• Det turkise huset er blitt det store samtaleemnet i nabolaget. Nå er kommunen varslet, men de kan kun gripe inn hvis fargen regnes som ytterst skjemmende.

    FOTO: VEGARD DAMSGAARD

  • Entreprenøren SKanska skal selge leiligheter tvers over gata for det turkise huset, og har fått reaksjoner fra potensielle kjøpere på visning.

    FOTO: VEGARD DAMSGAARD

Skrikende husfarge vekker harme

Beboerne har liten sans for naboens eksotiske fargevalg. Nå skal kommunen vurdere om den er grell nok til at de bør gripe inn.

Beboerne på Dvergsnes utenfor Kristiansand har liten sans for naboens eksotiske fargevalg. Nå skal kommunen vurdere om den er grell nok til at de bør gripe inn. Det skriver fvn.no.

Det er ingen overdrivelse å si at det turkise huset skiller seg ut i rekken av de hvite kjedede selveierboligene.

 - Vi synes det er veldig dumt, det er et fremmedelement. Hadde alle husene hatt forskjellige pastellfarger, var det én ting, men her kommer det plutselig et turkis hus inni der. Vi har et ønske om at huseier modererer fargebruken, uttaler prosjektleder Tron Inge Nilsen fra Skanska Eiendomsutvikling til Fædrelandsvennen.

Les også

Trine Gabrielsen i favorittstolen sin, med hunden Kira i friskt driv. I hjørnet står treskapet hun er aller mest glad i.

Gult er kult

I dette huset er det ikke lett å være sur

Utbyggeren har fått bekymrede meldinger fra både naboer og potensielle boligkjøpere som har vært på visning. Tvers over gaten reises et leilighetsbygg, og mange mener det friske fargevalget er like ulekkert som det er vågalt.

- Ikke gunstig

Skanska har ikke vært i kontakt med huseier ennå. Men de vil tilby seg å spandere både maling og arbeidskraft, ettersom pastellfarger ikke regnes for spesielt salgsfremmende i det nye byggefeltet i Randesund.

- Dette kommer veldig nærme det ene leilighetsbygget vårt, så det er ikke gunstig for oss, konstaterer Nilsen.

- Står det noe sted, svart på hvitt, at huset skal være hvitt?

- Nei, i dette boligfeltet har vi ikke en reguleringsbestemmelse som sier noe om fargevalg, slik vi har på andre siden av veien, svarer Nilsen til fvn.no.

På motsatt side av veien, der det er solgt eneboligtomter til over fire millioner kroner stykket, finnes en egen designveileder. Her heter det at materialfargebruken skal være enhetlig, i lyse farger – den smale skalaen fra hvitt til lys grått.

Hva synes du om den turkise fargen? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!

- Det skal litt til

Fire hus lenger borte i rekken har en beboer malt huset sitt grått. En annen nabo spør nå kommunen om reglene, siden de fikk beskjed fra selger om at husene måtte være hvite.

Plan- og bygningsetaten i Kristiansand kan, hvis fargen er skrikende nok, ta i bruk den såkalte estetikkparagrafen i plan- og bygningsloven.

- Fargen skal være skjemmende. Så er spørsmålet hva som er skjemmende, det får vi vurdere. De som har malt det, mener vel det er fint. Det skal litt til, for å si det sånn, uttaler byggesaksleder Bjørn Harald Andersen fra Kristiansand kommune.

Andersen sier det er svært sjelden etaten blir innblandet i denne typen fargestrid. De måtte gripe inn for en god del år siden, da et gatekjøkken i sentrum av byen ble malt rosa.

Huseieren kontaktet kommunen per e-post i forrige uke. Han påpeker at fargekrav ikke er nevnt med ett ord i kjøpekontrakten.

«Jeg antar at på et boligfelt så langt fra sentrum har ikke kommunen noen krav, stemmer det?» spør huseieren, som avviser å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

Etaten har ikke rukket å besvare henvendelsen. Nå vurderer de å ta huset nærmere i øyesyn først.

Reagerte på lilla hus

Aftenposten har tidligere skrevet om et lilla hus i Stavanger som risikerte å male om etter pålegg fra myndighetene.

Les også

Bør dette huset males om?

Etter en storm av naboprotester har Stavanger kommune omsider besluttet husets framtid.

 Naboene klagde inn husfargen til byantikvaren, som bekreftet at hun var enig med klagerne.

Men huset i Stavanger lå innenfor den såkalte «trehusbyen», og såpass sentrumsnært, at det er lagt inn under kulturminneplanen. Derfor mente antikvaren at huseierne ikke kunne male huset i den fargen de ville.

- I denne planen ligger det klare retningslinjer når det gjelder estetikk, blant annet, Nå har vi riktignok ikke hatt farge som spesifikt tema i det utkastet som nå er lagt ut, men det er mulig dette må spisses i neste utkast - for ekesempel at det blir satt krav om at husene skal males innenfor en viss palett, og i dette tilfellet er det en jordfargepalett som må benyttes. Her hjelper vi gjerne til, sa byantikvar Anne Merethe Skogland den gang.

 

Les også:

Siste fra Bolig_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Farge på hus

Bør folk i boligfelt kunne male huset slik de vil?

Flere bilder

Aftenposten har tidligere omtalt huset til familien Nilsen i Stavanger. Byantikvaren reagerte på deres lilla og gule hus. FOTO: Marie von Krogh / Stavanger Aftenblad

Kart

Siste nytt