• FOTO: SCANPIX

- Barn er ikke porselensdukker

- Barn tåler å gråte, og kan utmerket godt lære seg å sovne selv fra 6-7 måneders alder, sier barnepsykolog Atle Jensen Solbue.
Den stadig tilbakevendende debatten om barn, søvn og leggevaner fyrer opp under sterke følelser hos foreldre og fagfolk. Tirsdag skisserte terapeut Caroline Lorentzen Teigen ved Midtimellom-senteret i Oslo noen av de rådene hun og hennes kolleger gir foreldre som sliter med å få podene til å sove.

Teigens uttalelser har høstet både ros og ris i rikt monn. Barnepsykolog Atle Jensen Solbue mener noen av søvnrådene i verste fall kan forstyrre barnas utvikling.

- Teigen kommer med en rekke feilaktige påstander hun ikke har dekning for. Noen av påstandene hennes grenser til hjemmesnekret skrekkpsykologi uten rot i hverken forskning eller klinisk virkelighet, sier Solbue til Aftenposten.no.

- Ikke undervurder spebarn

Det er først og fremst uttalelsene om den såkalte "Ferber-metoden" som får Solbue til å reagere. Grunnprinsippene går i grove trekk ut på å lære barnet at det er i stand til å roe seg selv, med øvelse. Det er derfor i orden å la barnet gråte litt, men man kommer inn i rommet og trøster det i stadig lengre intervaller - uten å ta det opp.

- Det betyr ikke at man skal "overlate barnet til seg selv", eller at det skal gråte seg i søvn, understreker Solbue.

Barn må lære at foreldre ikke gir service 24 timer i døgnet, syv dager i uken Atle Jensen Solbue, barnepsykolog

- Ferbers prinsipper kan ofte være veldig nyttige for både utslitte spedbarn og foreldre. Barn er ikke små porselensdukker som man må unngå å frustrere for enhver pris. Man skal ikke undervurdere spedbarns læringskompetanse - fra barna er 6-7 måneder kan de fleste barn utmerket godt lære seg å sovne uten at foreldrene trenger å bysse dem i søvn hver eneste gang, sier Solbue til Aftenposten.no.

Han går dermed rett i strupen på Caroline Lorentzen Teigen og hennes kolleger ved Midtimellom-senteret - psykolog Sissel Unger og pedagog Anne Carling - som i en årrekke har gått til felts mot denne metoden.

- Det viktigste for oss er at man aldri skal forlate et gråtende barn. Det er upsykologisk, og all forskning tilsier at det ikke trygger barnet, sa Teigen til Aftenposten.no tirsdag .

«Skaper flere problemer»

Solbue mener at Teigens råd tvertimot kan skape mer søvnproblemer enn de løser.

- Det er ikke snakk om å forlate barnet, men barn på fem måneder har andre behov enn ettåringer. Barn trenger å lære med økende alder at foreldre ikke gir full service 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Hvem er det som har tid, kapasitet og mage til å sitte og sitte og dvele? Foreldre med flere barn - både par og single forsørgere - kan rett og slett ikke tillate seg en slik luksus. Barn lærer å bygge opp forventninger helt ned mot seksmånedersalderen. Hvis barnet venner seg til at en av foreldrene er hos det hver gang det våkner, vil det jo føle seg akkurat like forlatt når det våkner til om natten eller ute i vogna, påpeker Solbue.

Fra leserdebatten:
«Alle med følelser for barn må se at man ikke skal forlate et skrikende barn. Det er galskap at helsestasjonene i Norge i 2009 anbefaler denne "metoden"»
Si din mening!

«Vondt for foreldrene»

Som helsestasjonspsykolog i Fyllingsdalen deltar Solbue i søvngrupper for foreldre med barn i alderen 6-18 måneder. Rådet til de fleste foreldrene - forutsatt at barna er friske - er å ta i bruk en variant av Ferber-prinsippene.

- Vi snakker ikke om Ferbers metoder, men Ferbers prinsipper. Det er enkle prinsipper, men de er kompliserte å gjennomføre, og må tilpasses individuelt, understreker Solbue.

- Det er direkte feil å påstå at Ferber-metoden er en lettvint metode for foreldrene. Vi har søvngruppene våre på torsdager - før helgen, for vi vet at denne prosessen ofte gjør kjempevondt og er slitsom for foreldrene de første dagene. Jeg pleier å si at når et lite barn gråter, er det minst to personer som må trøstes. Men til gjengjeld er vår erfaring at så å si alle foreldrene - og barna - får det bedre etterpå, sier Solbue.

NETTPRAT: Caroline Lorentzen Teigen stilte til nettprat onsdag 1. april. Les hennes råd her.

Atle Jensen Solbue reagerer spesielt på Teigens uttalelser om at barn ikke forstår at foreldre som går ut av rommet, fremdeles er i nærheten.

- Dette er en eldgammel teori som det ikke er dekning for. Spedbarnsforskning har solid konkludert at barn ned mot 7-8 måneder fint forstår at "ute av øye" ikke betyr "ute av sinn". Det høres jo ut som om alternativet til å være inne hos barnet er å gå ned i kjelleren, slukke alt lys og være helt stille. Det er jo tvertimot viktig å holde et normalt støynivå i huset, sier Solbue.

I likhet med Teigen understreker Solbue at gode søvnvaner er viktige for hele familien - for minst av alt er barn tjent med utslitte og deprimerte foreldre.

- Det hele handler om å finne en riktig balanse mellom det å dulle for mye med barnet og å være "kald" og fraværende. For det første er det viktig at foreldre lærer seg de tidlige signalene for når barna er trette. Overtrøtte barn har som voksne vanskeligere for å sovne. Dernest må ikke foreldre tro at barna tar skade hver gang de gråter.

Det gjelder å holde hjertet varmt, og hodet kaldt, og en viktig del av jobben vår som foreldre er å kunne la barna protestere uten at vi nødvendigvis skal innfri deres umiddelbare ønsker i enhver situasjon. Da gjør vi dem og oss selv en bjørnetjeneste, sier Atle Jensen Solbue.

Caroline Lorentzen Teigen ønsker ikke å kommentere Solbues uttalelser.

Les også:

Les også

Siste fra Helse

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt