• - Nøkkelhullet bidrar med mer forvirring, sier ernæringsprofessor Birger Svihus. FOTO: TOM. A. KOLSTAD

    FOTO: Kolstad Tom A

– Nøkkelhull legitimerer usunn mat

Ernæringsprofessor Birger Svihus mener nøkkelhullet kan virke mot sin hensikt og legitimere usunn mat. Folk kan få en illusjon om at de spiser sunt, mener han.

- Mitt kritiske spørsmål er om nøkkelhullet legitimerer matvarer som folk flest burde spise mindre av. Nøkkelhullet kan virke mot sin hensikt og legitimere mat som ikke er sunn. Jeg frykter at folk ser på nøkkelhullet som en velsigning og at man kan spise så mye man vil av nøkkelhullprodukter, sier Birger Svihus (bildet), professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås til bt.no.

Velge sunnereNøkkelhullet skal hjelpe nordmenn til å velge sunnere, og salgstallene viser at nøkkelhullet har vært en suksess. Fra 2009 til 2010 økte salget av nøkkelhullprodukter med 9,3 prosent, og antall nøkkelhullsmerkede varer økte med 35 prosent, ifølge Helsedirektoratet. Men fører nøkkelhullet til sunnere nordmenn?

- Det er åpenbart at folk allerede er forvirret når det gjelder sunn ernæring, og nøkkelhullet bidrar med enda mer forvirring. Folk vet ikke hvorfor noe har fått nøkkelhullmerking, og så har du problemet med at nøkkelhullet først og fremst er et internt rangeringsverktøy innenfor matvaregrupper, noe som blant annet har gjort at en Grandiosa har fått merking fordi den er litt mindre usunn enn annen frossenpizza. Dessverre er det slik at for dem som sliter med et usunt kosthold, så er det ikke nok å erstatte vanlig pizza med nøkkelhullspizza, sier Svihus.

Ble i tvilEli og Jostein Frotveit handler varer med nøkkelhull. Men de ble i tvil da en frossenpizza fikk nøkkelhull. En stor del av handlevognen til Eli og Jostein Frotveit består av nøkkelhullsvarer.

- Jeg begynte å lure litt på hele ordningen da en Grandiosa fikk nøkkelhullet. Jeg stoler ikke på at det er sunt med Grandiosa selv om den har fått nøkkelhull. Hvis lettchipsen hadde fått nøkkelhull, hadde jeg i alle fall ikke stolt på det, sier Eli Frotveit.

- Produkter som skal få nøkkelhull, bør være sunne, legger Jostein Frotveit til.

De to gjør unna middagshandlingen på Meny. Nøkkelhullet er blitt et viktig stikkord når de er på butikken.

- Jeg bruker ganske mye av nøkkelhullsvarer, blant annet for ost, melk og grovt brød. Jeg kikker etter nøkkelhullet og tenker at det er sunnere med mindre fett og sukker. Stort sett handler jeg sunne varer, det blir mye frukt. Forhåpentlig hjelper det, sier Eli Frotveit.

Jostein Frotveit innrømmer at han ikke er like flink.

- Hun er flinkere enn meg, men jeg har hørt om nøkkelhullet, jeg også, selv om jeg ikke tenker så mye på det, sier han.

- Blir bare enda sykere- Nøkkelhullet kan gi folk en illusjon om at de spiser sunt når de velger nøkkelhullprodukter, og dermed gjør de ikke noe mer med kostholdet. Det får den konsekvens at de bare blir enda sykere, sier Svihus.

Oddrun Anita Guldbrandsen, forsker ved institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen, synes nøkkelhullet er "et steg i riktig retning", men heller ikke hun har sans for at for at produkter i mindre sunne kategorier kan få nøkkelhullet.

- Nøkkelhullet settes på mat som er sunnere innen sin matvaregruppe, men det betyr ikke at en nøkkelhullmerket matvare er sunn i den forstand at den er rik på for eksempel vitaminer og mineraler, sier Guldbrandsen.

Fetende frokostblandingEn del frokostblandinger har også fått nøkkelhull på pakningen fordi de er bedre tilpasset kriteriene enn annen frokostblanding. Svihus ser likevel ingen grunn til å anbefale noen å spise frokostblanding selv om hvetemelsandelen for eksempel er redusert til 50 prosent og andelen tilsatt sukker er redusert til 10 prosent.

- Denne frokostblandingen vil fremdeles være sterkt fetende og vil disponere for fedme og diabetes for store befolkningsgrupper, mener ernæringsprofessoren.

Svihus ville heller hatt en ordning som fokuserte på innholdet av fett, sukker og stivelse i form av kornprodukter (karbohydrater).

- Det ville ha hjulpet folk til å få et energiinntak i samsvar med forbruket, sier Svihus.

Liker amerikansk ordningFedon Lindberg, spesialist i indremedisin og mannen bak Dr. Lindbergs klinikker og Fedon-matvarer, synes heller ikke nøkkelhullet er en god ordning.

- Nøkkelhullet forteller ikke at en matvare er sunn, men at den inneholder mindre sukker eller fett eller salt og mer fiber innenfor sin kategori. Med nøkkelhullet kan frossenpizza få sunnhetsmerke, men ikke en rett med laks og olivenolje fordi de kan inneholde for mye fett i henhold til kriteriene.

Lindberg synes amerikanernes ordning Nuval, som gir all mat poeng fra 1 til 100, burde erstattet nøkkelhullet. Lindberg ønsker seg også obligatorisk merking.

- Vi trenger å gjøre det samme som er gjort med alkohol og tobakk, men med omvendt fortegn. Sunne produkter må gjøres rimeligere og mer tilgjengelig. Helst bør det gjøres enklere å ta de sunne valgene enn de usunne. Her kreves det stor politisk vilje og handlingsevne og en helt annen ressursbruk, mener Lindberg.

Kjøper du mat med nøkkelhull? Hva mener du om ordningen? Diskuter under saken.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Helse

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.