Krever jentebilder fjernet fra nettsted

Igjen fortviler foreldre over at utfordrende bilder av mindreårige havner på Internett. Nå kan foreldre med loven i hånd kreve sletting. Men når bildene først ligger der, kan skaden være skjedd.

Poeng.På nettstedet "deiligst.no" ber ungdom om poeng for kropp og utseende. Datatilsynet krever nå at nettsiden fjerner opplysninger med bilde av en 13 år gammel jente. Jentas mor fremmet klagen.Datatilsynets rådgiver Christian With opplyser at nettsiden ikke etterfulgte tilsynets første gangs varsel om fjerning av bilder.

Vurderer anmeldelse

Derfor har Datatilsynet sendt innehaver av deiligst.no, Ronny Iversen, et vedtak om pålegg om å slette jentas profil med hjemmel i personopplysningsloven.Hvis pålegget ikke er fulgt opp, vil tilsynet vurdere å anmelde forholdet til politiet. Christian With sier at den som unnlater å etterkomme pålegg fra Datatilsynet, kan straffes med bøter og/eller fengsel inntil et år. Dette er en side hvor unge gutter og jenter sender inn bilder av seg selv der de blant annet poserer iført minimalt med undertøy.

Sjokkert mor

- Jeg fikk sjokk over det jeg så, sier en annen bekymret mor til Aftenposten.- Vi har aldri nektet noen å slette bilder av seg selv, så saken med Datatilsynet er basert på en misforståelse, sier webansvarlig Ronny Iversen i "deiligst.no."- Det eneste vi ber om, er en enkel verifisering av at den som ønsker å slette bildet av seg selv, er den han eller hun gir seg ut for å være. Mange prøver å slette andres bilder. Ungdom konkurrerer og krangler på nettet. Derfor må vi forsikre oss om at det er den som eier kontoen, som henvender seg til oss.

Lar seg friste

Prosjektleder Elizabeth Skogrand i Redd Barna konstaterer at mange unge er godt kjent med nettvettregler, men at de likevel lar seg friste til å eksponere seg på nettet.- I det øyeblikket bildet er ute på nettet, har de mistet kontrollen. Selv om bilder blir fjernet, kan det for lengst være lastet ned, flyttet, videresendt eller oversendt til en mobiltelefon, sier Skogrand.Innehaver av deiligst.no, Ronny Iversen, sier at de sjelden mottar klager.- Vi ønsker ikke for utfordrende bilder og tillater blant annet ikke toppløs-bilder. Dessuten har vi 16 års aldersgrense. Dessverre er det umulig å kontrollere alder på dem som sender inn til oss, men vi har streng sensur.- Det virker som om ungdom har fattet hva som er godtatt på sidene våre. Vi får ikke inn så mye uønsket materiale, sier Ronny Iversen.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

46 I PERSONOPPLYSNINGSLOVEN

"Pålegg om endring eller opphør av ulovlige behandlinger": "Datatilsynet kan gi pålegg om at behandling av personopplysninger i strid med bestemmelser i eller i medhold av denne loven, skal opphøre eller stille vilkår som må oppfylles for at behandlingen skal være i samsvar med loven". SKJERPEDE REGLER FOR NETTSIDER For ett år siden avsa EU-domstolen en dom som også skjerper reglene for nettbruk i Norge. Barn under 15 år har ikke samtykkekompetanse. Barn mellom 15 og 18 år har ikke automatisk samtykkekompetanse. Foreldre til barn under 15 år har rett til å tilbakekalle samtykke.

Siste nytt