Publiserte falske kreftdata

En lege ved Radiumhospitalet granskes nå for å ha fabrikkert data i kreftforskning. - Dette er helt uforståelig, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind.

- En overlege har publisert forskningsresultater i en artikkel i et anerkjent medisinsk tidsskrift. I virkeligheten har han fabrikkert dataene artikkelen bygger på. Dette er helt uforståelig, sier Lind til Aftenposten.no.

Artikkelen, som handler om medikantbehandling av kreft i munnhulen, er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Kan miste tillit

Stein Vaaler, direktør for strategi og marked ved Rikshospitalet/ Radiumhospitalet, sier artikkelen ble publisert i oktober 2005.

- Forskeren har laget et datasett som er benyttet i artikkelen. Det er snakk om ren fabrikasjon av data. Dataene ble analysert av noen andre, og det ble gjort spennende funn. Dessverre mangler det altså rot i virkeligheten, sier han.

Vaaler ser svært alvorlig på saken.

- Dette er kjempealvorlig. Dette er blant de vanskeligste situasjonene vi kan komme i. Konsekvensen kan være at ingen har tillit til forskningen vår. Heldigvis ser det ut som dette er et enkeltstående tilfelle, sier han.

En ekstern forsker som finleste artikkelen, oppdaget at noe ikke stemte.

Granskes

- For en uke siden satte vi i gang en foreløpig granskning, og har altså kommet til at det er snakk om fabrikasjon av data. Dette dreier seg nok om en personlig tragedie, sier direktøren.

Nå skal en granskingskommisjon bestående av eksterne eksperter gå gjennom hva som skjedd. Kommisjonen vil bli ledet av professor Anders Ekbom ved Karolinska instituttet i Stockholm.

Den aktuelle legen er tilknyttet Universitetet i Oslo. Sykehuset sendte fredag ut et internt brev til alle ansatte, hvor de informerte om saken.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Helse

Flere bilder

Fabrikkerte data. (Illustrasjonsbilde) FOTO: AFP / Scanpix

Siste nytt