Fakta om forholdet mellom India og Pakistan

  • De moderne statene India og Pakistan oppsto da den tidligere britiske kolonien India ble delt i to selvstendige stater i 1948. Pakistan var opprinnelig to områder, henholdsvis øst og vest for India.
  • Frykten for at Kashmir-konflikten eller andre stridsspørsmål skal utløse en ny krig mellom de to landene økte etter at så vel India som Pakistan prøvesprengte kjernefysiske ladninger i 1998. Begge land har i dag trolig atomvåpen klare til bruk.
  • De to landene utkjempet sin første krig i 1948, der stridsspørsmålet var råderetten over grenseregionen Kashmir. I 1965 kom det til en ny Kashmir-krig, mens den tredje og foreløpig siste indisk-pakistanske krigen brøt ut da India støttet utbryterne som etablerte den nye staten Bangladesh i det tidligere Øst-Pakistan i 1971.
  • Ved siden av Kashmir-spørsmålet strides de to nabolandene om en rekke saker, som for eksempel vannrettigheter og rettigheter til olje- og gassforekomster i Arabiahavet. De sliter også med å få fart i samhandelen og i reiselivet, som begge er hardt rammet av den langvarige isfronten mellom regjeringen i New Delhi og Islamabad.
  • India er med sine over tre millioner kvadratkilometer landområde og mer enn en milliard innbyggere storebror i forholdet. Pakistan har over 140 millioner innbyggere fordelt over et landområde på 796.000 kvadratkilometer.

Kilde: NTB

Les også

Siste fra Fakta

Siste nytt