#dette er det kuleste vi har hjemme

Sigarrøykende frosker, gamle ostehøvler og minnene fra barndommen. På Instagram deler interiørfrelste sine skatter i kvadratform.

Fotodelingstjenesten Instagram er som et gedigent nøkkelhull inn i andres hjem.

For interiørelskende kan det være som å vandre gjennom en bladkiosk full av hjemmelagde boligmagasiner, alt presentert i kvadratform.

Knipset med mobilen kan hvem som helst dele sine interiørskatter med fargesterkt eller drømmedust filter.

Søk #bolig eller #interior, og du kan la deg inspirere eller irritere over folks lysekroner, fuglebad, håndlagde dukkehusmøbler, klokker, kurvstoler, keramikk, lykter eller bilder av øyenstikkere – for å nevne en brøkdel.

Pyntekatt og tallerkenhylle

Vi ba Aftenpostens lesere å ta bilde av det kuleste de har hjemme og dele det på billeddelings-nettstedet.  Se billedspill øverst!

Resultatet varierte fra en kjær kommode kjøpt brukt i 1978, og som har fulgt med på alle flyttelass, til en pyntekatt kjøpt for den første lønnen.

Det er 50-tallsskatter arvet fra mormor og tallerkenhylle snekret av planker fra en gammel sengebunn.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.

Arvet eller brukt

Interiørekspert Helle Tjaberg kaller seg «visuell jeger» og har jobbet med interiør- og designjournalistikk i nesten 20 år. Hun mener lesernes bilder viser at «det kuleste man har hjemme» gjerne er noe man har arvet, kjøpt brukt eller betyr noe helt spesielt for den som har tatt bildet.

Les også

Denne rustikke veggen i gammel teglstein åpenbarte seg under fire lag gammel panel og tapet. På veggen henger kunststudent Ann-Beate Sandys eget maleri Med et lekent sinn. Bloggen hennes har samme navn.

Et lekent hjem

Ann-Beate Sandy lager hyller formet som snakkebobler og fargelegger interiøret.

- Det er ikke nødvendigvis ting som gir status – utover det at de har personlighet og virkelig betyr noe for eieren. Ting de aldri vil kvitte seg med. Dermed er det disse de umiddelbart vil ta bilde av når noen spør om det kuleste de har hjemme; tingene som ikke nødvendigvis alle har, sier Tjaberg.

Fullt av kaffekopper

I tillegg til å være skribent, trendekspert og rådgiver, har hun akkurat startet bloggen egetrom.no, der hun skriver om trender innen interiør og design. Og hun har god oversikt over hva som rører seg på Instagram.

- Det er utrolig mange kaffekopper ute og går på Instagram for tiden. Andre ting som går igjen, er barn, mat man har laget eller er i ferd med å lage, dagens antrekk, natur, trær, arkitekturdetaljer og nyinnkjøp. Og, for ikke å glemme, blomster.

- Gir Instagram mulighet til å presentere hjemmet på en annen måte?

- Jeg tror fascinasjonen med Instagram – og det har virkelig tatt av – er at man veldig raskt kan sende ut en stemningsrapport, og få respons på den. Og så kan man med enkel trykk gjøre bildet litt vakrere ved hjelp av effektene. Alle kan være fotograf. Men nå har en del flinke fotografer også begynt å vise seg frem på Instagram, og her snakker vi virkelig vakre bilder. Interiør- og motebloggerne er også utrolig flinke til å bruke Instagram; dagens antrekk, dagens smykker, dagens gjør det selv-prosjekt. Du får ta del i andres liv, men likevel med en viss distanse, sier Tjaberg.

Opptatt av historie

Og hjemmene vises fra sin aller beste side.

Les også

Fremtidens hushjelper?

Ti produkter til topps i kåring.

- Når man tar bilde av en vakker kopp, et hjørne av sofaen eller en vase, så viser man frem den stemningen man ønsker at hjemmet skal utstråle. Lekene som ligger strødd utover gulvet litt til venstre for kameraet, er det da ingen som ser.

- Hva bestemmer om en ting er verdifull og viktig for den enkelte i hjemmet?

- For å bruke et litt forslitt uttrykk fra interiørmagasinverdenen, så er folk flest opptatt av ting som har en historie, som jeg observerer i bildene som er innsendt til Aftenposten. Når dere spør om det kuleste de har, så går tankene hos de fleste til det som ingen andre har, ikke den nye, fine puten de kjøpte i går, eller sofaen de har brukt mange, mange penger på.

- Det handler om gjenstander og ting andre kanskje ikke helt ser skjønnheten i, men som gir deg en bestemt opplevelse/følelse når du ser på den. Jeg spurte meg selv hva jeg ville ha tatt bilde av, og landet på alt fra et Herb Albert-LP cover fra 70-tallet til et fantastisk snapshot av mine svigerforeldre på Karl Johan på slutten av 60-tallet. Ikke sofaen min altså.

Gir en form for trygghet

Tjaberg tror vi liker å omgi oss med en rekke ting fordi det skaper en form for trygghet. I tillegg har interessen for interiør eksplodert, i form av blader i butikkhyllene, programmer på TV og i sosiale medier.

- Vi er opptatt av hva andre synes om hjemmet vårt, og er ikke lenger så redde for å vise det frem. Det er med genuin glede og stolthet folk legger ut bilder. Jeg kaller gjerne småinnkjøpene av ting til hjemmet for quick fixes. Man kjøper en telysestake eller en pute og får en umiddelbar fornyelse, som ikke nødvendigvis koster en formue. Så blir det plutselig ikke så nøye med at det fremdeles er noen tusenlapper eller mer igjen til man har råd til den nye sofaen eller stolen.

Siste fra Bolig_old

Siste nytt