Solsiden finnes i Svartskog

Bendik Romstad og Anne Gravingen har vunnet flere reklamepriser enn noen og kan kalles Norges mest kreative par. Batteriene lader de på Odden i Svartskog, der minimalismen aldri vil få innpass.

En beskjegget herremann kommer loffende opp en bratt sti for å åpne veibommen innerst i Svartskog. Tekstforfatter i Kitchen Reklamebyrå, Bendik Romstad, i brun ulljakke godkjenner bilen med et blikk. Vi kan få kjøre helt frem til eiendommen. Ikke alle får lov til det. For å komme helt frem til Odden må vi forsere 100 meter bratt og svingete skogsvei. Så åpenbarer herligheten seg: Oslofjorden glitrer med all sin lysprakt, Nesoddlandet ligger og smiler på den andre siden, bjørketrærne vinker til oss. Det er dette som er Oslo-områdets solside, og det heter altså Svartskog. Det er en godt bevart hemmelighet for de fleste av oss.

- Vi er i grunnen ganske glade for at det ikke heter Lysefjorden her, for da hadde det sikkert vært langt mer populært og dyrt, sier en vakker dame som kommer smygende ut av det hvite huset i laftet tømmer. Hun ser ut som selveste Synnøve Solbakken, svanger og med lang lys flette, men hun presenterer seg som Anne Gravingen, Bendiks kone, AD og medeier i Kitchen.

De to utgjør ett av landets fremste kreative team og står bak flere legendariske reklamekampanjer: OBOS-damen med de store balkongene, de skjeve billig for deg-filmene for McDonald's, RIMIs røde profil og velsignet billig hos Fretex, er eksempler på Anne og Bendiks verk.

De møtte hverandre på Westerdals reklameskole. Bendik ville gjerne ha Anne med i sitt team, og tok opp skisseblokk hver gang de var på date. Anne ville gjerne ha ham som kjæreste og ble rimelig frustrert. Siden den gang har de funnet en slags grenseoppgang. Aldri privat prat på jobb, aldri jobbprat hjemme. Hvis de kommer på en idé hjemme som de er redd skal glippe før de kommer på jobb, sender de en e-post til seg selv. Bilen er en mellomsone.

- Vi bør være ferdigkranglet når vi kommer på jobb, ler de.

Ny energi.

Odden har vært Anne og Bendiks eiendom i fire år. De bor her så mye de kan forsvare. Bendik har rullet rundt med bilen en gang for mye, midtvinters, da hålken lå tykk under snøen. - Men fra april til oktober er det liten vits i å være noe annet sted, sier de to. Bryggen frister med klargjort fiskestang, lang strandlinje og en egen liten sandstrand. Mottoet til den vesle familien er: "Man angrer aldri på et bad." - Det er noe med det å komme fra en hektisk arbeidsdag. I den bransjen vi er i arbeider vi ikke med maskiner, men med våre egne ideer og hoder. Vi bruker av oss selv hele tiden, og har lett for å gå tomme. Vi må finne våre egne måter å fylle på igjen. Mange blir utslitte. For oss er det slik at vi kjører hjemover og hopper rett i sjøen. Når vi kommer opp, starter dagen med ny frisk. Vi føler at dagene blir lengre. Vi trengte et sted der man kunne sitte på trappen å drikke kaffe og snuse inn duften av noe friskt, sier Anne.

Loppis i Paris.

