Slår alarm om kraftig økning i tilfeller av nyresvikt

Norsk Nyremedisinsk Forening slår i et brev til Sosial- og helsedirektoratet og sykehusdirektørene alarm om kraftig økning i antall tilfeller av nyresvikt.

Foreningen har nylig sendt brev både til Helsedirektoratet og til sykehusdirektørene om den bekymringsfulle situasjonen. Det trengs en økt satsing nå, sier Harald Bergrem, overlege ved nyreseksjonen ved Stavanger universitetssjukehus og leder av Norsk Nyremedisinsk Forening, til Stavanger Aftenblad.

Bakgrunnen for hans utspill er at flere enn før får nyresvikt. Ifølge undersøkelser er det større sammenheng mellom nyreproblemer og hjerteproblemer enn man var klar over tidligere. Et økende antall folk med diabetes vil dessuten føre til flere tilfeller av nyreproblemer, og eldrebølgen vil gjøre at flere personer blir innlagt med nyresvikt.

Rundt fire prosent av befolkningen over 20 år har redusert nyrefunksjon i dag. Mange går i årevis uten å vite at de har nyreproblemer, fordi de ikke kjenner smerte eller symptomer. Ifølge Bergrem er det bare et fåtall av dem som vil få så kraftig nyresvikt at de vil trenge transplantasjon eller dialyse. Men det er viktig å rope varsku nå slik at folk kan få behandling før problemene blir svært alvorlige, mener overlegen.

- Få fastlegen til å undersøke at blodtrykket er greit og likeledes at man ikke har eggehvite i urinen, oppfordrer Bergrem.

Les også

Siste fra Helse

Siste nytt