• Bjarte på hellig grunn

    Bjarte Hjelmeland spiller Peer i Peer Gynt oppsetningen ved Giza i Egypt. Se og hør Bjarte fortelle om den mektige opplevelsen av å spille Peer Gynt foran Sfinxen i Egypt.

    VIDEO:

  • I januar åpnet Dronning Sonja og Henrik Ibsens barnebarn Tancred Ibsen samt hans kone Ellinor Ibsen-året. I morgen er de blant tilskuere på Ibsen-årets avslutning.

    FOTO: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX

- Dette ville oldefar ha likt

I dag kommer dronningen til Egypt for å fronte den største norske Ibsen-satsingen i utlandet noensinne.

- Det bør gå bra. Hvis ikke blir det et forferdelig kræsj, sier Ellinor Ibsen. Hun er gift med Ibsens oldebarn Tancred, men akkurat i disse dagene er hun aller mest moren til Nora Ibsen som er produksjonssjef for Peer Gynt-forestillingen ved pyramidene.Den religiøse høytiden Id som svarer til vår julaften i festivitas, førte til at nattens prøver ble avlyst, men ellers ser gigantprosjektet ut til å være i rute foran første forestilling i morgen. De siste ukene har det også vært rift om billettene, som selges til 100 egyptiske pund, ca. 110 norske kroner, her i Egypt. Mandag var 1800 av 2000 billetter solgt.

Forfengelig.

Tancred og Ellinor Ibsen er i Kairo som familiens representanter ved den største Ibsen-markeringen i utlandet noensinne. De er avventende til hvordan stykket er stokket om og tolket, men at oldefar ville vært begeistret for ideen, er de sikre på.- Han var en forfengelig mann, så om ikke annet hadde han likt å bli gjort slik stas på. Men om han ville satt pris på resultatet, det må vi se, sier Tancred Ibsen.

Noras døtre.

I dag lander dronningen, statsministeren, kulturministeren og Kjell Magne Bondevik - som var regjeringssjef da satsingen i Egypt ble satt i gang. I morgen og fredag spilles Peer Gynt på 80 meter bred scene foran sfinksen med direkteoverføring på egyptisk TV. Lørdag åpner dronningen utstillingen "Ibsens kvinner" i biblioteket i Alexandria. I den forbindelse arrangerer Utenriksdepartementet likestillingsseminaret "Noras døtre" som senere skal holdes ved flere norske ambassader.En nyutgave over de arabiske Ibsen-oversettelsene utgis og lanseres med et seminar for Ibsen-forskere fra Midtøsten.I Kairo-Operaen står en større Gynt-utstilling og teatrene i Kairo har hatt flere Ibsen-oppsetninger de siste månedene.

Red i måneskinn.

Ibsen var i 1869 i Egypt i flere måneder som den svensknorske kongens representant ved åpningen av Suez-kanalen. Oldebarnet vil likevel ikke kalle dikterens band til landet for særlig sterke.Selv har Tancred Ibsen bodd her i tilsammen åtte år og red i måneskinn ved pyramidene på slutten av 1940-tallet, da de fortsatt var nesten helt dekket av sand.- Man kan absolutt oppleve eventyr der ute, sier tidligere Egypt-ambassador Tancred Ibsen.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

En siste dag til finpuss foran sfinksen for Bjarte Hjelmeland og de andre aktørene i Ibsens "Peer Gynt". I morgen er det stor première. FOTO: DANA SMILLIE/IBSEN.NET

Siste nytt