Advarer mot store mengder kanel

Det svenske mattilsynet advarer mot for stort inntak av kanel på grunn av det giftige stoffet kumarin. Men alle grøtelskere kan ta det med to; det er fremdeles ikke farlig å strø kanel på julegrøten.

Det svenske mattilsynet gikk onsdag ut med en advarsel om at såkalte kaneldietter mot høyt blodsukkernivå bør unngås på grunn av innholdet av kumarin, som kan forårsake leverskader. Unngå helsekostpreparater som inneholder store mengder kanel, og unngå daglig bruk av naturmidler med mye kanel, skriver Livsmedelsverket onsdag.

– Det har tydeligvis vært en trend blant diabetikere at de daglig skal spise flere teskjeer med kanel for å holde blodsukkernivået i sjakk. Man kan få i seg mye kumarin om man spiser så mye kanel hver dag. Og det virker unødvendig, sier den svenske toksikologen Ulla Beckman Sundh.

Også i Tyskland har myndighetene slått alarm mot bruk av mye kanel og fraråder nå barn å spise mer enn tre av de tradisjonelle tyske julekakene med kanel om dagen.

Mengden kumarin i kanelen avhenger av typen kanel, men det er uansett ikke farlig å bruke vanlige doser i maten.

– Nei, ikke i det hele tatt. Ingen trenger være bekymret eller føle at man må redusere mengden kanel på grøten. Det handler om veldig store mengder om det skal være et problem, sier Sundh, som mener for stor mengde er flere teskjeer om dagen.

– Det fraråder jeg. Men å bruke kanel som krydder er ikke noe problem.

Kumarin er forbudt som tilsetning i mat i EU, men ikke når stoffet forekommer naturlig i maten, som i kanel.

Les også

Siste fra Helse

Flere bilder

Kanel inneholder kumarin, og det advares mot å innta større mengder. FOTO: WIKIPEDIA

Siste nytt