Stiftet over en pizza

Forløperen til SOL ble stiftet på Universitetet i Oslo, lenge før noen hadde hørt om www.

- Seminarrom 3B,institutt for informatikk, var stedet. Jeg husker det som om det var i går, sier Gisle Hannemyr.En desemberdag i 1991, lenge før folk flest hadde hørt om Internett, møttes 16 forskere til pizza på seminarrommet. Tema for dagen var de kommersielle mulighetene Internett åpnet. Resultatet av møtet ble OsloNett AS, med en aksjekapital på 110 000 kroner.- Det var i forkant av det som siden ble betegnet som Internett-bølgen, sier Hannemyr beskjedent.Fire år senere kjøpte Schibsted opp selskapet, og døpte det om til Schibsted Nett. Da hadde Hannemyr og hans kolleger, som noen av de første i verden, allerede demonstrert Internetts potensial som nyhetsformidler.

Skjønte ingenting

Under OL på Lillehammer i 1994 formidlet de NTBs resultat-service over nettet. NTB forlangte en avgift på 6000 kroner, langt unna de fantasibeløpene som senere skulle prege Internett.- Da vi troppet opp hos NTB og ba om å få publisere resultatene på nettet, skjønte de ikke engang hva vi snakket om, erindrer Hannemyr.Noen år senere var det Hannemyrs tur til ikke å skjønne noe. Dotcom-selskaper med uklare forretningsidéer var plutselig verd milliardbeløp. SOL ble verdsatt til eventyrlige 8 milliarder kroner kort tid etter børsnoteringen i fjor.Prisen Schibsted hadde betalt for OsloNett, 24 millioner kroner, var til sammenligning minimal. Oppkjøpet hadde skjedd kontant. Hverken Hannemyr eller kollegene satt på aksjer eller opsjoner. Ergerlig?- Jeg har bevisst latt være å tenke i de baner, fordi det var en umulighet, sier Hannemyr.

Vekst og fall

I 1995 hadde OsloNett både kunder og overskudd, men Telenor gikk plutselig til en voldsom offensiv for å kapre markedet. OsloNett trengte en sterk partner. Både Telenor og France Telecom var inne i bildet, men det var Schibsted som slo til.Året etter ble Schibsted Nett slått samme med Telenor Online. Det nye selskapet ble kalt Scandinavia Online, og SOL ekspanderte raskt til Sverige og Danmark.I 1998 fusjonerte SOLs svenske virksomhet med Telias Internett-portal, Passagen. To år senere ble SOL-selskapene samlet i ett konsern, med Schibsted, Telenor og Telia som eiere.I forbindelse med børsnoteringen i juni i fjor, fikk SOL inn 800 millioner kroner i ny egenkapital. I august nådde børsverdien8 milliarder kroner. Deretter gikk det fort utforbakke. Regnskapet for fjoråret viste et underskudd på 560 millioner kroner. Årets ni første måneder ga et underskudd på 920 millioner. For en måned siden var ikke selskapet verd mer enn 70 millioner kroner.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt