Lavkarbodiett slår ut lettmat

Nye amerikanske studier gir Fedon Lindberg rett: Dietter med lavt karbohydratinnhold gir både vektreduksjon og helsegevinster.

Raskere vekttap. To nye amerikanske studier fastslår nå med styrke at overvektige personer som skal slanke seg, har mye å hente ved å velge en diett med lavt karbohydratinnhold, altså følge hovedbudskapet i Fedon Lindbergs anbefalinger. Ikke bare kommer vektreduksjonen raskere enn hvis dietten er basert på det som norske ernæringsmyndigheter anbefaler, nemlig diett redusert for fett, kolesterolholdig mat og lavt kaloriinnhold generelt.

Godt kolesterol

På kjøpet får de som velger lavt karbohydratinnhold lavere nivå for triglyserider (blodfett), høyere nivå for det gode kolesterolet og dessuten mindre insulinfølsomhet og risiko for diabetes. Samtidig registrerer man ingen signifikante forskjeller når det gjelder nivået for det "farlige" kolesterolet i de to diettgruppene.Begge forsøk omfattet sterkt overvektige personer (132 personer i den ene og 120 i den andre). Den største undersøkelsen pågikk over ett år og hadde stort frafall, mens den andre strakk seg over 24 uker. Begge forsøk satte de to slankediettene opp mot hverandre. Ekstremt lavt karbohydratinnhold og fritt frem for fett og kjøttprodukter, mot den type diett man vil finne for eksempel hos Grete Roede; lite av alt slags fett - særlig fra landbruksprodukter, nei til kaker og søtsaker og forøvrig et redusert kaloriinntak totalt. Begge grupper gikk ned i vekt, og selv om reduksjonen var tilsynelatende størst i gruppene med lavkarbohydrater, var den største forskjellen at slankingen ga kjappere effekt for dem enn for de som satset på lite fett. I konklusjonen heter det: Deltagerne på lavkarbohydrat-diett hadde generelt et mer gunstig utbytte etter ett år, enn de som brukte den konvensjonelle slankedietten. Begge grupper gikk ned i vekt, men lavkarbohydratkosten reduserte tydelig risikoen for hjertesykdom. Forskjellene var fremtredende både når det gjelder blodfettverdier og insulinfølsomhet selv etter justering i forhold til det deltagerne oppnådde ved vekttapet.En rekke anerkjente forskere ved universiteter i Pennsylvania og North-Carolina i USA står bak studiene som er publisert i Annals of Internal Medicine.


Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Helse

Siste nytt