Bergen kaster ut Windows

Bergen kommune, med kaffekonge og ordfører Herman Friele i spissen, satser tungt på det åpne operativsystemet Linux på flere av kommunens sentrale systemer. Microsoft-milliardæren Bill Gates' Windows-system og Unix kastes ut.

Følger Norman. Det er nå to år siden tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman sa opp statens felles innkjøpsavtale med Microsoft. Samtidig oppfordret han offentlige etater til å vurdere åpne systemer, som for eksempel Linux. Nå har hans hjemby, hvor partikameraten Herman Friele er ordfører, bestemt seg for å følge opp. Linux er i prinsippet et gratis operativsystem med åpen kildekode, i motsetning til Windows der Microsoft har kontrollen.I et bystyrevedtak fra 2001 oppfordres det til å vurdere alternativer til Windows, herunder Linux. Og rett før helgen bestemte IT-seksjonen seg for å ta første syvmilssteget ut i Linux-verdenen. Kommunens sentrale databaser og undervisningsnett, som i dag har Windows eller Unix-plattform, går over til Linux i løpet av året.Det betyr at 15 000 administrativt ansatte, over 35 000 skolelever og lærere på 100 skoler i Norges nest største by snart styres av Linux-baserte systemer.

Sparer millioner

- Vi regner med besparelser på drift og innkjøp på flere millioner kroner. Men minst like viktig er det at vi opplever Linux som et mer sikkert og stabilt system. Samtidig setter vi stor pris på valgfriheten og det at vi slipper å være bundet av en leverandør. Med Linux som plattform, kan vi forhandle med flere leverandører og dermed oppnå bedre betingelser. Men Windows er det bare en leverandør, nemlig Microsoft, sier teknologisjef Ole-Bjørn Tuftedal i Bergen kommune.Det store gjennombruddet for Linux på PC lar vente på seg. Men Bergen kommune vil også vurdere Linux nøye på PC-ene både i skolene og som kontorstøttesystem. Det er gjennomført en test i skolen, og det skal gjøres en ny neste år.- Testen var vellykket. Både lærere og elever var veldig fornøyde. Systemet var også stabilt og mindre utsatt for hacking enn Windows. Det eneste problemet er at en del spesialprogramvare og administrative systemer lærerne bruker kun kjører på Windows. Vi får se hvordan vi kan løse det, sier han.

- Linux er moden

Tuftedal mener det er uproblematisk å satse på Linux.- Linux har fått et litt useriøst stempel og nærmest blitt sett på som et gutterom-system. Men i dag satser de aller fleste store IT-selskapene tungt på å utvikle selve Linux-systemet og tilhørende programvare. Utviklingen går fort. Linux har definitivt kommet for å bli, sier han.Jubelen står i taket hos Novell og IBM, som skal levere henholdsvis programvare og maskinvare til den nye IT-plattformen i Bergen kommune. Kontrakten i vestlandsbyen har også skapt begeistring i de to selskapenes internasjonale ledelse.- Dette er en av de største overganger til Linux i Europa og representerer et gjennombrudd i Norge. Det bekrefter også den sterke Linux-trenden vi ser i store deler av verden, sier Geir Christensen, sjef i Novell Norge.

Tror flere følger Bergen

IBM har forventninger om at andre kommuner nå følger etter Bergen.- Både en rekke offentlige etater og bedrifter har noen Linux-servere. Men at en så stor kommune satser så tungt som Bergen nå gjør er unikt. Vi har stor tro på en smitteeffekt. Offentlig sektor står foran store omstillinger. Satsing på åpne standarder vil gjøre dette lettere, mener Paul Are Killie, direktør for offentlig sektor i IBM Norge.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Linux

Linux er et konkurrerende operativsystem til Microsoft Windows. Sistnevnte er det systemet de aller fleste har som plattform på sine PC-er.I motsetning til Windows har Linux åpen kildekode. Det betyr at alle kan utvikle programvare på Linux-plattformen uten å gå veien om en leverandør. Og det kan lastes gratis ned fra nettetOperativsystemet ble opprinnelig utviklet av finnen Linus Thorvalds. Siden ble Linux nærmest en protest mot Microsofts verdenshegemoni på PC-en. Linux-entusiaster fra hele verden jobbet på systemet på dugnad. De siste par årene har imidlertid også de aller fleste store IT-selskapene satset tungt på å videreutvikle systemet.

Flere bilder

<b>Ut vinduet. </b>Ordfører Herman Friele lar Bill Gates seile sin egen sjø i Bergen, og satser på finsk sisu i stedet. FOTO: TOR ERIK H. MATHIESEN