• Whitney Houston er død

    Et lite tilbakeblikk på popdronningens turbulente liv.

    VIDEO: Aftenposten Video

- Hun var overjordisk

- Det er alltid et sjokk når lydsporet til livet ditt blir borte så plutselig, sier Silje Nergaard om dødsfallet til sitt store barndomsidol, Whitney Houston.

Sangeren Whitney Houston ble funnet livløs på hotellrommet i Beverly Hills lørdag ettermiddag. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

Hun døde 48 år gammel, og etterlater seg en musikkverden i stor sorg.

- En spesiell kraft

Jazzartisten Silje Nergaard har vært en stor beundrer av Whitney Houston siden hun var liten.

- Det er alltid et sjokk når noen som alltid har vært der som et slags lydspor til livet ditt, blir borte. Spesielt når det skjer så plutselig, sier hun, og hyller den musikalske skatten Houston etterlater seg.

Som artist sto hun fjellstøtt på en egen påle, og de sterke sangene gjør henne uforglemmelig, mener Nergaard. Hun snakker om den spesielle følelsen Whitney Houston gav henne. Følelsen av en slags fullkommenhet. Noe perfekt.

- Som idol hadde hun hele pakken. De fantastiske melodiene, kombinert med troverdigheten hennes. Det var en spesiell kraft i hvordan hun fremførte ting, sier hun.

Jazzartisten Silje Nergaard hyller Whitney Houston etter nyheten om at hun er død.

FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM

 

- Alt klaffet

Samtidig fremsto Whitney skjør og upolert, særlig i begynnelsen av karrieren. Det kan høres i innspillingen av det som kanskje er hennes mest kjente sang, «I will always love you», påpeker Nergaard.

- At produsentene har latt den være slik den var, gjør den ekstra rørende og menneskelig i dag, sier Nergaard om favorittsangen.

At hun fikk oppleve Whitney på kloss hold fremføre den samme sangen i Drammenshallen i 1988, har etterlatt et særlig sterkt inntrykk.

- Hun fremsto helt uoppnåelig, nærmest overjordisk. Alt klaffet i sangene hennes, sier Nergaard.

Ikke sjelden setter hun på de gamle platene for å gjenskape den gode følelsen. Og på radio er hun fortsatt å høre nesten hver dag, påpeker Nergaard.

- En av de største stemmene

Da USA våknet opp til beskjeden haglet det inn meldinger på Twitter og Facebook fra fans, artistkolleger og nære venner.

Dolly Parton, som står bak den nevnte storheten I will always love you, var erklærte sin fulle takknemlighet og kjærlighet til sangfuglen.

- Mitt er bare ett av millioner av hjerter som er knust over Whitney Houstons død. Jeg vil alltid være takknemlig og i dyp respekt for den fantastiske fremførelsen av sangen min, og jeg vil fra dypet av mitt hjerte si «Whitney, I will always love you». Du vil bli savnet, skrev hun på sin Facebook-side.

Hovedkonkurrenten fra storhetsårene på sent 80- og tidlig 90-tall, Mariah Carey, delte sine kondolanser.

- Knust og i tårer etter sjokket fra min venns død. Mine dypeste kondolanser til familien og alle hennes millioner av fans over hele verden. Hun vil aldri glemmes som en av de største stemmene som noensinne velsignet verden, sier hun på Twitter.

At vi har mistet en av de største sangerne gjennom tidene, bekreftet også X-faktor-dommer Simon Cowell.

- Banet vei for alle

Aretha Franklin er Houstons gudmor.

- Jeg kan ikke snakke akkurat nå. Dette er så overveldende og utrolig, var Aretha Franklins første kommentar.

Artist Toni Braxton stilte seg i rekken av sørgende med en hyllest av dimensjoner.

- Mitt hjerte gråter. En vanvittig innflytelse på musikk i sin helhet. Hun banet vei for alle sangere i musikkindustrien. Ikonisk, legendarisk, innovativ, overveldende, ydmyk... En av de beste i verden, sa hun på sin Twitter-side.

Fergie, artist i Black Eyed Peas, meddelte at hun har mistet sitt store forbilde.

- Whitney var et vokalistidol for meg som ung jente. Jeg er så trist, sa hun på Twitter.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Whitney Houstons karriere

Houstons første opptreden var som barn, da hun opptrådte i kirken i hjemstaten New Jersey.  Moren var gospelsangeren Cissy Houston. Som 23-åring debuterte Whitney med «Saving all my love for you».

Hun klatret raskt til topps på verdensscenen, og med sangene «How will I know» og «I will always love you» var hun sikret et navn blant de største i musikkhistorien. I løpet av karrieren vant Houston seks Grammy-priser og 22 Emmy-priser.

På slutten av 1980-tallet solgte hun 200 millioner plater på verdensbasis.

Hun spilte også i fire spillefilmer, blant annet sammen med Kevin Costner i filmen «Bodyguard» fra 1992. Hun giftet seg i 1992 med Bobby Brown, men ekteskapet tok slutt i 2007. Sammen fikk de en datter, Bobby Kristina.

Det siste tiåret var Houstons liv stormfylt og hun var sterkt preget av rusmisbruk, noe hun også snakket åpent om. I et intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC i 2002, sa hun:

- Den største djevelen er meg selv. Jeg er enten min beste venn eller min verste fiende.

I 2001 var hun så tynn at ryktene begynte å spre seg  i kjendispressen neste dag om at Houston var død. To ganger ble Houston lagt inn for narkotikaavvenning, og i 2010 erklærte hun at han var stoffri.

Whitney Houston nektet å gi opp musikkarrieren, men hun klarte aldri å komme tilbake til nivået fra glansperioden. Flere ganger ble hun stoppet med narkotika på flyplasser, og hun møtte ikke opp til flere konserter.

Da artisten i 2009 dro ut på en ny turné var det klart at stemmen ikke holdt, og hun klarte ikke lenger de høye tonene som hadde gjort henne berømt.

På hotellet der Houston døde lørdag var USA største artister samlet til fest før årets Grammy-utdeling.

Flere bilder

Artister og musikkritikere hyller Whitney Houston som en av de aller største sangerne gjennom tidene. - Det var noe fullkomment og perfekt ved henne. Det klaffet hver gang, sier Silje Nergaard om sitt store barndomsidol.

Siste nytt