• Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet har gitt Lånekassen og Skatteetaten frist til 10. spetember for tilsvar på den foreløpige rapporten.

    FOTO: OLAV OLSEN

Mener bruk av Google Analytics er lovstridig

Datatilsynet mener at Lånekassen og Skatteetaten ikke har kontroll på hvordan brukernes IP-adresser behandles.

I en foreløpig kontrollrapport konkluderer Datatilsynet med at Skatteetatens og Lånekassens bruk av analyseverktøyet Google Analytics ikke er i samsvar med norsk rett.

Datatilsynet mener at Lånekassen og Skatteetaten ikke har kontroll på hvordan brukernes IP-adresser behandles, fordi de uten forbehold godtar vilkårene for bruk av Googles Analytics.

- Når virksomhetene godtar vilkårene, gir de også Google tilgang til personopplysninger om de besøkende på nettsidene. Dermed gir de fra seg kontrollen med opplysningene som samles inn, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Han understreker at dette gjelder alle offentlige og private organisasjoner som benytter seg av Googles analyseverktøy, men at man har valgt å føre tilsyn med to store statlige aktører som veldig mange må forholde seg.

Thon er opptatt av at den man har et avtaleforhold med, skal skal ha oversikt over bruken av personopplysningene.

Frykter tilpasset søk og reklame

I brukervilkårene sier Google at de blant annet kan bruke IP-adressene til å yte andre tjenester i tilknytning til aktiviteten på nettstedet og bruken av Internett.

Dette betyr at selskapet kan sammenstille opplysninger om den besøkende fra mange ulike nettsteder, også tilbake i tid, mener Datatilsynet.

- Dersom brukeren i tillegg er pålogget Googles øvrige tjenester, kan Google tilpasse nettsøk og reklame til den enkelte. Det er i strid med personvernlovgivningen å bruke personopplysninger til slike formål, sier Thon.

Datatilsynet ber derfor etatene dokumentere at de anonymiserer opplysninger som samles inn, og at opplysingene ikke brukes til annet enn statistiske formål.

Datatilsynet stiller også krav om at de besøkende skal gis korrekt informasjon om innsamling og anonymisering av IP-adresser på etatenes nettsider.  

Fristen for å gi tilsvar på Datatilsynets varsel og foreløpige kontrollrapport er 10. september 2012.

Skattedirektoratet ikke bekymret

Avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, Jan Christian Sandberg, er i utgangspunktet positiv til at Datatilsynet går bruken av Googel Analytics nærmere etter i sømmene, og vil nå henvende seg til Google for å få utfyllende svar på blant annet hvordan anonymisering av IP-adresser foregår.

- Vi er svært opptatt av personvernreglene og føler oss trygge på at avtalen med Google ivaretar disse, sier Sandberg. Han viser til at det svenske datatilsynet har inngått tilsvarende avtale.

Sandberg forteller at Skatteetaten gjorde en nøye vurdering av brukervilkårene før man valgte å ta i bruk Google Analytics.

- Våre eksperter vurderte flere ulike analyseverktøy, men konkluderte med at Google Analytics var det beste alternativet for å lage en god og brukervennlig hjemmeside, sier Sandberg.

- Vanskelig felt

Sikkerhetsansvarlig i Lånekassen, Lillian Røstad, synes det er greit med en avklaring og peker spesielt på uklarheter rundt hvorvidt IP-adresser er å anse som personlig informasjon underlagt regler om personvern eller ei.

- Dette er et vanskelig og omdiskutert felt, og vi må nå vurdere hvorvidt bruken av Google Analytics oppfyller kravene Datatilsynet setter, alternativt vurdere andre analyseverktøy, sier Røstad.

Hun viser til at over 50 prosent av verdens nettsteder bruker Google Analytics, og at man i avtalen med Google har valgt strengeste nivå for maskering av og bruk av brukeropplysninger.

Goggle avviser kritikken

I en kommentar fra Google Norge heter det blant annet at "Google Analytics er designet med det for øyet å lagre informasjon på en trygg måte."

Videre at "Webmastere som benytter Google Analytics har fullstendig kontroll over hvilke data som er sendt tjenesten, og hvordan Google bruker, og kan bruke informasjonen som mottas fra deres sider."

Les også:

Les også

Siste fra Digital_old

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Bruk av Google Analytics

Er det greit at offentlige nettsteder benytter Google Analytics?

Google Analytics

Google Analytics er et gratis analyseverktøy som kan benyttes til å analysere trafikken på et nettsted, og generere detaljert statestikk om besøkende til en nettside.

For eksempel kan verktøyet telle antallet besøkende, hvor de besøkende befinner seg når besøket finner sted, hvilket tidspunkt besøket er avlagt, hvilke nettsteder de besøkende kommer fra, og hvilke underliggende nettsider som besøkes.

Kilde: Datatilsynet og Wikipedia

Siste nytt