• Mikroskopbildene viser hvordan DRACO effektivt har tatt knekken på virus.

Ny medisin skal knekke alle typer virus

Boston-forskere tror de har funnet en medisin som kan hjelpe mot alle typer virus.

Det er Time som skriver om det nye legemiddelet, og hevder at det kan være like banebrytende som pencillin en gang var. Det er forskere ved det respekterte universitetet MIT i Boston som står bak oppdagelsen.

Den bredspekrede behandlingen er designet for å utløse celleselvmord i celler som har blitt invadert av virus, og dermed stanse infeksjonen, samtidig som friske celler forblir uberørt.

Under laboratorietester på dyre -og menneskeceller har den nye behandlingen vist seg effektiv mot 15 forskjellige virus, deriblant forkjølelse, svineinfluensa, dengufeber, ett poliovirus, ett magevirus og flere typer hemoragisk feber.

- I teorien burde dette fungere mot alle typer virus, sier Todd Rider, som er en av forskerne bak det nye legemiddelet.

Medisinen, som forskerne har kalt DRACO, dreper infiserte celler før de får sjansen til reprodusere seg.

- Virus er ganske flinke til å utvikle resistens mot ting vi prøver mot dem, men i dette tilfellet er det vanskelig å tenke seg en enkel vei til legemiddelresistens, sier Karla Kirkegaard, professor i mikrobiologi og immunologi ved Stanford Univeristy.

I laboratorieeksperimenter har DRACO kurert mus som var infiserte med svineinfluensaviruset H1N1. Forskerne tror at behandlingen kan brukes for å stoppe utbrudd av nye virus som for eksempel SARS.

Forskerne tester foreløpig DRACO på mus, men håper å få lisensiert teknologien slik at de i fremtiden kan gjøre forsøk på større dyr og etterhvert også mennesker.

Les også

Siste fra Helse

Siste nytt