Nerder med ni liv

Tidlig på 90-tallet droppet fire unge tenåringer skolen for å skape sitt eget IT-eventyr. Og etter ti vellykkede år i tidenes mest turbulente bransje peker pilene fortsatt i været for de unge gründerne i Powertech.

Pionérer. De var pion­erer på Internett i Norge, de fire tenåringene Øystein Homelien, Lars Nøring, Henrik Dramstad og Harald Paulsen, da de høsten 1993 startet Powertech i et knøttlite lokale i Storgata i Oslo.De sluttet på skolen for å leve ut datadrømmene sine. Så unge var de at Nørings far måtte ta jobben som styreleder, fordi guttene ennå ikke var myndige.Det var mange som trodde at selskapet raskt ville gå nedenom og hjem, og ba de vågale guttene om snarest å komme seg tilbake til skolebenken.

Lite skole

Men slik har det ikke gått. Skole er det blitt lite av. I stedet har de jobbet og jobbet, i perioder døgnet rundt for å realisere drømmen. Tre av gründerne har fortsatt sitt daglige virke i Powertech, sammen med ni andre ansatte. Selskapet omsetter nå for rundt 30 millioner kroner, og går med overskudd.-Det har gått bra for oss. Vi har stått på i mange år, men så er det er jo livsverket vårt dette her da, sier Dramstad. Han er daglig leder - og den eneste som stiller i dressjakke.

Internett til folket

Guttene ble intervjuet i Aftenposten i 1994. De fortalte den gang at deres store drøm var å gi Internett til folket. Det var få som skjønte hva de snakket om. Nå vet alle hva Internett er, de fleste nordmenn er på nett enten hjemme eller på jobb.-Men fortsatt har vi bare sett begynnelsen på hva Internett vil bli. Bare vent til vi får skikkelig bredbånd. Telefoni på Internett er et eksempel på hva som vil komme, sier Homelien.De første årene tok gründerne ut minimalt med lønn, det gikk så vidt rundt. I 1996/97 holdt ikke de gamle gutteroms-maskinene lenger. Det måtte investeres i nytt utstyr. Dermed ble det underskudd i regnskapet. Men siden har det bare gått oppover.I årenes løp har nye investorer trådt til med fire millioner kroner, men de fire gründerne med deres familier eier fortsatt over 50 prosent av Powertech. Multimillionærer er de ikke blitt, men nå tar de iallfall ut en lønn som er til å leve av.Fra starten av var de selvlærte dataentusiaster. Men å drive butikk kunne de ikke noe om.-Vi har lært oss det vi trenger underveis, sier Nøring.De første årene dreide det seg kun om Internett til privatpersoner, men etterhvert valgte Powertech å satse på små og mellomstore bedrifter. Samtidig eier selskapet nettstedet Start.no sammen med Dagbladet.

Konkurrentene forsvant

Den største konkurrenten den første tiden var Oslonett, som ble startet av en gjeng tunge IT-folk fra Universitetet i Oslo. Oslonett ble siden en del av Telenor.I 1996/97 grodde det frem en hel urskog av internett-tilbydere. De fleste forsvant fort. Også i dotcom-alderen et par år senere dukket det opp en mengde Internett-selskaper, som strødde om seg med penger. Powertech ble ikke fristet til å delta i galoppen.-Vi fikk noen tilbud om å bli kjøpt opp, men det var ingen som passet for oss. Vi er vel et av svært få Internett-selskaper som har gått gjennom begge nedturene og overlevd, sier Dramstad.-Hva er grunnen til at Powertech har overlevd, mens mange av konkurrentene har gått konkurs eller er blitt kjøpt opp?-Vi har alltid vært forsiktige med å investere før vi hadde tjent pengene. Hvis vi hadde satset mer, så kunne vi nok vokst fortere, men det kunne jo gått skikkelig galt også - som det gjorde med mange av dotcommerne, sier Homelien.

Solid selvtillit

Og Nøring tilføyer;-Vi har hele tiden hatt en solid selvtillit og visst hva vi har drevet med. Vi har jobbet målrettet, og levert konkrete Internett-tjenester.Etter dotcom-nedturen er situasjonen for selskapet blitt lettere, selv om selskapet har Telenor som sin desidert største konkurrent.-Vi har riktignok mistet kunder som følge av konkurser, men samtidig er det færre å konkurrere mot. Det blir heller ikke lenger brukt imot oss at vi er unge. I denne bransjen er vi nå blant de eldste firmaene, sier Dramstad.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt