Politilegen: - Herlofsen glad i penger

Psykiater Pål Herlofsen, som beskyldes for salg av falske legeerklæringer, får kraftig kritikk av politilege Stein Ikdahl. Politilegen blir selv gransket.

Ikdahl, som er politilege i Oslo, beskyldes for å ha vært psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøms kontakt innad i politiet.Politilegen er den som får tvilstilfeller der kriminelle stiller med legeerklæringer, og skal gi en uavhengig vurdering. Ikdahl reagerer sterkt på at han beskyldes for å ha hjulpet Herlofsen, som han kjenner fra Forsvaret, og Sandstrøm. Spesielt Sandstrøm skal ha skrytt av å ha gode kontakter innad i politiet, ifølge Dagens Næringsliv. - Dette er jo for jævlig rett og slett, sier Ikdahl til Dagens Næringsliv i dag.

- Rystet

Han mener at det ikke er noen overraskelse at John Sandstrøm skal ha latt seg kjøpe. Om Pål Herlofsen, som han karakteriserer som en venn, sier han:- At Herlofsen har vært involvert i noe sånt, det er overraskende.Stein Ikdahl sier han er rystet over at hans navn er trukket inn i saken, og avviser at Herlofsen og Sandstrøm kan ha oppnådd fordeler i tvilstilfeller gjennom ham.I intervjuet i Dagens Næringsliv sier Ikdahl også at han nå skjønner at noen av Pål Herlofsens erklæringer har vært "påfallende lettvinte".

- Militær

Ikdahl sier at han ikke kjenner til at Herlofsen samarbeidet med psykolog John Sandstrøm.- Nei, det visste jeg ikke. Og det forbauser meg. Herlofsen må ha visst like godt som alle andre at Sandstrøm er tvilsom. Det er overraskende om de samarbeider om saker som har, la meg si, økonomisk betydning. Men Herlofsen er jo en handlingens mann - han er jo militær - og han er glad i penger, sier Ikdahl.Det er Dagens Næringsliv som har avslørt Herlofsen og Sandstrøms påståtte salg av falske legeerklæringer. Fylkeslegen i Oslo og Akershus har politianmeldt Herlofsen og Sandstrøm som følge av beskyldningene. Samtidig åpner Fylkeslegen tilsynssak mot både Herlofsen, Sandstrøm, Ikdahl og en annen lege.Aftenposten.no har i morges forsøkt å komme i kontakt med Pål Herlofsen - uten å lykkes.

Vil granske seg selv

Justisminister Knut Storberget (a) vil be sitt eget departement om å undersøke hvorvidt han selv kan ha benyttet psykolog John Sandstrøm i sin advokatvirksomhet. Storberget var i halvannet år advokatfullmektig på Tor Erling Staffs kontor. Staff blir av Dagens Næringsliv nevnt som en av Sandstrøms samarbeidspartnere, og representerer både psykologen og psykiater Herlofsen.Storberget mener selv at han er inhabil dersom undersøkelsene viser at han som strafferettsadvokat, benyttet den politianmeldte psykologen som sakkyndig.- Etter min egen mening er jeg inhabil dersom jeg har hatt straffesaker hvor han (Sandstrøm, red. anm.) har vært inne, sier Storberget til VG.

Les også:

Les også

Siste fra Helse

Flere bilder

Pål Herlofsen kjenner politilege Stein Ikdahl fra Forsvaret. Dette bildet er tatt i Phuket i Thailand, der Herlofsen var leder for ettersøkningsteamet etter tsunamien. FOTO: SCANPIX