• Barnehjemmet Son of God ble stengt da forholdene barna levde under ble avdekket. Fasaden som ble presentert til amerikanske givere, var en helt annen enn livet innenfor veggene. Her får barna mat på et nytt barnehjem.

    FOTO: UNICEF

Haitis barn sviktet og utnyttet på barnehjem

Foreldrene sender barna fra seg i håp om at de skal få et bedre liv. I stedet risikerer de å bli utsatt forbarnearbeid, organdonasjon og pedofiliringer.


Amerikanske misjonsorganisasjoner slo alarm. De forsto at alt ikke var som det skulle ved barnehjemmet de sendte penger til på Haiti. Bildene de så av smilende og syngende barn som levde i arme kår på barnehjemmet, fortalte ikke hele historien.

I oktober ble barnehjemmet Son of God stengt og de underernærte barna tatt hånd om. Pengene som var sendt, hadde tilsynelatende gått til eierne.

Ifølge nyhetsbyrået AP bodde 46 barn der da barnehjemmet ble stengt av myndighetene. De så ut som de ikke hadde spist, uttalte en koordinator til pressen. Fortsatt er ikke alle barna som var der, gjort rede for.

-  Det var som et fengsel. Barna fikk ikke mat. De hadde ingen aktiviteter til dem, og de ble utsatt for fysiske overgrep, forteller generalsekretær Bernt Apeland i Unicef Norge, som nylig var på Haiti.

Men eksemplet er ikke enestående, ifølge FNs barnefond.

Video

To år siden jordskjelvet i Port-au-Prince

Skjelvet på Haiti i januar 2010 gjorde 1,5 millioner hjemløse og 550.000 av disse lever fortsatt i midlertidige leirer.

 

Utnytter barna

Unicef har gjort opp status to år etter jordskjelvet som la et allerede lutfattig og vanstyrt land i ruiner. Nødhjelpspengene har sørget for at flere barn har fått skolegang. Rundt halvparten av de endeløse haugene med skrap og ruiner etter jordskjelvet er ryddet vekk. Det er kommet flere rene vannposter for å unngå nye ofre for koleraepidemien.

Men de er fortsatt bekymret for de mest utsatte barna.

Unicef forteller om privatpersoner som har skodd seg på nødhjelpsmidler, lokket givere til å gi penger til tilsynelatende foreldreløse barn og laget private barnehjem. Barnefondet anslår at inntil 50 000 haitiske barn bor på barnehjem. Hittil er 13000 barn registrert, i et forsøk på å bedre forholdene og øke sjansen for å gjenforene dem med familiene sine.

Av de mellom 650 og 700 private barnehjemmene som en antar finnes i Haiti, er rundt halvparten registrert den siste tiden. Men det betyr at tusenvis av barn fortsatt bor i «hjem» som ingen har tilsyn eller kontroll med. Noen fungerer bra. Ved andre er forholdene så ille at barna risikerer å bli utsatt for menneskehandel og pedofile, ifølge Unicef.

-  Vi regner med at de verste eksemplene på slike private barnehjem, er rene trafficking-sentraler, der det foregår ulovlig adopsjon, organdonasjon eller der barna blir utsatt for pedofiliringer. Det er ren økonomisk utnyttelse av barn, sier Apeland.

Etter at mannen som drev Son of God ble fengslet i fjor sommer, drev kona barnehjemmet videre. Hun sa til AP at de elendige boforholdene, skitne madrasser på gulvene, hull i betongveggene og lukten av urin, var bevis på at familien ikke var involvert i noe kriminelt.

- Ville institusjonen sett slik ut hvis vi solgte barn? uttalte hun til nyhetsbyrået.

Ikke foreldreløse

En antar at rundt 80 prosent av barna som sendes til barnehjem, har én eller begge foreldrene i live.

Foreldrene føler at seg ikke i stand til å ta seg av dem. De tror barna vil få mulighet til skole, mat og helsestell dersom de bor på barnehjem eller hos andre. Også før jordskjelvet var det vanlig at barn fra fattige hjem ble sendt bort for å leve med eller tjene andre familier, et fenomen kalt «restavec» (fra fransk «å bli værende med»). Da regnet en med at over 200 000 barn jobbet som tjenestejenter og -gutter eller regelrette husslaver.

- Noen utsettes for voldsomme overgrep. Andre får gå på skole, men må i tillegg sørge for frokostservering eller slikt, sier Apeland.

Barnebrigade

Haiti står på 158. plass på listen fra FNs utviklingsfond over verdens mest og minst utviklede land. Av de over 1,6 millioner husløse etter jordskjelvet, bor fortsatt 550 000 teltleirer.

Etter jordskjelvkatastrofen er barna enda mer utsatt. Først nå har Haiti undertegnet Haagkonvensjonen som skal sikre at adopsjon av barna går ordentlig for seg. Den såkalte barnebrigaden, som skal hindre at barn krysser grensen for å bli ulovlig adoptert eller misbrukt, er også styrket. Hittil er 18 000 barn kontrollert, og rundt 2000 av disse ble mistenkt for å være utsatt for menneskehandel, ifølge Unicef.

Den politiske situasjonen i landet har vært relativt kaotisk. Selv om det ble innsatt ny president i mai i fjor, tok det et halvt år før han fikk en statsminister og regjering som parlamentet godtok.

Unicef-sjefen sier at det ikke er nok med akutt nødhjelp. Å sørge for tak over hodet, vann, mat og helsestell kommer først. Men det holder ikke å komme tilbake der de var før jordskjelvet.

Ifølge Apeland jobber de nå sammen med haitiske myndigheter for å få på plass regelverk og kontrollsystemer som beskytter barna og sikrer tilsyn med barnehjemmene.

-  De fleste organisasjoner vil ha tømt sine nødhjelpsmidler dette året. Og selv om mye er gjenoppbygd, vi har bygd mange skoler og nivået på helsetjenester er høyere, kan vi ikke la barna på Haiti i stikken nå. De store problemene var det før jordskjelvet, og de vil også være der etter at skadene fra jordskjelvet er reparert, sier Apeland.

Les også:

Les også

Siste fra Innsikt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Jordskjelvet på Haiti

  • Ble 12. januar 2010 rammet av et jordskjelv som kostet over 200 000 mennesker livet og la hovedstaden Port-au-Prince i ruiner
  • 9,7 millioner innbyggere. 
Rundt 4,3 millioner er under 18 år
  • Skjelvet gjorde 1,5 millioner hjemløse, 550 000 av disse lever fortsatt 
i midlertidige leirer
  • En koleraepidemi i kjølvannet 
av skjelvet har kostet nesten 
7000 mennesker livet
  • Regnes som det fattigste landet på den vestlige halvkule. 80 prosent av landets 9,7 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensen
  • I april i fjor ble Michel Martelly valgt til ny president. I september godkjente nasjonalforsamlingen Garry Conille som ny statsminister etter 
å ha forkastet presidentens to første kandidater.

Kilde: NTB, FN, CIA Factbook.

Flere bilder

Pengene skulle gå til barna, men de fikk ikke en gang nok mat. Nå prøver man å finne foreldrene til barna som bodde på det ulovlige barnehjemmet Son of God.

Pengene skulle gå til barna, men de fikk ikke en gang nok mat. Nå prøver man å finne foreldrene til barna som bodde på det ulovlige barnehjemmet Son of God.