• Det ble registret mer enn tre ganger så manga valper av engelsk setter i Norge enn i hjemlandet Storbritannia.

    FOTO: Reuters/Eddie Keogh

Engelsk setter på kriseliste i hjemlandet

Den britiske hunderasen engelsk setter er truet av utryddelse i hjemlandet. Men i Norge er det den 5. mest populære rasen.

Nå ropes det varsko i hunderasens hjemland Storbritannia. Engelsk setter har nemlig nå havnet på UK Kennel Clubs liste over sårbare hunderaser, skriver BBC News.

Statistikken viser at antall registrerte valper har falt med to tredjedeler de ti siste årene.

Men kun 234 registrerte nye valper i Storbritannia i fjor havner den profilerte hunden på kennelklubbens liste over nasjonale utrydningstruede hunderaser.

Eksotiske hunder

Britene foretrekker eksotiske hunderaser. Den knøttlille hunderasen Chihuahua derimot økte i antall med 25 prosent i fjor til 6000, trolig som følge av at kjendiser som Paris Hilton har anskaffet slike hunder. Også sibirsk husky er i skuddet.

Kjendisfaktoren har imidlertid hjulpet en annen britisk hunderase til kraftig vekst. Cardigan Welsh Corgi er mer populær enn noen gang. dette er en rase som den britiske kongefamilien har lagt sin elsk på - og her mener man å se en effekt av det konglige bryllupet.

-Kjendiser, populærkultur og moter spiller en viktig rolle i dagens samfunn og dessverre er ikke hunder immune mot våre ustadige preferanser. Engelsk setter er det siste offer for denne trenden, sier Caroline Kisko, i den britiske kennelklubben til BBC.

- Det som gjør meg trist er at av de som kjøper engelsk setter valper av oss er nesten alle folk som har hatt denne rasen tidligere, sier oppdretter Fran Grimsdell som påpeker at disse hundene har et fantastisk gemytt - selv om de kan være litt egenrådige.

Halvert i Norge

Engelsk setter har lenge vært en populær rase i Norge. I 1988 ble det registrert nesten 1600 nye valper.

De siste årene har det ligget på rundt halvparten av dette. Norsk Kennel Klub er i ferd med å sluttføre statistikken for 2011 over registrerte valper for ulike raser. Den viser at engelsk setter holder stand som den 5. mest populære hunderasen i Norge med 791 nye valper.

Men nedgangen fra 80-tallet til tross - det er mer enn tre ganger så mange registerte valper av engelsk setter i Norge enn i rasens hjemland.

-Sprek hund

Norsk Engelsksetterklubb mener noe av grunnen til at antall valper av engelsk setter er halvert siden 1988 er at også andre settertyper som irsk setter og gordonsetter e blitt populære. I motsetning til på de britiske er det ingen bekymring for at rasen kan dø ut i Norge.

-Engelsk setter er en pen hund og en stabil jakthund - og det jaktes mye i Norge. Mange liker også å ha en sprek hund ved sin side når de er ute på skitur og lignende. I motsetning til i England her vi heller ikke noe skille mellom jakt- og utstillingshunder for denne rasen, sier Bente Bogstad i Norsk Engelsksetterklubb.

-Friluftsinteresse i Norge

Kommunikasjonssjef Stepanka Horakova i Norsk Kennel klubb blir overrasket når hun hører hvor dårlig det står til med rasen i Storbritannia.

- Det kan kanskje ha noen å gjøre med at nordmenn generelt er mer opptatt av friluftsliv og jakt. Og det er jo denne rasen velegnet til. Det kan jo også ha med økonomi å gjøre. Det er generelt ressurskrevende å følge opp jakt- og fuglehunder, sier hun.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innsikt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Engelsk setter

Engelsk setter er blant de eldste stående fuglehundene og noen mener de fantes i England allerede på 1500-tallet.

Det er en typisk jakthund på fugl. Den regnes som en dyktig og energisk fuglehund som passer i alle typer terreng, selv om den opprinnelig var avlet for å jakte på våtmark.

Egner seg også som familiehund, for familier som liker å ferdes mye i naturen.

Siste nytt