• I barnehagen til Martin Lundstein (5) (t.v.) og Sara Sigurdsen (4) får de popcorn eller frukt når det er bursdagsfeiring - ikke kake. Hamna barnehage er nemlig sukkerfri.

    FOTO: TALE LIND

Kritiserer sukkerfrie barnehager

- Misvisende og useriøst begrep.

- De har glemt at vi har et overvektsproblem

Får ikke drikke brus med sukker på skolen


Omlag halvparten av norske barn får i seg for mye sukker enn anbefalt av helsemyndighetene, og av den grunn har flere norske barnehager valgt å erklære seg som sukkerfrie soner.

Men det faller ikke i god jord hos de ernæringsekspertene Aftenposten.no har vært i kontakt med.

- Jeg synes faktisk det både er misvisende og useriøst å operere med et slikt begrep. Det er ganske ekstremt, og det er noe jeg ikke er enig i. Sukker er ikke gift, og det er praktisk umulig å få til en helt sukkerfri barnehage, sier Svein Olav Kolset, professor i ernæringsmedisin ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.no.

- Betenkelig

Ernæringsekspertene synes det er flott at det jobbes for å redusere sukkerinntaket hos barn, men synes det har tatt litt av.

- Hvis man skal være så opptatte av å unngå sukker at barna ikke engang får spise syltetøy eller yoghurt i barnehagen, så synes jeg det er betenkelig. Og det forundrer meg egentlig litt at foreldre går med på sånt, sier ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

Sukkerfri suksess

Hamna barnehage i Frogner bydel i Oslo er en av barnehagene som har blitt sukkerfrie.

- Vi opplevde at det var i barnehagen at barna først ble introdusert for sukker. Og det føltes feil. Foreldre og barn er storfornøyde med ordningen vi har i dag, sier Eva Sollie, styrerassistent ved Hamna barnehage i Frogner bydel i Oslo til Aftenposten.no.

Barnehagen har vært sukkerfri siden 2005, og på Oslo kommunes nettsider finnes det en liste over mat som barnehagen har valgt å holde utenfor barnehagen.

Ikke yogurt eller syltetøy

"Eksempler på matvarer som ikke lenger serveres i barnehagen eller tas med hjemmefra: Kaker, boller, yoghurt, melkedesserter, risgrøt, sjokoladepålegg, syltetøy, peanøttsmør, sukkerholdige frokostblandinger, juice, saft og kakao. Prim og brunost serveres heller ikke i barnehagen lenger, men barna får lov til å ha det med seg hjemmefra."

Det hjelper ikke å komme med en sukkerfri variant av syltetøy eller yoghurt, fordi det ikke er så lett å se forskjell på de ulike typene.

- Sukkerinnholdet varierer fra merke til merke, og derfor har vi for enkelthets skyld valgt å ikke ha syltetøy og yoghurt i det hele tatt, sier Sollie.

- Men er det ikke drøyt å forby syltetøy og yoghurt, og ikke engang servere brunost?

- Barna spiser alt dette hjemme! Disse matvarene du nevner inneholder mye sukker, og derfor har vi valgt å holde oss unna dem i barnehagen.

Frykter sukkerhysteri

Ernæringsprofessor Kolset synes ikke særlig mye om å lage slike lister over matvarer barna ikke kan ta med seg i barnehagen.

- Jeg skjønner ikke den pedagogiske tankegangen her. Det går ikke an å melde seg ut av resten av matsamfunnet på den måten. Maten i barnehagene bør reflektere et normalt kosthold, og sukker er en naturlig del av den maten et menneske får i seg. Barnehagene bør forholde seg til de generelle kostholdsanbefalingene, sier han.

Leserne mener:
"Fullstendig overdrevet. Det er bedre å lære barn å spise med måte, også alt godt.""Alle med en 1-2-3åringer vet hvor vansklig det kan være å få i dem mat noenganger!! Så når de først har noe de liker så får de ikke lov?" "Jeg synes dette er et flott tiltak, som man bør verdsette." Delta i debatten!

