Jenter «skeivere» enn gutter

Jenter er mer åpne for sex med noen av samme kjønn enn gutter. En av forklaringene er at guttene tenner på det.

Dette er blant funnene i boken «Nye seksualiteter», som professor Willy Pedersen nå gir ut.

- Jentene eksperimenterer mer med biseksualitet enn guttene. De er mer åpne for homoerotiske impulser hos seg selv, og er mer nysgjerrige på sex med samme kjønn, sier Pedersen til Aftenposten.no.

Mer åpne

Professoren, som har sitt daglige virke ved Universitetet i Oslo og er tilknyttet sosialforskningsinstituttet NOVA, sier dette er en ny utvikling.

- Tidligere var kvinnene mer konservative og skeptiske til biseksualitet. Slik er det ikke lenger. Dagens jenter har få fordommer mot sex med andre jenter, sier han.

Gråsone

Forskjellene mellom kjønnene er markante.

- Gutter er ofte kritiske til homofili. De har altså en helt annen tilnærming til sex med samme kjønn enn jentene, sier forskeren.

Jentene oppfatter seg likevel ikke nødvendigvis som lesbiske.

- Få definerer seg som homofile eller lesbiske. Men gråsonen - som består av de som ikke avviser sex med samme kjønn - er mye større blant jentene, sier han.

Forskerne har også avdekket at enkelte jenter eksperimenterer med biseksualitet for å vekke interesse blant guttene.

- Mange gir uttrykk for at de kliner med andre jenter fordi guttene blir kåte av å se på. Det er vanlig blant jenter som befinner seg i denne gråsonen, sier Willy Pedersen.

Fantasi

Bente Træen, seksualforsker ved Universitetet i Tromsø, bekrefter funnene.

- Jentene vet at en trekant med to kvinner og en mann er den vanligste mannlige fantasien. De er klar over at menn tenner på det så lenge det ikke er en annen mann med, sier hun.

Hun sier at jenter lenge har vært mer åpen for biseksualitet enn gutter.

- Det er som regel snakk om hetereseksualitet på en homoseksuell arena. Over 60 prosent av de som har biseksuelle erfaringer, sier at de er heteroseksuelle, sier Træen til aftenposten.no.

Les også:

Les også

Siste fra Helse

Flere bilder

Willy Pedersen. FOTO: Erik Berglund

Siste nytt