Sommerdrøm om Danmark

Drømmen om et dansk feriehus blir oppfylt for stadig flere nordmenn. Som utlendinger uten fast bopel i Danmark kreves det konsesjon. Norske huskjøpere på Læsø deler villig sine erfaringer.

Ca. 10 000 fritidshus omsettes årlig i Danmark. Nye typer boliglån og lav rente - som nordmenn kan søke om - har fått fart i salget av danske sommerhus. Men bare en brøkdel havner på utenlandske hender. Det danske Justitsministeriet gir nemlig bare 30-50 konsesjoner i året, vel 15 til nordmenn. Vi treffer en håndfull av dem på øya Læsø i Kattegat.Populære Læsø ligger halvannen times fergetur fra Frederikshavn. Det er Danmarks minste kommune med ca. 2170 fastboende. 25 km lang og fra 4-12 km bred er ikke øya større enn at vi ved hjelp av taxisjåføren og bakeren kommer på sporet av norsk huseiere.

Fire generasjoner.

Og siden nordmennene gjerne stikker en tur innom gourmetrestauranten i Hotell Strandgaarden, kan eierne Karin og Ole Lind, også varte opp med navn. Sånn får vi vite at fire generasjoner Støre fra Drøbak kom for et par dager siden.Det viser seg at Anne og Petter Støres fritidshus er en 200 kvm stor enebolig, hagestue og epletrær på 1,3 mål tomt. En skikkelig tumleplass for barnebarna Edvard og Ludvig. Og familien er storfornøyd med beliggenheten nær bakeren, butikken, båthavnen og øyas flotteste badestrand. - Sommerhus fikk vi ikke tak i, men hos en eiendomsmegler oppdaget Anne prospektet til dette murhuset til 800 000 kroner. Det var fryktelig trist og slitt, og trengte omfattende rehabilitering. Men beliggenheten var god, forteller Støre. Han var sterkt betenkt over alt som måtte gjøres, men Anne Støre allierte seg med sin søster, som garanterte dugnadshjelp fra Norge. I dag har huset blant annet nytt tak, kloakk og elektrisk anlegg.

Søknad.

Ekteparet var egentlig på jakt etter et sommersted nær sjøen i Norge, men fant ikke noe som passet til drømmen og lommeboken.I 2000 tok de kontakt med eiendomsmegler på Læsø og satte i gang søknadsprosessen. Kjøper og selger har hver sin advokat som ivaretar den enkeltes interesser. Søknad om konsesjon sendes via advokaten til Justitsministeriets Civil- og Politiafdelingen i København. Siden ministeriet ikke gir generell kjøpetillatelse, må søknaden gjelde en konkret eiendom.- Jeg beskrev mine ferier hos min danske familie fra barnsben av. Min tante er dansk gift, jeg har dansk fetter og kusine, så tilknytningen er sterk. Dette ble dokumentert med kopi av slektsbok, samt adresser og telefonnummer til dem. Svaret kom i løpet av to måneder, sier Støre.

Naboer.

Anne Marit Bay og Knut Slåke er også fra Drøbak og omgås Støre-familien gjennom døtrene. Men behandlingen av deres søknad tok mer tid. Da de fikk brev fra Justitsministeriet med beskjed om å tidfeste ferieoppholdene i Danmark bedre, måtte de ta fotoalbum til hjelp. Anne Marit Bay og Knut Slåke kom tilfeldigvis over boligen en pinseferie de var på øya for å hente datteren. For dem begynte huskjøpet som en tankelek og endte med spontantkjøp.For 945 000 kroner fikk de en møblert bolig på 142 kvm ca. 100 meter fra badestranden. Men dette huset var påkostet og i god stand. Tomten er på 1,2 mål. På samme måte som forrige eier, har Anne Marit Bay og Knut Slåke kontakt med et utleiefirma for utleie av huset, når de selv ikke bruker det.

Prisforskjeller.

- Beliggenheten betyr alt! Den kan utgjøre en prisforskjell på 200 000-400 000 kroner på eiendommen, sier statsautorisert eiendomsmegler Lene Ladefoged hos Læsø Ejendomskontor.Boliger under en halv million kroner finner du knapt. Da er det også snakk om dårlig vedlikeholdte eller meget små hus. Men i lokalavisen annonseres helårsboliger på 130-160 kvm til under millionen. Da må man gi adskillig mer for sommerhus. Og i den eksklusive kategorien kommer et 142 kvm stort fritidshus i Strandstien på Vesterø. Det har havutsikt, og ligger 50 meter fra Læsøs beste badestrand og 300 meter fra fergen på Vesterø Havn. Pris: 2,55 millioner kroner.

Veteran.

- "Trollebo" er oppkalt etter Johan Trolle, som bodde her. Huset har sjel og det spøker her, men jeg er ikke redd, sier Jorunn Wallenborg Levin. Hun har i flere år vært etablert som keramiker på Læsø. Sammen med mannen, Pål Levin, kjøpte hun i 1988 "Trollebo" i Østerby, et 267 år gammelt falleferdig bondehus med tangtak av ålegress. Blant annet måtte all tang fjernes og taket bygges om med nye planker, papp og lektere og all tang ble lagt tilbake.Etter fem års restaurering fremsto det som et helårs hus med moderne fasiliteter. Boligprisene var adskillig lavere da ekteparet kjøpte tanghuset. Jorunn Wallenborg Levin oppgir ikke prisen, men understreker at restaureringen har kostet flesk. - Vi kunne bygd nytt hus for pengene vi investerte i nytt tak, sier hun.I dag er mannen svekket av Alzheimers sykdom, derfor er pensjonstilværelsen annerledes enn det ekteparet la opp til på Læsø. Nå bruker de stedet som sommerhus og bor i Moss i vinterhalvåret.

