• Steinmurer er vanlige her til lands. Tips: skal du bygge en slik forstøtningsmur, må du passe på at den har 8-10 graders helling bakover.

    FOTO: Minera

Stein kan brukes til "alt"

Det er trendy, stilrent, klassisk og naturlig - og har blitt svært populært blant hytteeiere.

Steinheller som gangsti eller belegningsstein på gårdsplassen er vanlige bruksområder for stein. Men det finnes så mange andre varianter, bare du er kreativ. Mulighetene er mange, og variasjonene innefor typer og kvaliteter er nesten utallige.

To steiner er sjelden like, og derfor skapes det et unikt og spennende uttrykk når du velger å bruke stein som materiale.

Røff stil

- Å bruke stein på hytta har jo mange fordeler. For det første er det varig, vedlikeholdsfritt og miljøvennlig. I tillegg vil vi jo gjerne ha et preg på både hytta og uterommet som er naturlig. Og hva er mer naturlig enn stein? Dessuten er hyttestilen gjerne røff, og med ulik bruk av stein som materiale forsterkes dette uttrykket, mener landskapsarkitekt Nils Skaarer, som også har skrevet boken "Stein i det grønne".

Og nå er det ikke bare i selve hagen vi bruker stein. Vi flytter gjerne ut både stue og kjøkken, og da er stein førstevalget på materialsiden. Ikke bare som underlag for terrassen eller heller foran inngangsdøra, men du kan også være kreativ og lage både bord og benker av stein. Har du i tillegg et par blomsterbed med steinkant, har du fått full utnyttelse av stein som materiale.

Ulike kvaliteter

Så kommer spørsmålet om hva du skal velge: skifer, granitt, kleber, kalkstein eller gneis? For det første – hva er hva, og hva egner seg best til det du skal bruke det til? På de påfølgende sidene prøver vi å gi deg et lite innblikk i bergverdenen, når det kan passe med skifer og hvilke egenskap du skal se etter i forhold til behov. Og ikke minst: hvilken steintype er lettest å behandle og arbeide med?

- Utvalget av steintyper og - kvaliteter er stort nok til å skape uendelige variasjonsmuligheter. Ved å ta i bruk ulike mønstre og teknikker kan du gjøre hagen enda mer personlig. Men det er tungt og ikke alltid like lett å jobbe med stein. For det første skal det flyttes, ikke alltid en like enkel prosess. Og så skal det gjerne hogges eller kuttes, og her oppfører de ulike bergartene seg forskjellig. I tillegg er det viktig med riktig verktøy, sier Skaarer.

- Velg norsk

Dessuten har han sterke meninger om hva du bør velge på hytta i forhold til hjemmet. Han mener nemlig at hytteliv er tradisjonsrikt, og at man derfor må ha norsk stein.

- I Norge importeres det mye stein, for eksempel fra Kina og India. Nesten alt som omsettes i dag av granitt er derfra. Men jeg synes at man skal lete seg frem til norsk stein når man skal ha det på hytta. Kvaliteten på importert stein er ofte sprøere, det vil si at det lettere kan få skader ved for eksempel snømåking. På norsk stein er det ikke mulig å lage skade, pluss at det er noe med at det skal være tradisjonsrikt, og gjerne lokalt, når man tar inn materialer på hytta, mener han.

Kreative innslag

Han peker også på at det er mulig å tenke "utenfor boksen" – og bruke stein til morsomme innslag på hytta.

- Vær kreativ, lag en sittegruppe med benk og bord i stein. I Norge kan det bli litt kaldt å sitte på, men med puter og pledd blir det både en behagelig og annerledes uteplass. I tillegg er stein fint å bruke som dekorasjon, eller kanskje som en fontene?

Selv om det er mye fjell her i landet, vil ikke det automatisk si at det er ubegrenset tilgang på stein. Ergo påvirkes prisen.

- Prisen på stein, og særlig når den er bearbeidet, er dessverre relativt høy. Men stein i det grønne er ikke bare for de steinrike. Det er et materiale vi kan plukke overalt og uten å bruke store kostnader. Husk bare å ta en prat med grunneier før du forsyner deg, og noen steder er fredet, og du kan ikke røre eller ta med deg noe i fra naturen. I tillegg er det ikke lov å plukke de flotte steinene i fjellet som er dekket av kartlav, påpeker Skaarer.

Utallige bruksområder

Nå har du fylt opp uterommet med stein, og slipper mer vedlikehold ute. Resultatet er steinbra, og nå jobber hjernen på spreng for å finne flere bruksområder. Vi kan hjelpe deg! For flere og flere har begynt å bruke stein som materiale også inne. Skifer på gulv, benkeplater i stein og stein rundt pipa er noen muligheter.

Men også som fliser på bad eller over kjøkkenbenken, en klebersteinpeis, stein i dusjen, stein som bilde på veggen, store, runde steiner som dekorasjon foran peisen eller i gangen, stein som telysholder, som såpekopp på badet eller som en røff, enkel og original serviettholder.

Du kan også få servanter i stein og til og med kjøkkeninnredning i stein!

- Ved å bruke stein både inne og ute får du en helhetlig løsning på hytta, som er tidløs og tradisjonsrik, men også trendy og tøff, mener Nils Skaarer.

Les også

Siste fra Hyttemagasinet

Flere bilder

Stein passer fint til trapp...

og til uteplassen...