Da birkebeinerne skapte historie

Baglerne ville hugge hodet av ham, mens birkebeinerne ville redde hans kongedømme. En farefull flukt over fjellet - i disse dager for 800 år siden - førte den knapt to år gamle kongesønnen Håkon Håkonsson i sikkerhet i Nidaros.

Sist helg ble birkebeinernes ferd gjenskapt av to skiløpere fra Ringsaker, iført historiske klær og med kongesønnen i form av en dukke på ryggen. 1200-tallets Håkon Håkonsson skulle bli en frelser for Norge, herske lenger enn noen annen konge før ham og over det største norgesrike landet har vært noensinne.Men intet av dette var gitt ved juletider i 1205, der olme baglere rundt Viken (Oslofjorden) og mjøstraktene truet kongsemnet. Selvsagt ante ikke guttepjokken hvilken skjebne som ventet ham, ei heller at han befant seg midt i en borgerkrig. Men han må ha kjent vintervindens tak i hårluggen, snøflakene mot kinnet og pelsverkets lunende varme i nakken der han ble ført av en flokk birkebeinere med spyd, skjold, hjelmer og sverd gjennom et hvitt fjelløde mot nordøst. Heldigvis var moren hans med.- Det var viktig for sagaskriveren Sturle Tordsson 60 år senere å beskrive Håkon Håkonsson som den utkårede, en som Gud holdt sin hånd over. Historien ble en slags parallell til evangeliene og fikk således en viktig ideologisk funksjon, påpeker professor Sverre Bagge ved Universitetet i Bergen.

Hemmeligheten.

Lenge før Håkon Håkonsson og hans mor nådde fjellheimen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, startet deres farlige ferd. Kongsbarnet vi alle kjenner fra birkebeinernes favntak, der de farer på ski i Knud Bergsliens kjente maleri fra 1869, ble født i urolige tider, som sønn av Håkon 3 Sverresson. Dermed var Kong Sverre guttens bestefar. Og baglerne automatisk hans fiender. Derfor ble guttens eksistens helt fra fødselen av forsøkt holdt skjult. Barnets mor var Inga fra Varteig. Da hun fødte guttungen på gården Folkenborg i dagens Eidsberg i Østfold, trolig i mars- april 1204, var faren hun hadde hatt et eventyr med sommeren før, allerede død. Håkon 3 Sverresønn, sønn av kong Sverre, ble muligens tatt av dage med gift administrert av ingen ringere enn hans stemor, enkedronningen Margret Eiriksdatter. Så sa ryktene etter det plutselige dødsfallet i Bergen nyttårsdag 1204. Kongen hadde vært vakker, veltalende og begavet. Nå var han død.Messepresten Trond var blant de få som kjente til at den døde kongen hadde etterlatt seg en sønn. Han både døpte og fostret barnet i skjul, men delte hemmeligheten med en gammel venn av kong Sverre, Erlend på nabogården Huseby. Barnet befant seg likevel for nær fienden; danskekongen Valdemar 2., biskop Nikolas Arnesson og en hær av baglere som holdt til i Viken. Det gjaldt å få kongsemnet til tryggere trakter, til Nidaros. Det var bakgrunnen for den dramatiske reisen gjennom Sør-Norge vinteren 1205- 1206.

Flukten.

