• Dheeraj Akolkar vil inn i sjelen til Edvard Munch Let the Scream be heard er arbeidstittelen.

    FOTO: Trygve Indrelid

- Fascinerende å komme Munch så nær

Onsdag er det kick off for jubileumsfeiringen Munch 150. Den indiske filmregissøren Dheeraj Akolkar vil se på Norges kjente maler helt uten grenser.

I tre måneder har Akolkar jobbet for å finne Munchs sjel. Vært på steder der Munch bodde, lest biografier, snakket med forfattere, sett bilder.

- Jeg har sett mye av arbeidene hans, om og om igjen. Det er som å stå foran ham, snakke med ham, høre på ham. Han blir som en lærer, for hans bilder er virkelig levende, sier Akolkar.

Wonder land

Det var også han som regissert Liv & Ingmar, som hadde première tidligere i høst. Nå er det en annen kjent skandinavs verden han dykker ned i.

- Det er en veldig personlig verden. Som et wonder land. Jeg har alltid likt å male, min mor var min første lærer. Det er fascinerende å gå inn i denne verden, komme ham så nær. Sette seg foran lerret og lytte til det - ikke bare se det, sier Akolkar, som er utdannet arkitekt, men gikk rett over i filmproduksjon etter utdannelsen og har en Oscar-nominasjon på CV'en.

På nyåret begynner innspillingen, og høsten 2013 vil TV-seerne etter planen få se dokumentaren på skjermen.

Tidløst

Han påpeker selv at det er laget flere filmer om Munch, og sier at han ofte får spørsmålet; Hvorfor en ny?

- Det er viktig å se Munch i den tiden vi er i dag. I en verden der det er 15 minutes of fame som gjelder, feirer man en mann etter 150 år. Det er noe i hans kunst som krysser alle grenser. Det andre er å finne ut hva som gjør noen tidløse. Dette er en undersøkende film, en kunstnerisk undersøkende film, sier han.

Produsentene Nordic Stories, som også sto bak Liv Ullmann og Ingmar Bergman-filmen, valgte igjen Akolkar fordi de ønsker et internasjonalt perspektiv på Munch. Selv sier regissøren at det handler om følelser, at vi er like, det er bare detaljer som skiller oss.

- Men du ble bedt om å gjøre jobben fordi du kommer fra utenfra?

- Kanskje Munch er for nær for dere. Jeg kan se på ham helt uten grenser. Se ham som han fremstår for meg, sier Alkolkar som tror det er få som har gitt så mye som Munch. Men det er ikke mengden av kunst alene som har gjort ham stor, men hva han har gitt i hvert eneste verk. Verdiene han representerer.

- Munchs arbeid er feiring av frihet. Jeg håper vår film kan være en bro, en kanal, over til seerne. Jeg er interessert i mannen og myten, ikke bare myten. I sjelen. Han var usikker, redd, følsom, en virkelig person. Dette er ikke en heltedyrkelse, men en virkelig person, sier Akolkar.

- Hva blir fokuset I filmen?

- Fokuset er hans viktigste forhold i livet – hans kunst. Det er min tilnærming – på 58 minutter.

 

 

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Munch 150

I dag (Munchs 149-årsdag) lanseres programmet for neste års feiring.

I dag: turnéstart på Svalbard for maleriet Selvportrett med sigarett.

23. januar: åpning av jubileumsåret i Oslo rådhus

2. juni til 13. oktober: Omfattende jubileumsutstilling i Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

En rekke lokale arrangementer i kommuner Munch hadde tilknytning til.

 

 

 

 

 

 

 

Siste nytt