• De sydvendte takfasadene er utstyrt med solfangere som skal dra nytte av solen til å varme opp rekkehusene.

    FOTO: Spor arkitekter

  • FOTO: Spor arkitekter

Taket skal varme opp husene

Oslo-rekkehus med «radiator» på taket skal redde strømregningen.

Etter at første pulje nå har flyttet inn i passivhusene i Rudshagen borettslag på Mortensrud i Oslo, satser Obos videre på energisparende nyskapninger i et planlagt borettslag i samme område.

Stenbråtlia borettslag skal etter planene bestå av 34 rekkehus med passivhusstandard, men disse tar steget litt videre.

Rekkehusene skal nemlig bli utstyrt med solfangere integrert i den sydvendte takflaten, som varmes opp av solen, og som skal fungere som en energikilde for boligen.

Dekker 60-70 prosent

- Dette blir husenes hovedoppvarmingskilde, og skal dekke 60-70 prosent av energibruken, sier prosjektleder Egil Wahl i Obos.

Husene vil ha en 800 liters vanntank som tar imot det oppvarmede vannet fra taket, og som brukes som et varmemagasin for hele huset. Dette brukes til varmtvann til daglig bruk, i tillegg til vannbåren varme i gulvet og en varmluftsovn (viftekonvektor).

- Solfangerne er på 14 m2, og beregninger viser at dette skal være tilstrekkelig som hovedoppvarmingskilde. Men hvis det ikke skulle være nok, kan husene suppleres med en luft til vann varmepumpe uten ekstra kostnader for beboerne, sier Wahl.

Innflytting 2013/2014

Han understreker at dette foreløpig er på planleggingsstadiet, og at de nå venter på rammetillatelse fra kommunen for å igangsette bygging. Går det etter planen, håper de på salgsstart i april-mai, og innflytting rundt jul/nyttår 2013/2014.

- Dette er absolutt fremtidens måte å bygge på. Vi henter nå erfaringer fra Rudshagen borettslag. Her har vi en enebolig med solfangere integrert i sydveggen som vi anser som et pilotprosjekt. Med rekkehusene vil energibesparelsen være enda større, da de drar nytte av å ha noen vegg i vegg, sier Wahl.

Rekkehusene skal ha en størrelse på 135 m2 fordelt over tre etasjer.

Trenger ikke fjernvarme

Passivhus ligger generelt prismessig litt over andre nybygg, men mye tas igjen ved mye lavere driftskostnader.

- Disse husene vil trenge så lite tilført energi, at de vil være fritatt tilkoblingsplikten til fjernvarme, sier Wahl.

For ekstra kalde dager, er husene utstyrt med en liten varmtvannstank som tar de verste kuldetoppene.

 

 

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

 

Les også:

Siste fra Bolig_old

Siste nytt