I all stillhet reiste både Trond, Erlend, Inga fra Varteig og guttebarnet med eskorte til Hamar-kaupangen, dit de ankom julaften. To av birkebeinernes pålitelige sysselmenn på stedet, Fridrek Slafse og Gjavald Gaute, tok imot dem."De hadde mange menn i sitt følge, og de måtte stadig være på vakt, for det var baglere over hele Oppland. Ivar var biskop i Hamar da, han var, som han pleide, en stor uvenn av kong Sverres ætt og av alle birkebeinere", står det i Håkon Håkonssons saga, en av de mest detaljerte og pålitelige av kongesagaene vi har.Biskop Ivar fikk likevel vite at en kongesønn hadde ankommet hans trakter. Han inviterte mor og sønn til seg i julen. Men sysselmennene ante faren. Overfor biskopen påsto de at både mor og sønn var slitne etter reisen. De orket ikke å møte så mange mennesker. Men ikke før var juledagen over, før sysselmennene fikk tak i tre hester. Hastig ble mor og barn ført bort, uten stans nordover til dagens Lilleammer. Der tilbragte de julen godt skjult på en gård. Imens ble birkebeinere innkalt til Hamar "fra Toten og alle bygdene omkring". Straks julen var over, dro også de til Lillehammer. Og den legendariske ferden med guttebarnet over fjellet kunne begynne.

Redningsdåden.

"Det ble en strevsom ferd, de fikk mye dårlig vær og frost og snø. Stundom var de ute om nettene i skoger og ødemarker, en kveld ble det så fælt vær at de ikke visste hvor de var", står det i sagaen. Og det var nå to av birkebeinerne som var best på ski, Torstein Skeivla og Skjervald Skrukka, alene tok kongssønnen videre, med bare to bønder som veivisere. De nådde likevel ikke frem til målet, en bygd i øst, men måtte søke ly i en løe. Der gjorde de opp varme så det dryppet av smeltet snø over hele løen. Eneste "føde" for barnet var det vannet de smeltet i munnen på ham, ifølge sagaen. Endelig ble Østerdalen nådd. Der ". . . ga bøndene dem den beste hjelp, lånte dem ridehester og viste dem vei."- Anstrengelsene over fjellet kan ha blitt overdrevet i sagaen. Og i beskrivelsen av løen der vannet dryppet, aner vi en mulig parallell til Jesus' krybbe, sier Bagge.På dette tidspunkt var baglerne forlengst blitt alarmert om flukten. "Da baglerne fikk vite det, sendte de åtte sveitehøvdinger med stort følge til Oppland for å lete etter gutten og ba dem gjøre alt for å få tak i ham", sier sagaen. I Hedmark fikk baglerne høre at mange birkebeinere hadde reist med gutten, dessuten at det var dårlig vær med tungt føre. Mot slike odds oppga de forfølgelsen.

Kroningen.

Sammen med sin mor og 140 menn foruten svenner nådde Håkon Håkonsson Nidaros. Her hilste den regjerende kongen Inge Bårdsson gutten og moren velkommen. Elleve år senere var han blitt konge. Men striden om Norges trone fortsatte, og var først over da kongens egen formynder, riksstyrer og svigerfar Hertug Skule, ble drept i slaget ved Elgseter kloster i Trondheim i 1240. Først nå var 110 års strid om tronen over. Striden mellom Håkon og Skule har forøvrig Henrik Ibsen skildret i "Kongsemnerne".- Det er forøvrig slett ikke sikkert baglerne ville ha drept kongssønnen, hadde de fått tak i ham under birkebeinernes redningsferd, sier Bagge. - Allerede i 1207 havnet Håkon og hans mor i baglernes hender i Bergen. Men etter en tid lot de ham likevel gå.Som konge, først kronet i 1247, skulle Håkon Håkonsson legge både Færøyene, Island og Grønland under kronen. Han bygde og forsterket flere borger, kirker og kongsgårder, bl.a. Håkonshallen i Bergen, sluttet landets første handelstraktat med Lübeck, sendte sendemenn så langt som til Tunis og fikk i 1260 gjennomført en ny tronfølgerlov som bestemte at den eldste ektefødte sønn skulle være enekonge. Håkon Håkonsson døde på Orknøyene 17. desember 1263, etter sykdom og et uavgjort felttog mot den skotske kongen, som hadde forsøkt å fravriste ham Hebridene. En unik 46 år lang epoke var over. Kong Magnus Lagabøters tid var kommet.

Les også:

Les også

Siste fra Innsikt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt