• Ny studie viser at bruk av handsfree kanskje har noe for seg likevel.

    FOTO: SCANPIX.

Mobilen påvirker hjerneaktiviteten

Ny forskning viser at man allerede etter 50 minutters bruk av mobiltelefon, ser midlertidige forstyrrelser og endringer i hjernens aktivitet.

Den gamle debatten om hvorvidt bruk og stråling fra mobiltelefonen er farlig og bidrar til økt risiko for hjernekreft, blir nå gjenopplivet av ny amerikansk forskning, skriver The New York Times.

Forskningen dokumenterer nemlig at en mobiltelefon mot øret påvirker hjernen vår.

Hjerneaktivitet opp 7 prosentForskerne testet 47 personer ved å plassere en mobiltelefon på hvert øre. I den første testen var begge mobiltelefoner avslått, og i den andre testen var den ene telefonen på.

Etter kun 50 minutter viste hjerneskanningen en økt bruk av glukose, sukker, på den siden av hjernen som den påskrudde mobiltelefonen befant seg.

Hjerneaktiviteten økte hele 7 prosent under forsøket.

Vet ingenting om skadelighetIfølge forskerne fra National Institute of Health, kan man måle endringer i hjerneaktiviteten som oppstår i kun de områdene av hjernen som ligger nærmest antennen på mobiltelefonen.

Forskerne kan likevel ikke påvise om denne aktiviteten er skadelig eller ikke, det krever nye undersøkelser. Denne undersøkelsen viser bare at vår hjerne blir påvirket av mobilbruken.

- Denne undersøkelsen er betydningsfull fordi den viser at den menneskelige hjerne er følsom overfor elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner. Den viser også at det er viktig å undersøke om det har konsekvenser å bli utsatt for slik stråling over lengre perioder på fem, ti eller femten år, sier prosjektleder dr. Nora D. Volkow til The New York Times.

Uenighet om virkningeneMobilindustriens bransjeforbund i USA, CTIA, har allerede gått ut å tilbakevist den nye forskningen ved å henvise til andre undersøkelser hvor forskere slett ikke finner noen forbindelse mellom mobiltelefoner og kreft.

Det har vært gjennomført en rekke undersøkelser verden rundt om strålefaren fra mobiltelefoner, men så langt er det ingen enighet å spore blant ekspertene.

Også i fjor skrev Aftenposten om at mobilstråling kan være skadelig. Forskning viste da at selv ørsmå doser med stråling kan skade hjernen.

En stor dansk undersøkelse som pågikk i fire år fra 2008, viste imidlertid ingen helseskader av stråling fra mobiltelefoner.

I Norge har man satt en elektromagnetisk strålingsgrense på 2 watt/kg, SAR-verdi, for mobiltelefoner. Dette er WHOs anbefalte maksverdi.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Digital_old