Odden ble bygget i 1890 og er en eiendom med stor og varm sjel. Det er absolutt ikke vanskelig å finne noe å henge fingrene i, hverken ute eller inne. Anne er ivrig hagemenneske, urter er den nye hobbyen. Bendik er stadig ute med spettet for å finne steder der det er dypt nok til at han kan plante frukttrær. Han elsker å fikse og ordne, og er lidenskapelig opptatt av gamle møbler. - For oss er det viktig å ha noe jordnært å komme tilbake til. Det kan ha noe å gjøre med den jobben vi har. Det er jo noe med å jobbe i en bransje der det meste handler om å få kundene våre til å tjene mer penger. Men vi har gått opp noen grenser for oss selv, vi gjør aldri reklame rettet mot barn, og heller ikke politisk reklame. Dessuten er det jo flott å se at det vi gjør, faktisk hjelper andre med å få budskapet frem, sier Bendik. Kitchen ble etablert for tre år siden, befinner seg på Skøyen, og har allerede blitt ett av de beste reklamebyråene i Norge. Der går det for det meste i stål og glass. Slike materialer fins det lite av på Odden. Treverket er hvitmalt og tonene er lyse. Selv kjøkkenviften, som var i børstet stål, ble tatt med til en billakkerer og ble melkehvit. For åtte år siden var Anne og Bendik for første gang på et stort loppemarked i St-Ouen utenfor Paris. De handlet masse og fraktet en hel del med seg på flyet hjem, uten at de egentlig hadde noe sted å plassere det de hadde kjøpt. Et par år senere dro de ned igjen.- Det er et herlig sted. Vi går der i tre dager i ett strekk og snuser rundt. Den andre gangen vi var der, kjøpte vi tre tonn møbler for 15 000 kroner uten å vite hvilket hus det skulle til. Vi bodde i en byleilighet og måtte lagre alt vi hadde handlet. Den gangen lot vi et transportfirma kjøre alt sammen til Norge. Vi hadde hjertet i halsen. Vi kunne ikke fransk, og de kunne ikke engelsk. Det tok fire måneder før møblene kom, forteller Bendik.På Odden kom alt til sin rett. På kjøkkenet står en stor trykkeribenk med stålplate, en butikkommode og en slakterbenk. Kjøkkenet ble mer eller mindre bygget rundt disse tre møblene fra St-Ouen. Et skap med blomstrete glassvinduer er blitt spisestuemøbel, og fra låven på Annes barndomsgård kommer en annen stor og rustikk skjenk.

Arbeidsfordeling.

Stuen er også lys og vennlig, med mulighet for å åpne dobbelte dører ut i den rause hagen. En delikat lysekrone med rosa og blanke glassdråper fant de nylig i London. Den hvite smijernssengen er fra Annes hjem på Jevnaker. Bendik er vokst opp i et rekkehus på Rykkinn og har ikke like mye arvegods å komme med. Innenfor stuen finner vi biblioteket, et smalt og rustikt rom i mørkere toner med hyller helt opp til taket. En stor tromme fra Bangkok fungerer som bord mellom to deilige skinnstoler, også de er kjøpt i Paris for under tusenlappen. - Det kunne godt være en litt tyngre stemning her, i og med at de andre rommene er så lyse, sier Bendik. Han innrømmer at han er perfeksjonist og opptatt av detaljer. Paret har fordelt arbeidsoppgavene. De kjenner hverandre godt, og fungerer som et team også på hjemmefronten. - På jobb er jeg den som går i flest møter og snakker mest med folk, mens Anne tar seg av ferdiggjøring og arbeidet med assistentene. Ideene kommer vi frem til i fellesskap. Her hjemme blir det litt på samme måte. Vi bestemmer i fellesskap hva som skal gjøres, og så ordner jeg det, sier Bendik. Odden har en andreetasje med et stort foreldresoverom og et knøttlite "skap" der Mattis på tre år har sitt rom. Det ligger an til at mor og far må gi fra seg noen kvadratmeter når lillebror ankommer i august. - Dette er jo et drømmested for en liten familie, og Mattis og den vesle i magen er det vi er aller mest stolte av, sier Anne og Bendik.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Siste fra Bolig_old

Flere bilder

Anne Gravingen og Bendik Romstad samler krefter på Odden i Svartskog. Der søker de også det ekte og det jordnære. FOTO: ØRN BORGEN

Husets eiere har tilbragt mange dager på loppemarkedet i St-Ouen utenfor Paris, på jakt etter skatter. De har også hentet møbler fra Annes Gravingens barndomshjem på Jevnaker. Kjøkken og stue utgjør en delikat strøm av lys, stemning og tradisjon. Nyanskaffelser er tilpasset stilen. Kjøkkenviften var i børstet stål, men ble melkehvit hos en billakkerer. FOTO: ØRN BORGEN

Siste nytt