• Aksel Hennie spiller hardtslående sadist i filmen «90 minutter».

    FOTO: Euforia film

- Hva er galt med den norske mannen?

Sjokkerte kinopublikummere i Toronto ville vite hva som egentlig er galt med den norske mannen etter verdenspremieren på Eva Sørhaugs «90 minutter» i natt.

Den norske filmen med blant andre Aksel Hennie i rolle som hardtslående sadist, fikk det canadiske publikummet til å gispe og sukke etter hvert som det gikk opp for dem hvilke grusomme skjebner tre ulike norske par lider under i løpet av «90 minutters» handling.

På forhånd advarte regissør og manusforfatter Eva Sørhaug mot sterke scener, og sa til kinopublikummet at hun ikke ville ta det personlig om noen forlot salen underveis.

«90 minutter» følger tre norske par. Det som er felles for dem, er at mannen av ulike årsaker forsøker å drepe sin kvinne.

 Et par kvinner gikk da også raskt ut av kinosalen da Hennies regelrette tortur av skuespiller Kaia Varjords rollefigur startet med voldtekt, slag og spark.

Video

Se klipp fra filmen «90 minutter»

Partnerdrap

Under en spørsmål- og svar-seanse i det store kinosenteret AMC med filmteamet etter visningen, lød første spørsmål fra salen til regissøren: «Hvor i huleste fikk du inspirasjonen til dette?».

Sørhaug forklarte da for måpende canadiere at selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, så ligger landet vårt på Europa-toppen i partnerdrap sammen med Spania.

- Hva i all verden er det som er galt med den norske mannen. Hvorfor er det slik, ville en kvinne vite fra salen.

- Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg er jo ikke vitenskapskvinne, svarte Sørhaug først veldig kort, før hun etter flere oppfølgingsspørsmål la til at det kunne tenkes at likestillingens fremskritt kunne ha noe med saken å gjøre.

Inspirert av virkelige krimhistorier

- Jeg har ikke svarene på dette. Jeg stiller bare spørsmål, og så får seeren gjøre seg opp en mening selv, sa hun.

Les også

Aksel Hennie er brutal sadist i filmen 90 minutter. Motspiller Kaia Varjords rollekarakter får gjennomgå voldsomt, og i lange perioder ligger hun fastsurret til en seng.

Aksel Hennie spiller brutal sadist i film om partnerdrap

Eva Sørhaugs «90 minutter» hylles som en sterk og dristig film på filmfestivalen i Toronto.

 

Sørhaug forklarte også at hun var blitt inspirert av kriminalhistorier fra det virkelige liv i Norge, og fortalte om omstendighetene rundt VGs prisvinnende reportasjeserie «72 kvinner drept», som ga henne filmideen.

Nølte med å si ja

Skuespiller Varjord fikk også mange spørsmål til seg, blant annet ville festivalpublikummet vite hvordan hun orket å si ja til å spille en slik rolle.

- Jeg nølte jo med å si ja til dette, men gjorde det fordi det kanskje kan hjelpe kvinner som er i slike situasjoner. Dessverre lider kvinner over hele verden under dette daglig, sa hun.

Varjord fortalte også at hun i starten av filminnspillen ble hardt sminket, slik at det skulle se ut som at hun hadde blåmerker og skader etter mishandlingen.

- Det var ganske voldsomt på settet. Etter hvert var det ikke lenger behov for sminke, for å si det sånn, sa hun.

Skyter ned Pia Tjelta

Aftenposten klarte helt på slutte å snike inn et spørsmål til Mads Ousdal, som i filmen faktisk skyter ned sin egen samboer Pia Tjelta fra det virkelige liv.

- Hva var det som rørte seg inne i hodet ditt den dagen du skulle gjøre det på filmsettet?

- At pistolen jeg holdt var hundre prosent sikker, svarte han.

Ros på Twitter

På Twitter kvitterte flere av dem som var i salen med svært rosende ord om den norske filmen.

«90 minutter får von Trier til å se ut som Nora Ephron», skriver @lizzhatesme.

Avdøde Ephron er mest kjent for å ha skrevet manus til romantiske komedier som Søvnløs i Seattle og Da Harry møtte Sally.

@jakkurai skriver: «90 minutter er en stor film om hjemmevold. Elsket den!».

Samme signatur beklaget også sterkt at Aksel Hennie ikke møtte opp til presentasjonen av filmen. Han er opptatt med filmopptak i Sverige, og har ikke kunnet reise til Toronto.

@LJames680News skriver: «90 minutter er spennende, forstyrrende og voldelig. Etterlot meg med mange spørsmål. Tre karakterer med utilknyttede historier med tragisk utfall».

90 minutter har premiere i Norge 21. september.

Kompromissløst

Programmerer for blant annet skandinavisk film under Toronto-festivalen, Steve Gravestock, sier «90 minutter» uten tvil er en av de sterkeste han har tatt inn i år.

- Dette er den modigste og mest kompromissløse filmen av alle de jeg har programmert i år. Jeg beundrer virkelig Sørhaug for hennes nådeløse stil, og særlilg måten hun rammer inn alle scenene filmatisk. Dette er en stor filmskaper av internasjonalt format, som vi garantert kommer til å se mye spennende fra i årene som kommer, sier han.

 

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.