som lege i Kvam, og på fritiden samler han på gamle hus. De siste 20 årene har 55-åringen plukket ned og satt opp igjen rundt 30 små og store tømmerstuer. Det største prosjektet hans er kalt Hardingasete. Der har han bygd opp en liten grend med mer enn tjue restaurerte vestlandshus som han leier ut til konferanser og selskap.

Malte med votter

Tunet i Øystese har kommet opp i løpet av de tre siste årene. Egeninnsatsen har vært stor. Doktoren har vært på byggeplassen i hver eneste middagspause i flere år, forteller han.

Hver helg har familien hjulpet til. De har gjort grunnarbeid, lagt ned vannrør til gulvvarme, de har laftet, spikret sponplater, kledd bord og ikke minst malt.

- Om vinteren sto vi her og malte med votter på hendene, sier Siv Røyneland.

For bratt for hus

Tomten, som nesten svever i den bratte naturen, fikk de kjøpt av en prest som hadde døpt eiendommen Nedre Himmelriket. Etter en omregulering fikk de byggetillatelse på tomten som mange mente var altfor bratt til å bygge hus på.

- Folk synes vi er litt gale, men vi har det moro. For oss har ikke poenget vært å bygge stort, men å bruke de gamle husene til å skape en ny helhet som harmonerer, seier Jarle Hjartåker.

Men han underslår ikke at han innimellom har vært motløs og lurt på hva det er de har holdt på med.

- Låven ble sist reist omkring år 1900, men tømmeret i de bærende konstruksjonene er mye eldre. Så denne låven har levd mange liv, men den har sikkert aldri hatt det så festlig som nå når den har havnet som champagnelåve her hos oss, smiler han.

Har du tips til oss om bolig? Send oss en e-post!

Langbord på seks og en halv meter

Den store stuen skal innredes litt etter hvert, blant annet skal de ha inn et langbord på seks og en halv meter med skuffer. I skuffene skal gode venner ha liggende gammelt sølvbestikk til bruk når det er fest i stuen. Det kan dekkes til 130 i dette rommet. Feststuen er utstyrt med et moderne kjøkken på den ene langveggen. To store tømmerstokker fra den gamle stavkirken i Vikøy fungerer som langbenker i stua.

- Vi går ofte bort hit om kveldene for å lese aviser eller ta et glass vin, sier Siv Røyneland. - Og av og til drar vi på hyttetur til en av leilighetene under stuen, forteller hun.

Der er det nemlig innredet to leiligheter med tanke på voksne barn, som kommer på besøk med familie og venner.

Hjartåker sier at han så langt ikke har tatt ned ett eneste hus som ville hatt det bedre der det sto.

- Han er nok ikke ferdig med å sette opp gamle hus, men jeg blir ikke med på flere prosjekter, sier samboeren.

Følg oss på Aftenpostens facebooksider!

Siste fra Bolig_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Mye musikk bak en gammel dør.

Mye musikk bak en gammel dør. FOTO: EVA RØYRANE

Siste nytt