- Selvfølgelig skal det ikke være lørdag hver dag, men jeg må si jeg grøsset litt av den listen. Vi mennesker har en forkjærlighet for søte ting, og det er ikke noe galt i det. Sukker er et krydder som er med på å utvikle smaksregisteret vårt, sier Johnson - og legger til:

- Barn tåler å spise et par skiver med syltetøy hver dag. Det er når det går på bekostning av inntak av annen mat at det kan bli et problem.

Hun er redd for et sukkerhysteri der vi fjerner matvarer som gir viktige næringsstoffer.

- Det er for eksempel sukker i de fleste yoghurter, men det er også både kalsium, proteiner og B-vitaminer. Dette er ting barn trenger når de vokser opp, sier Johnson, som som har jobbet som ernæringsfysiolog i 19 år.

Full feiring - uten kake

Men det var ikke mye masing etter kake og godis når Aftenposten.no var på besøk i Hamna barnehage. Martin Lundstein fyller fem år, og det blir feiret med bask og bram - uten sukker.

- Vi vet at barna skal hjem og spise kake senere. Da er det bedre å feire på mer alternative måter i barnehagen. Vi vil gi barna kunnskap om at sukker ikke er sunt for kroppen eller tennene, og vise barna at det er mulig å kose seg uten sukker, sier Solli.

Og det er ingenting å si på bursdagsstemningen i Hamna. Martin får krone og kongekappe, og får befale en bursdagslek. Popcornet de får servert går ned på høykant, og til barnas store glede får de også blåse bobler med sugerør i vannglass. Senere vanker det ananas som bursdagsbarnet har med seg.

- Og jeg hadde med vannmelon på min bursdag, sier Sara Sigurdsen (4) stolt.

Fornøyde foreldre

Det er også slutt på kakao og solbærtoddy når barnehagen drar på tur. I stedet kan barna få tilbud om koffeinfri fruktte uten tilsatt sukker. Noen ganger får de også varm melk med litt honning i.

- Mitt inntrykk er at de fleste er veldig fornøyde slik det er i dag. Barna får mer enn nok sukker hjemme, og da synes mange foreldre det er deilig at det i alle fall er en arena som er sukkerfri, sier Siri Skåre, leder i foreldrenes arbeidsutvalg i Hamna barnehage til Aftenposten.no.

- Det at barnehagen er sukkerfri gjør også at man som foreldre blir mer bevisst på kostholdet også utenfor barnehagetiden, legger hun til.

Fyller flasken med kranvann

"Sunn" juice skader tennene

5-åringer må veies

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Helse

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

FAKTA OM SUKKER

Det anbefales at sukkerinntaket begrenses til ti prosent av kostens energiinnhold. Omtrent 90 prosent av 4-, 9- og 13-åringene inntok mer sukker enn anbefalt i 2000. I løpet av de siste tjue årene har andelen av kostens energiinnhold som kommer fra sukker ligget rundt 11-19 prosent blant barn og ungdom og 8-10 prosent blant voksne i de nasjonale kostholdsundersøkelsene. Brus, saft og godteri bidrar med mesteparten av sukkeret. Brus og saft er den klart største kilden for sukker blant barn og ungdom, og særlig i de gruppene som har meget høyt sukkerinntak. Kilde: Sosial- og helsedirektoratet

Flere bilder

Martin Lundstein ble gjort ordentlig stas på på sin 5-årsdag i Hamna barnehage. Med krone og kongekappe fikk han blant annet befale hvilken bursdagslek de skulle leke. FOTO: TALE LIND

10 prosent av energien vi får i oss kan komme fra sukker. Ifølge Sosial- og helsedirektoratet får over halvparten av alle barn i seg mer sukker enn anbefalt. FOTO: SCANPIX

Siste nytt