Snorkefri på 7 minutter

St. Olavs Hospital er først i verden med en ny type smertefri snorkeoperasjon. -Tannlegen er mye verre, sier nyopererte Terje Stokkan.

Holder sengekameraten din deg nattevåken med høylytt snorking, og nekter å la seg operere? Nå testes en ny metode som er langt mindre smertefull og som gjør inngrepet like lettvint som en time hos tannlegen.-Vi fører et implantat inn i ganen. Inngrepet tar fra syv til femten minutter og gjøres i lokalbedøvelse, forteller prosjektleder Ståle Nordgård, som er overlege ved Øre-nese-hals-avdelingen ved St Olavs Hospital.Det er første gang et implantat brukes for å forhindre snorking. Den nye metoden, som omtales i sykehusets internavis Pulsen, forandrer ikke anatomien slik andre snorkeinngrep gjør. Den forårsaker heller ingen arrdannelser.For Terje Stokkan (56) var operasjon eneste utvei. Stakkaren ble henvist til et annet soverom av kona.-Operasjonen var helt uten ubehag. Jeg fikk med meg smertestillende og pencillin, men tok ingen av delene, forteller Stokkan.Tirsdag denne uken var han hos tannlegen. Det var mye verre.-Nå er jeg tilbake på soverommet til kona, erkjenner Stokkan fornøyd.

Observerer

Sykehuset i Trondheim er det første i Verden som gjennomfører denne typen inngrep. I Hong Kong er det utført syv operasjoner i narkose. I USA er det bare gjort forsøk på dyr. St Olavs Hospital og et sykehus i Köln i Tyskland skal nå utføre 35 inngrep hver. Forsøkene gjøres i samarbeid med det amerikanske firmaet PI Medical, som har utviklet metoden, og SINTEF Unimed.-Så langt ser dette svært lovende ut, men vi skal observere pasientene i ett år etter at den siste er operert. Da først vil vi evaluere prosjektet, slik at den nye metoden kan godkjennes, forteller Nordgård.Til nå har fire trøndere vært gjennom inngrepet. Tre av dem trengte ingen smertestillende midler etter operasjonen, og ifølge Nordgård er sykemelding unødvendig.-Med dagens metoder blir pasientene i gjennomsnitt sykmeldt i ti dager etter snorkeoperasjoner, forteller Nordgård.Neste uke kutter Nordgård ytterligere ned på en lang venteliste med snorkere. Hele 150 venter på operasjon i Trondheim, og i landet som helhet er potensielle pasienter mange. I 60-årsalderne snorker halvparten av befolkningen.

Stiv gane

Pasienten får lokalbedøvelse i ganen med en tynn sprøyte lik den tannlegen bruker. Etterpå stikkes enn tykkere nål inn i ganen.-Når vi trekker kanylen ut igjen, skyver vi samtidig inn tre 18 millimeter lange dacrontråder som legges inn i muskelen i ganen, forklarer overlegen ved St Olavs Hospital.Trådene stiver opp ganen slik at snorkingen avtar.Håpet er at den nye metoden vil erstatte mer tungvinte og smertefulle metoder. I dag utføres inngrep på snorkere på flere måter. En av de vanligste er å skjære bort deler av drøvel og gane med laser.-Dette er relativt smertefullt fordi ganen strammer seg på grunn av arrdannelser og blør en del. Dessuten må ofte behandlingen gjentas en eller flere ganger, sier Nordgård, og legger til at den nye metoden vil bli en engangsbehandling.Metoden krever ganer på minst 2,5 centimeter. Dessuten er forskerne avhengige av at pasientene har en sengepartner som kan gi tilbakemeldinger på snorkingen etter inngrepet. Inngrepet hjelper i første rekke de pasientene hvor årsaken til snorkingen ligger i ganen. Dette gjelder de fleste som opplever snorking som et sosialt problem, og ikke mennesker som lider av søvnapné (pustestopp).

Les også

Siste fra Helse

Siste nytt