Nykommeren.

Vi setter oss i bilen til Jorunn Wallenborg Levin og kjører over til Kirsti Hage fra Lommedalen. Hun har sikret seg en enebolig i Østerby Havn-området for ca. en halv million kroner. En 150 kvm stor enebolig med tilbygg og 1,2 mål tomt. Kirsti Hage kjente allerede fire norsk/danske familier på Læsø, og det var å på grunn av denne vennekretsen hun kom til øya. Hun har forøvrig kjøpte huset privat - ikke gjennom eiendomsselskap. Før kjøpekontrakten på helårshuset med tilbygg ble undertegnet, fikk hun en bygningsentreprenør til sjekke husets tilstand - at det er "sundt" og uten skader. I mars overtok hun stedet, og i påsken fikk hun med seg norske venner ned til storstilet oppussingsdugnad.- Jeg har tenkt mye på å bli pensjonist her. Det lille miljøet fascinerer meg. Freden, roen og tryggheten i at alle kjenner alle. Og så er det praktisk med butikken og fiskebrygga bare fem minutter unna, påpeker hun.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Hyttemagasinet

Søl konsesjon

For å kjøpe sommerhus i Danmark, må du søke om konsesjon hos Justitsministeriets Civil- og Politiafdelingen i København. Justitsministeriet gir ikke generell kjøpetillatelse, derfor må søknaden gjelde en konkret eiendom. Ministeriet vil vurdere ditt tilknytningsforhold til Danmark. For å få tillatelse må du nemlig ha særlig sterk tilknytning til landet. Det vil tale til din fordel om du tidligere har hatt langvarig opphold i Danmark, som ikke skyldes utdannelse eller lignede opphold av begrenset karakter. Man legger derimot vekt på om du har særlig familiemessig, ervervsmessig, kulturell eller økonomisk tilknytning til Danmark. Har dufor eksempel feriert i Danmark gjennom mange år, er det et tilknytningsargument, som blir vurdert. Man vil også se på om du har særlig tilknytning til eiendommen du ønsker å kjøpe. Adresse: Justitsministeriet, Civil- og Politiafdelingen, Slotsholmsgade 10, 1216 København K Danmark epost: jm@jm.dk

Danske boliglån:

Boliglån fordeles i Realkreditinstitutt og banken. For sommerhus kan du for eksempel låne opp til 60 prosent i Realkreditinstituttet og 40 prosent i banken. De danske realkreditinstitutter har tre typer boliglån: FlexLånhar variabel rente som forandrer seg fra år til år. Nå er lånerenten 2,4 prosent. Et lån hvor renten reguleres hvert tredje år, har i dag en lånerente på 2,8 prosent. FlexGaranti lån har variabel rente som tilpasses hvert halvår, men med et renteloft på 5 prosent. Låntager kan velge om renten skal falle, hvis rentenivået kommer under 5 prosent eller om renten skal ligge fast på 5 prosent i resten av lånets løpetid. Fastrentelån, hvor renten er den samme i hele løpetiden - for eksempel 30 år - er i dag på 4 prosent rente. Fastrentelån og FlexGaranti lån er dyrere enn FlexLån, men samtidig er lånene mer kursfølsomme. Det betyr at kursene faller mest på fastrentelån og FlexGaranti ved rentestigninger. Idet stigende renter betyr fallende boligpriser, yter den fallende kurs boligeieren en viss beskyttelse mot et fall i boligens friverdi. Omvendt er FlexLån i øyeblikket billigst på lang sikt (etter skatt), så hvis boligeieren ikke påregner å konvertere sitt lån, er FlexLån attraktivt. Informasjon fra Realkredit Danmark v/senior økonom Elisabeth Toftmann Asmussen, Markedsafdelingen Forretningsudv., København. www.rd.dk

Avgifter/budrunde:

Avgifter: For et sommerhus på Læsø må man regne med følgende: Eiendomsskatt:Til kommunen 24 prosent av grunnverdien. Til amtet 10 promille av grunnverdien. Eiendomsverdiskatt:1 prosent av eiendomsverdien. Rottebekjempelse: 0,13 prosent av eiendomsverdien. Faste årlige avgifter i 2005 oppgitt i danske kroner, inkludert moms: Renovasjon: For helårs hus 1 848,75 kr., inkl. moms. For sommerbolig 1 386,25 kr. El 1175 kr. Vann831,25 kr. Hertil kommer en eventuell avgift til skorsteinsfeier. Budrunde på dansk: Eiendomsmegler utlever salgsoppstilling og andre relevante papirer til interesserte kjøpere. Kjøperenavlever sitt bud i lukket konvolutt. Når datoen for fristen utløper, åpner megleren og selgeren konvoluttene. Uavhengig av budets størrelse, avgjør selgeren selv, hvem huset skal selges til. Kjøperenfår ikke vite hva andre har budt på boligen.

Flere bilder

I Vesterø Havn fant familien Bay/Slåke sitt drømmehus med stor hage og bare ca. 50 meter fra badestranden. Fra venstre Anne Mari Bay, Hanne (11), Frida (13), Knut Slåke, Kaja (15 1/2), og venninnene Kamilla Bjørklund (15) og Karoline Krog (16). FOTO: LISS HEGGE

Sammen med mannen Pål Levin har Jorunn Wallenborg Levin forvandlet det 267 år gamle bondehuset med tangtak til en solid helårs bolig med moderne fasiliteter. FOTO: LISS HEGGE