Startsiden frikjent for Kazaa-lenker

ABC Startsiden ble onsdag frikjent for å ha linket til fildelingsprogrammer som kan brukes til piratkopiering av musikk. Saken er prinsipielt viktig i norsk rettssammenheng.


Det var selskapet Phonofile som hadde saksøkt ABC Startsiden. Phonofile eies blant annet av FONO (Foreningen Norske Plateselskaper) og TV2 Invest, og er en musikkdatabase spesielt tilrettelagt for profesjonelle brukere.

Basen tilbyr et arkiv med nesten 50.000 norske innspillinger til bruk i audiovisuelle produksjoner og for kringkasting i radio og TV. Det siste året har også privatpersoner kunnet kjøpe musikkfiler direkte fra selskapet.

Startsiden inneholder pekere til populære fildelingstjenester som KaZaA, KaZaA Lite, iMesh og Morpheus, og Phonofile hevdet at nettstedet dermed bidro til brudd på opphavsretten.

Phonofile krevde derfor erstatning på inntil 100.000 kroner, samt at alle linker til fildelingstjenester på ABC Startsiden skulle fjernes.

Tapte på alle punkter
Onsdag tapte Phonofile på alle punkter i Oslo Tingrett. Rettten mener at Startsiden ikke kan holdes ansvarlig for at fildelingsprogrammene eventuelt kan brukes til piratkopiering. Den fant det heller ikke bevist at lenkene fra ABC Startsiden har påført Phonofile noe økonomisk tap.

Retten la spesielt vekt på at fildelingsprogrammene ville forbli tilgjengelige for brukerne selv om ABC Startsiden skulle fjerne sine lenker.

- Uhørt
-Startsiden mener dommen har klare prinsipielle sider. Vi finner det naturligvis helt uhørt at en kommersiell aktør skal kunne redigere Startsidens innhold og gjøre det ut fra et ønske om å tjene mer penger selv, sier Espen Udland, ansvarlig redaktør i Startsiden, i en pressemelding.

-Ikke bare måtte Startsiden i så fall fjerne mye innhold, men hele den norske presse måtte fjerne alt innhold som omtaler/peker til fildelingsteknologi. Alle de store norke medier har omtalt/har pekere til fildelingsteknologien. Jeg er veldig glad for at dommen er helt klar og at Phonofile har tapt på alle punkter, sier Udland.

Tingretten mente at saken var så prinsipielt viktig at ingen av partene ble tilkjent saksomkostninger.

Les også

Siste fra Nyheter

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.