• Marius Holm, nestleder i Bellona, mener Norge bør konsentrere seg om å kutte utslippene hjemme i Norge.

    FOTO: Furulund, Svein Erik

- En trist periode i norsk klimapolitikk

- Norge oppfyller ikke Kyoto-avtalen, mener Bellona.

Slik skal Norge oppfylle klimamålene - Klimapolitikken har stått på stedet hvil

Nye beregninger fra Senter for klimaforskning (CICERO) viser at Norges utslippskutt de neste fire årene nesten Slik skal Norge oppfylle klimamålene og kreditter fra andre land.

Det kuttes med andre ord lite her hjemme i Norge.

- Hjelper lite globalt

Bellona mener dette strider med formuleringen i Kyoto-avtalen, som sier at hoveddelen av utslippene skal gjøres på hjemmebane.

- Jeg synes Regjeringen bryter med den politiske tolkningen av Kyoto-avtalen. Vi gjør altfor lite på hjemmebane, sier Marius Holm, nestleder i Bellona, til Aftenposten.no.

- Tallene fra CICERO dokumenterer det vi lenge har sagt. Kvotekjøp kan være gode tiltak, men de hjelper lite globalt. Det hjelper ikke at man kjøper en klimakvote på én million fra Kina så man kan øke utslippene her i Norge, sier Holm.

Vil ha nasjonale tiltakHan mener Regjeringen bør gå i gang med mer krevende og omfattende tiltak i det norske samfunnet. Blant annet satsing på fornybar energi, CO2-håndtering og nye teknologier i transportnæringen. - Det er viktig å kutte utslipp, men hvilke kutt man gjør er også viktig. Regjeringen velger å gjøre det billigste, som er å kjøpe kvoter. Det er ikke nok. Vi må kutte grovt, både hjemme og ute, sier Holm.

Han mener utslippene bare kommer til å øke i Kyoto-perioden fram til 2012.

- Det er ikke snakk om kutt. Det er helt i det blå. Hensikten med Kyoto-avtalen er jo at man kommer i gang. I Norge er vi ikke gang når vi øker utslippene. De neste fire årene blir en trist periode i norsk klimapolitikk, sier han.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Klima